Varkenshouderij

Achtergrond 224 x bekeken

‘Deense biggen niet gezonder’

De Deense big is niet beter dan de Nederlandse. Denemarken werkt wel transparanter en draagt dat ook heel goed uit. Nederland blijft op achterstand.

Eindelijk weet de Nederlandse sector waar ze aan toe is. Het klonk uit de mond van een Deen: ,,Onze biggen zijn niet gezonder dan de Nederlandse, wij vertellen gewoon beter wat we doen.” De woorden zijn van key-accountmanager Peter Kristensen van Boehringer Ingelheim. Een Deen notabene! Mooier kan het toch niet?

Kristensen sprak dinsdag op de voorjaarsvergadering van de European Pig Producers in Markelo. Voor iedereen in en rondom de sector is deze uitspraak een verademing. Niets is vervelender dan constant het gevoel te hebben op achterstand te staan. De inleiding van Kristensen staat uitgewerkt in Boerderij nummer 30 die 28 april verschijnt.

Een opsteker

Dit is zonder meer een opsteker voor de Nederlandse zeugenhouderij. In Duitsland stijgt de vraag naar biggen de komende jaren explosief. Nederland wil daar volop van profiteren, net als Denemarken. Uit exportcijfers blijkt dat de Denen succesvoller zijn bij de Duitsers. Maar dat ligt in ieder geval niet aan de bigkwaliteit.

Slim concept

Nederland telt net zoveel bedrijven die biggen leveren die vrij zijn van APP of Mycoplasma of welke aandoening dan ook als Denemarken, aldus Kristensen. Alleen zijn de Denen zo slim een ‘concept’ te maken van hun SPF-programma en slagen ze erin dat goed uit te dragen. Duitse mesters slikken het als zoete koek. Gezonde biggen die weinig werk vragen, dat willen die Deutsche Bauern.

Achterstand blijft

In Nederland zal een soortgelijk systeem als in Denemarken nooit van de grond komen. Dat vraagt om een topdown-aanpak die bijna geen varkenshouder slikt. Iedereen zal zich moeten schikken naar de regels van een ‘SPF-concept’ zoals de Denen hanteren. Nederlandse varkenshouders prevaleren het eigenbelang boven het sectorbelang. Daarom blijft op dit punt de achterstand op de Denen gewoon overeind.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.