Varkenshouderij

Achtergrond 175 x bekeken

'Europese eisen welzijn gelijk aan Nederlandse'

LTO pleit ervoor dat bepaalde Europese eisen voor het welzijn voor varkens strenger worden.

Dat zei vakgroepvoorzitter Annechien ten Have tijdens een LTO-bijeenkomst in Weerselo. Volgend jaar worden de Europese welzijnsrichtlijnen herzien.

LTO streeft daarbij naar gelijke concurrentie, een level playing field. ”In Nederland zijn er nu op bepaalde vlakken strengere eisen dan volgens de Europese wetgeving. De minimale hokoppervlakte per dier is bijvoorbeeld groter. Het is niet te verwachten dat de Nederlandse eisen naar beneden gaan dus om een level playing field te krijgen zetten wij er op in dat de Europese eisen strenger worden.”

Spleetbreedte

Met betrekking tot bijvoorbeeld de spleetbreedte in de vloer zet LTO wel in op een aanpassing van de Nederlandse eisen. ”Wij moeten rekening houden met een maximale spleetbreedte en een bepaald percentage dichte vloer. Volgens de Europese regels is het één van beide, daar moeten wij ook naar toe. Sowieso moeten we in de gaten houden dat het verplichte percentage dichte vloer niet te hoog wordt.”

De strategie van LTO is volgens Ten Have om uit te gaan van de Europese eisen. ”Als de markt meer wil dan moeten ze daar voor betalen. Gebeurt dat niet, dan moet dat op vrijwillige basis met bijvoorbeeld stimuleringsregelingen vanuit de overheid.”

Op deze manier kan toch het level playing field bewaard blijven waar LTO veel waarde aan hecht. ”Je moet niet te ver boven Europese eisen gaan zitten, dat zie in Groot-Brittannië gebeuren. Daar hebben ze strenge welzijnseisen en is de zelfvoorzieningsgraad gedaald tot 50 procent. Dat moet je niet willen.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.