Varkenshouderij

Achtergrond 193 x bekeken 3 reacties

Financiële crisis (3)

Oost-Europa en vooral Hongarije zucht onder de gevolgen van de financiële crisis.

Oost-Europa heeft te lijden van de financiele crisis. De ’nieuwe’ EU-leden Hongarije en buurland Roemenië hebben al hulp gekregen van het IMF. Beiden krijgen circa 20 miljard euro om de gevolgen van de financiële crisis een beetje te verzachten.

Voorzichtig Slowakije mocht euro invoeren

Slowakije, ook een buurland, heeft de afgelopen jaren economisch goed gepresteerd en wél op haar centjes gepast, zodat het per 1 januari jongstleden de euro mocht invoeren. Slowakije overleeft daarmee de bikkelharde klappen van de devaluatie van de nationale munt. De Slowaken komen nu massaal in Hongarije inkopen doen, want hun euro is de laatste maanden opeens 20-25 procent meer waard geworden ten opzichte van de Hongaarse forint.

Hongarije in crisis

De Hongaarse regering zit ook in een crisis. De huidige premier, die al in 2006 afgezet had moeten worden, kiest nu eieren voor zijn geld en dient een motie van wantrouwen tegen zich zelf in... Jaaa, tegen zich zelf. Das knap! De ’slimmerik’ had bedacht om intern een opvolger aan te wijzen, zodat verkiezingen overbodig zouden zijn (en de huidige regeringspartijen ongenadig afgestraft worden). Maar in een democratie dienen er natuurlijk verkiezingen te komen!! Daarmee komt er, hoop ik, een eind aan de waardeloze struisvogelpolitiek en gaat de nieuwe regering eindelijk de noodzakelijke hervormingen doorvoeren.

Varkens meer chips door crisis

De effecten van de financiele crisis zijn in de dagelijkse gang van zaken nu ook zichtbaar. Zo hebben we een contract met een chipsfabriek. Sinds een maand valt het op dat we veel meer chips krijgen. Navraag leert dat de afname van chips duidelijk is afgenomen, waardoor veel chips retour komt via de distributiecentra. Onze krulstaarten vinden het prima.

Leuke varkensprijs dankzij wisselkoers

Dan het effect op de varkensprijzen. In 2007 en 2008 ontvingen we rond deze tijd respectievelijk €1,00 en €1,16 per kilo levend varken. Dit jaar is dat maar liefst €1,13 per kilo levend... De bijbehorende wisselkoers was in 2007 248 huf per euro, in 2008 257 huf/euro en op dit moment is de wisselkoers 303 huf per euro. Dus we hebben een interessante varkensprijs nu. Het aantal varkens in Hongarije is sterk afgenomen de laatste jaren, en neemt nog steeds af. Ook Tsjechie en Polen melden tientallen procenten minder varkens. Wellicht dat de landen in Centraal-Europa de Europese varkensprijzen gaan opstuwen.

Minder files rond Boedapest

De M0, de beruchte rondweg van Boedapest, met dagelijks ongelukken en files, heeft tegenwoordig minder opstoppingen dan voorheen. Dit komt vooral door een afname van het vrachtverkeer. Het aantal vrachtauto’s uit Roemenië, Turkije en Bulgarije op doorreis naar West-Europa lijkt flink afgenomen. En daarmee is West-Hongarije met veel minder tijdsverlies te bereiken dan voorheen. Op internet las ik dat ook in Nederland de filedruk met bijna 40 procent is afgenomen. Al met al begint de crisis nu toch enorme effecten te hebben. Afwachten hoe lang dat alles gaat duren. Maar ik vrees dat de crisis in Centraal-Europa dieper is én langer gaat duren dan in West-Europa.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  down under

  Roland, als ik jouw delen over de financiële crisis, en uiteindelijk de laatste allinea in deel 3, lees dan bekruipt mij het gevoel dat het in "oost" Europa de crisis wel erg hard aan gaat komen. (over de file druk in Nederland kan ik niets zeggen want wanneer ik op de (snel-)weg zit is het nog steeds even druk in vergelijking met een jaar terug). Alleen ,wanneer ik er langer over nadenk, krijg ik ook steeds meer de indruk dat de crisis afgewenteld gaat worden op de toeleveranciers van grondstoffen en niet op de veroorzakers van de crisis, de bank sector! Met grondstoffen bedoel ik niet alleen de agrariesche sector maar ook; olie, metaal hout en kunstof en niet in de laatste plaats ARBEID. (Lees dit goed: TNT verLAAGD de lonen met 15%, Super de Boer wil pesionen niet bevriezen maar verlagen.) Één van de speerpunten van de G-20 is om het toezicht op het financiele stelsel te verscherpen maar ook om een cultuuromslag te bewerkstelligen (bonuscultuur afschaffen). In mijn ogen hadden ze meteen ook hun focus op de volgende crisis kunnen leggen, immers zoals je al schrijft blijft er van de agrariesche sector weinig over als het in dit tempo door gaat en met een kleuterschooleconomie opleiding die ik heb gehad is het niet moeilijk om te voorsellen dat die voor veel meer burgelijke onrust zal zorgen dan de crisis waarin we nu verkeren. Moraal van mijn verhaal: investeer die extra HUF maar goed zodat je straks ook nog van een welverdiend pensioen kunt genieten.

 • no-profile-image

  Ron

  Ronald, ik denk dat je die hoop wel kan laten varen mbt. politieke hervormingen na verkiezingen. Hier zitten alleen egoisten in de politiek, waarschijnlijk net als bij jullie. Vriendjespolitiek en eigen belang zijn het belangrijkst. Op hun politieke eilandje laten ze geen buitenstaanders toe. Met andere woorden: alles lijkt mooi maar het blijft om te huilen. Ik hoop natuurlijk wel voor iedereen dat het er beter op zal worden.
  Groetjes uit Polen

 • no-profile-image

  ronald

  Hoi Ron, je hebt gelijk. De weblog was nog niet af, of het persbericht kwam uit dat er intern al geregeld is dat er een nieuwe premier naar voren wordt geschoven. Na 4 mensen die niet wilden of niet acceptabel waren, wilde nummertje 5 het wel doen..... Dit wordt volgende week eventjes in parlement aangenomen en dan gaat men verder op "de oude voet"......

Of registreer je om te kunnen reageren.