Varkenshouderij

Achtergrond 636 x bekeken

Afzet ijsbergsla loopt moeilijk door overschot uit Spanje

Op het groenteteeltbedrijf van Peter van Osch in het Limburgse Leunen is de oogst van ijsbergsla in volle gang.

De oogst gaat redelijk goed, vertelt Peter van Osch, maar de afzet loopt moeilijk. "We oogsten nu de bedekte teelt. Die ijsbergsla moet meer opbrengen, maar we krijgen geen goede prijs. Dat komt vooral door een overschot van ijsbergsla uit Spanje, daar is nog veel van over. In het begin was de prijs nog redelijk, maar hij is flink gedaald." De teler krijgt nu zo’n 20 cent per stuk, dat is maar amper de kostprijs. Van Osch heeft in totaal 70 hectare ijsbergsla. Daarnaast heeft hij ook nog andere gewassen zoals andijvie. De oogst gaat door tot in oktober. Op dit moment is hij elke dag met 22 mensen bezig om de sla van het land te krijgen. De bedekte teelt is er bijna af, daarna gaan ze verder met de sla uit open lucht. Foto Lé Giesen

Slager Arno Wapenaar gaf deze week in het Zuid-Hollandse Vlaardingen tekst en uitleg over het uitbenen van een rund. Van welk deel komt de biefstuk en wat maakt nu het verschil in kwaliteit? De demonstratie trok zo’n vijftig bezoekers die volgens Wapenaar positief reageerden. Tijdens de demonstratie werd een Frans scharrelrund uit de Limousin-streek uitgebeend. "Het was de eerste keer dat we onze klanten lieten zien waar hun vlees vandaan komt", vertelt Wapenaar. "Van het dier in de wei tot aan het biefstuk." De slager sluit een volgende demonstratie niet uit. Dan staat naar verwachting het uitbenen van een varken op het programma. Foto Roel Dijkstra

Kamelenmelker Frank Smits uit het Brabantse Cromvoirt melkt zijn 40 dromedarissen. Smits heeft als enige in Europa toestemming om kamelen te melken. "Ik ben sinds 2006 bezig en het loopt redelijk", zegt Smits. "Maar dat vertel ik nooit aan melkveehouders, anders willen ze het idee misschien overnemen." Smits staat op het moment nog meer in de belangstelling nu Wageningen Universiteit onderzoek doet naar gezondsheidsaspecten van deze melk. De kamelenmelk kost, als het wordt afgehaald in Cromvoirt, 3 euro per halve liter. Foto Vidiphoto

Vroege aardappelteler Jaap van Rossum in het Zuid-Hollandse Herkingen rooit met hulp van onder meer familie Dorés. Hij is dinsdag begonnen met het rooien van een deel Dorés, waarvan hij 5 hectare teelt, en een deel van zijn hectare Frieslanders. Wat ze opbrengen op de veiling, wist hij vanmiddag nog niet. "Dat is wel belangrijk, want daar moet ik mijn productie op afstemmen." De aardappelen zijn onder plastic geteeld. De kwaliteit is goed, de opbrengst met zo’n 8 ton per hectare nog matig. Foto Anton Dingemanse

Varkensboeren met trekkers in actie bij slagerij Van Lanschoot in Adegem in de regio Antwerpen. Foto Camile Schelstraete

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.