Varkenshouderij

Achtergrond 389 x bekeken

Groei Tönnies, Vion en Westfleisch

De drie grootste varkensslachters in Duitsland, Tönnies, Vion en Westfleisch, hebben vorig jaar ieder voor zich hun marktaandeel verder uitgebreid.

Dat blijkt uit de nieuwe top 10 van deze branche van de Duitse varkenshoudersorganisatie ISN. Tönnies behield de eerste plaats met een marktaandeel van krap 22 procent. Dat betekent dat het bedrijf vorig jaar 12 miljoen varkens aan de haak bracht. Het jaar daarvoor waren het er 1 miljoen ofwel ruim 9 procent minder.

Vion verwerkte met 180.000 varkens 2 procent meer en kwam daarmee op 10 miljoen. Het marktaandeel kwam uit op 18 procent.
Volgens ISN wist Vion vooral in het Noorden het aantal slachtingen te verhogen. In het oosten van Duitsland slachtte Vion evenveel varkens als vorig jaar, terwijl in het Zuiden (Moksel en Südfleisch) het aantal slachtingen terugliep. ISN meldt dat de cijfers van Vion berusten op schattingen en externe informatie, omdat het Nederlandse concern niet bereid was cijfers ter beschikking te stellen.

Westfleisch slachtte 164.000 varkens (3,4 procent) meer en kwam daarmee op 6,16 miljoen en een marktaandeel van ruim 11 procent. Op de vierde plaats staat onveranderd D&S in het Nedersaksische Essen met 3,3 miljoen varkens tegen 3 miljoen in 2007. Het marktaandeel van D&S is daarmee 6 procent. Nieuwkomer op nummer 5 is als gevolg van een overname vleesbedrijf Vogler in Luckau in Brandenburg met 1,47 miljoen verwerkte varkens en een marktaandeel van 2,7 procent.

Het gezamenlijke marktaandeel van de grote drie is 51 procent, terwijl de 10 grootste verwerkers bij elkaar 70 procent van het aanbod verwerken. In 2007 was dat nog 68 procent. Het totale aantal door de Duitse slachterijen verwerkte varkens was 54,8 miljoen. Dat waren er 1,5 miljoen (2,9 procent) meer dan in het voorafgaande jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.