Varkenshouderij

Achtergrond 229 x bekeken 1 reactie

Weer een stapje voorwaarts

Een chip kan helpen melkziekte-kandidaten op te sporen en zo ziekte te voorkomen.

Er is een volgend stapje gezet in de vergroting van de capaciteit per persoon op het melkveebedrijf. Een Twents technologiebedrijf heeft een chip ontwikkeld waarmee melkziekte bij koeien al in een vroeg stadium opgespoord en dus behandeld kan worden.

De chip is het hart van een piepklein laboratorium. Ter plekke, dus bij wijze van spreken naast de koe, kan het apparaatje aan een druppel bloed herkennen of de hoogdrachtige op het punt staat melkziekte te krijgen of niet. Tussen nu en een paar jaar is de chip vermoedelijk op de markt.

De winst van deze vondst? Minder zieke koeien. Koeien die anders met melkziekte blijven liggen, niet vreten en haperend aan de melk komen, worden nu herkend en kunnen preventief behandeld worden. De herkenning zal beter zijn dan de huidige op basis van leeftijd, verleden en conditie van de koe.

Minder zieke koeien betekent meer koeien en meer melk per man. Als op een melkveebedrijf het veldwerk wordt uitbesteed en zich geen gekke dingen voordoen, kan (met wat liegen) één man 800.000 liter melk produceren. Daarvoor zijn probleemloze koeien nodig. ‘De beste koe is de koe die je niet kent’, heet het in dit verband. Een zieke koe is niet probleemloos.

De lab-on-a-chip kan een eind maken aan de preventieve toediening van calcium-magnesiumoplossing, waarvoor bij twijfel wordt gekozen. Sommige boeren behandelen oudere koeien standaard preventief als een soort verzekering tegen verstoring van de strakke arbeidsplanning. Deze preventieve toediening van diergeneesmiddelen is ongewenst. Niet zozeer uit kostenoogpunt maar maatschappelijk, want vaak onnodig.

Het is nu zaak het hightechdingetje te perfectioneren, het voor de melkveehouderij betaalbaar beschikbaar te krijgen en er ervaring mee op te doen. Het kan bijdragen aan meer efficiëntie door betere diergezondheid. En passant verbetert ook het koeienwelzijn.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    freek

    leuk. Ik kan persoonlijk ook een boer die biologisch is gegaan en die hoeft geen magnesium te strooien in de lente en heeft nul koeien met melkziekte. En dit gaat over 600 koeien begrijp mij goed ik preek niet dat iedereen biologisch moet gaan maar dat er meer onderzoek moet worden gedaan inplaats er maar technologie tegen aan gooien, de hele HAS zit vol met HELE slimme jonge mensen die heel goed in staat zijn om dit soort onderzoek te doen

Of registreer je om te kunnen reageren.