Varkenshouderij

Achtergrond 368 x bekeken 2 reacties

UniFar houdt stand

UniFar, het samenwerkingsverband van varkenshouders de meeste leden, heeft zijn eerste jaar succesvol doorstaan. Het komende jaar is er een andere afnemer voor de zeugen.

Waar velen sceptisch waren en de gezamenlijke verkoop van slachtzeugen niet zagen zitten, is het een best jaar voor de leden van UniFar geweest. Ook voor komend jaar zijn de slachtzeugen goed verkocht aan een gerenommeerd handelsbedrijf.

Hulde aan bestuur van UniFar

Naar verluidt hebben meerdere, aanvankelijk sceptische handelsbedrijven dit jaar ingeschreven. Uiteindelijk kocht Varkenshandel Posthouwer-Boerkamp de slachtzeugen en meegeleverde slachtvarkens en biggen. Zelf leverden wij alle drie categorieën via UniFar een jaar lang aan Varkenshandel Tijs Haarle. Naar dikke tevredenheid over prijs en service, nu gaat dit dus over naar een andere partij. Willie Tijs bleef er Sallands-nuchter onder: “Het is een spel, je kunt winnen en verliezen, voor komend jaar is er een nieuwe winnaar."

Varkenshandelaren buitenspel

Veel handelaren voelden zich aanvankelijk buitenspel gezet. Een aantal zal blijven mopperen dat het allemaal niets is en dat vroeger alles beter was. Het vooruitstrevende deel van het bedrijfsleven zal echter niet afwachten en zelf actief inspringen op een nieuwe tijd. Varkenshouders accepteren niet langer dat ze aan de laatste speen liggen. Ze eisen transparantie en zullen vaker horizontaal en verticaal de samenwerking in de varkensketen zoeken. Het doel hiervan mag duidelijk zijn: een hoger rendement

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    varkensboer

    Schitterend initiatief Johnny. In de veehouderij (of het nu om melkvee, varkens of pluimvee gaat) hebben veel boeren het zich de gewoonte gemaakt veel te klagen over de slechte prijzen, zonder actie te ondernemen om te proberen de opbrengsten kant omhoog te krijgen. Als je er niks aan doet, gewoon je product meegeeft, moet je ook niet klagen dat de prijzen slecht zijn. Met de initiatieven die je neemt rondom het rendementsdebat, maar dus ook een Unifar, is gewoon geld te verdienen. Groot denken (rendementsdebat), klein handelen (Unifar, slachtzeugen relatief kleine opbrengstenstroom) loont zich. Nu moeten we ook gaan kijken of we in de vleesvarkensafzet de opbrengsten omhoog kunnen krijgen. Het is niet meer van deze tijd om op aan de ene kant op handel en slachterijen te schelden en aan de andere kant alles maar aan hun mee te geven en hun koning laten te zijn over de opbrengstenkant van je bedrijf. Als het goed is ben je gelijkwaardige partners, laat je elkaar in je waarde en laat je daarbij de handel scherp gaan om zo als bedrijf de meeste opbrengst te genereren.

  • no-profile-image

    klaas

    Goed initiatief, goed verslag, maar bij mij n beste weten ligt Dalfsen in Overijssel (Nederland) dus een Wereldblog is het volgens mij niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.