Varkenshouderij

Achtergrond 274 x bekeken

Crucell profiteert indirect van Mexicaanse griep

Biotechnologiebedrijf Crucell profiteert indirect van de Mexicaanse griep. Door de grote aandacht is de interesse voor griep toegenomen.

Dat is goed voor Crucell dat werkt aan de ontwikkeling van de ultieme oplossing voor de infectieziekte. ”We zien dat de belangstelling voor het fenomeen influenza heel groot is. De vraag naar griepvaccins zal stijgen”, zei Crucell-topman Ronald Brus woensdag in een toelichting op de resultaten over het eerste kwartaal.

Hij wees erop dat Crucell met het Franse Sanofi Pasteur een griepmiddel ontwikkelt op basis van antilichamen. Dat kan leiden tot een universeel griepvaccin dat werkt tegen elke vorm van het virus. Een ”ultieme oplossing” voor griep, aldus de topman.
Brus verwacht niet dat Crucell ook direct extra inkomsten kan halen uit de uitbraak van de Mexicaanse griep. Desgevraagd zei hij dat daarvoor ”geen belangrijke aanwijzing” is.

Analist Jan van den Bossche van Petercam deelt de mening van Brus. ”Crucell heeft verschillende technologieën die zouden kunnen helpen bij een pandemische griepuitbraak. Hoewel het concern niet direct profiteert van de Mexicaanse griep, kan zijn technologie in de toekomst voordelen opleveren.”

Crucell heeft in het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van 0,2 miljoen euro bij een omzet van 73,7 miljoen euro. Dat was beter dan de verwachtingen van analisten. De verkopen groeiden ten opzichte van een jaar eerder met 72 procent.

Het bedrijf kondigde vorig jaar kostenbesparingen aan. Eind 2009 moet voor 30 miljoen euro worden bespaard. Topman Brus wilde vandaag niet zeggen of Crucell op dit moment gesprekken voert over een mogelijke overname van het concern. Het bedrijf sprak eerder dit jaar met de Amerikaanse farmaceut Wyeth. Die transactie ketste af, toen Wyeth zelf een overnameprooi van branchegenoot Pfizer werd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.