Varkenshouderij

Achtergrond 180 x bekeken 4 reacties

Kamer vergroot druk op verlenging uitrijdperiodes

De Tweede Kamer vergroot de druk op minister Verburg om de uitrijdperiodes van mest op zandgrond minder sterk te verkrappen.

PvdA en VVD en CDA dienden woensdagavond moties in die minister Verburg vragen om ruimere periodes dan zij voor de periode 2010-2013 voorstelt.

De motie van VVD en CDA gaat het verst: die vraagt de thans bestaande uitrijdtijden ook na 2009 te handhaven.
De motie van de PvdA vraagt om in de hele maand augustus nog te kunnen uitrijden, in ruil voor een 14 dagen latere openstelling in februari: niet 1 maar 16 februari.

Minister Verburg ontraadt aanneming van beide moties, want dat zou de onderhandelingen over de derogatie in Brussel bemoeilijken. Wel is ze bereidt de uitrijdperiode op zand op te schuiven van 1 naar 16 februari en van 1 naar 16 augustus, als Brussel daar mee instemt.

Het CDA heeft daarnaast een motie ingediend die vraagt om nitraat niet alleen te meten in de eerste meter van het grondwater maar ook in de tweede en vijfde meter. De uitkomsten van die meting moeten gebruikt worden voor het derogatieverzoek in de periode na 2013. CDA_Kamerlid Koopmans verwacht dat deze meetresultaten een sterke vermindering van de nitraatuitspoeling laten zien. Minister Verburg heeft geen bezwaar tegen deze motie.

De Kamer stemt later vandaag over de moties.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Verburg houdt van aanscherpen,een strenge juffrouw voor de klas

 • no-profile-image

  bert

  valt me nog mee.
  ik dacht. koopmans wordt even in een kamertje geroepen, en heel duidelijk gemaakt wat partij politiek inhoud. en dat is. niet uit de pas lopen, zeker als coalietie partijen klagen. dus stil houden.
  mischien komt dat nog.
  in de tijd dat theo meijer in de kamer zat, die was wel gevoelig. die was persoonlijk met biggen transport mee gereden naar het buitenland. heeel positief was hij, maar toen er gepraat moest worden in de tweede kamer. was het stil.

 • no-profile-image

  Jan

  Er zijn zoveel landen die derogatie binnen slepen, daarin is NL echt niet meer uniek. En wat betreft de meetdiepte: men schijnt de kosten voor een dieper meetnet gewoon te hoog te vinden.

 • no-profile-image

  jan

  Succes CDA-kamerlid Koopmans mijn steun heb je!!

Of registreer je om te kunnen reageren.