Varkenshouderij

Achtergrond 594 x bekeken 4 reacties

Wie niet kiest, verliest

De zeer forse nabetaling van FromFarmers dwingt me weer keukentafelgesprekken aan te gaan en te kiezen. Het wordt het motto van de komende jaren: wie niet kiest, verliest.

Voerequivalenten, een woord dat in de dikke Van Dale niet voorkomt, maar wel veel waarde heeft. Voor ons en vele collega’s levert het deze week een leuke zakcent op. Met het contante geld kun je voor 10 dagen voer inkopen, met de totale bijschrijving op naam meer dan een maand zelfs.

We voeren thuis van de BV ForFarmers, het is echter de coöperatie FromFarmers welke voor het tweede opeenvolgende jaar volgens nieuwe systematiek uitkeert. Bijna € 24 per ton mengvoeders krijgen actieve leden toebedeeld. Dit komt kort in de buurt van 10% op de gemiddelde voerprijs 2008. Per locatie kennen we maar één voerleverancier, in totaal zijn het er vier. De particulieren keren niet uit, de coöperaties van 0 tot 10%. Uiteindelijk gaat het om de netto prijs/kwaliteit verhouding.

Snel even de vergelijkingscijfers erbij gepakt. Op alle adressen liggen Hypor opfokzeugen met gelijke voerschema’s en gestructureerde borging van kwaliteit. Continu houden we de relatie leeftijd - gewicht bij, een vergelijk 25-120 kg. (10-30 weken) is dan ook elk moment paraat. De laagste voerkosten halen we thuis met €50,64 per fokgelt, dit is echter brijvoer met bijprodukten. De voerkosten per opfokgelt op de droogvoeradressen variëren van €60,00 tot €64,00. Dit alles uitgeteld inclusief de kortingen die gelijk op de factuur staan, maar zonder de jaarlijkse uitkering.

Door de forse jaarlijkse uitkering van FromFarmers dalen de kosten met brijvoer tot circa €47,50. De toekenning is namelijk lager op afgenomen granen en geldt natuurlijk niet op de bijprodukten. De laagste bruto kosten mengvoer €60,00 is eveneens behaald met deze leverancier en komt daarmee uit op netto €54,00 per opfokgelt.

De verschillen in vergelijkbare droogvoerkosten bedragen dus voor ons €10,00 per opfokgelt. Verschillen in dierenartskosten bedragen ook nog eens enkele euro’s. Anderen moeten zelf maar hun eigen berekeningen maken en conclusies trekken. Het zijn opgeteld wel de verschillen, welke een boer laat overleven of kapot gaan. Tijd om maar weer eens keukentafelgesprekken aan te gaan en te kiezen. Het wordt het motto van de komende jaren; “wie niet kiest, verliest”.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  brabants klootje

  Kijk hier kunnen we iets mee !!!
  Keiharde cijfers, als varkenshouders betrouwbare cijfers hebben, dus biggen bij opleg wegen en niet schatten ( zoals veel gesloten bedrijven doen). En deze cijfers communiceren met collega's dan is er nog veel geld te besparen/verdienen.
  Probeer ook mee te profiteren van het voorkoop voordeel v/d voerleveranciers. Als je praat kan er meer dan wat je voor mogelijk hield.

 • no-profile-image

  J.F.

  Johnny, even een kanttekening. Dat er per equivalent 24 euro wordt toebedeeld wil niet zeggen dat er per ton 24 euro wordt terugbetaald, dit zijn twee heel verschillende zaken. Per equivalent moet je zo rekenen op een euro of 6 schat ik in. De berekeningen van jou zijn zo te rooskleurig, enige oplettendheid deze keer was dus niet teveel van het goede geweest!

 • no-profile-image

  Johnny Hogenkamp

  Beste J.F., in het stuk wordt al genoemd dat er contant (€ 7,00/ton) uitbetaald wordt en bijgeschreven (€ 17,00). Beide is inmiddels ook al bevestigd en betaald. De bijschrijving kun je niet gelijk over beschikken, maar dat zou ik ook niet willen. Het jaarlijks rendement is met 11% namelijk 4x zo hoog dan onze rente bij de bank (op Euriborbasis). Uiteraard moet je wel al je afgenomen voer afgedekt hebben met equivalenten. Ik heb ook flink bijgekocht, maar dit wordt gecompenseerd door het rentevoordeel. Per saldo is het naar mijn idee niet te rooskleurig geschetst.

 • no-profile-image

  voorlichter

  Ik vind dat dhr Hoogenkamp te veel voor zijn eigen showroom, zijn gelten(hypor) en zijn favoriete voerleverancier bezig is, geen enkele andere blogger maakt op die manier reclame voor eigen gewin.

Of registreer je om te kunnen reageren.