Varkenshouderij

Achtergrond 209 x bekeken 4 reacties

Financiële crisis (afl. 1)

De financiele crisis komt hard aan, zeker hier in Hongarije. Ook de agrarische bedrijven komen niet of nauwelijks aan geld van de banken.

De financiële crisis komt hier in Centraal-Europa bikkelhard aan. We hebben niet alleen te maken met het feit dat onder meer Duitsland minder importeert vanuit Hongarije, we hebben nog meer problemen. Zo zijn de lokale munteenheden in Polen, Roemenië en ook Hongarije met tientallen procenten onderuit gegaan én, ook erg vervelend, ze zijn van week tot week onderhevig aan grote koersfluctuaties. Een jaar geleden was 1 euro gelijk aan 240 forint, nu schommelt de koers rond de 300. Dat betekent dat alles wat in euro’s is gekocht/geleend, nu opeens 25 procent duurder is. Mensen die geld hebben geleend voor hun auto of woonhuis, betalen nu opeens fors meer. Ook de overheid, die immense schulden heeft, betaalt fors meer rente. Dus de uitgaven stijgen alsmaar, in plaats van dat ze lager worden.

Banken zitten op hun geld

Bovendien is de nationale overheid niet in staat om de economie uit het slop te trekken; immers, er zijn géén financiele reserves in dit land. Duitsland geeft een bonus op oude auto’s zodat nieuwe autos worden gekocht. In Hongarije viel de autoverkoop in februari met 44 procent terug ten opzichte van vorig jaar. Diverse banken in Hongarije of omringende landen hebben een West-Europese moeder. In sommige gevallen een moeder die in West-Europa met noodkredieten van miljarden euro’s zijn geholpen, en die dus héél zuinig zijn op het wegzetten van hun centjes in externe markten. Deze banken geven het geld mondjesmaat uit én ze berekenen hun klanten een hogere provisie/opslag dan voorheen. Lekkere jongens.

Hongaarse varkenssector krijgt EU-steun

De banken zijn dus terughoudend met geld uitzetten. En dat is erg lastig. Want de Hongaarse landbouwsector staat aan de vooravond van een investeringsprogramma. De Hongaarse varkenssector krijgt EU-ondersteuning om de bedrijven te moderniseren en te laten voldoen aan de milieuregels. Maar de subsidies dekken niet de gehele investeringen, er is derhalve ook extern geld nodig. En laat dát nu net een moeilijke aangelegenheid zijn... Maar er zal links- of rechtsom wel een oplossing worden gevonden. Want het geld vanuit de EU is niet onbeperkt beschikbaar én er zijn in 2010 (als alles volgens normale planning gaat) verkiezingen.

Hongaarse mentaliteit blijft een probleem

Omdat vele mensen nog werkzaam zijn in of connecties hebben met de landbouw, is het een slechte beurt als de landbouw niet uit het slop wordt getrokken. Althans, als er geen poging wordt gedaan om die sector uit het slop te halen. Want eerlijk is eerlijk, ondanks het moderniseren van de bedrijven is het management en de mentaliteit hier nog steeds hetzelfde. En dat is een garantie voor suboptimale resultaten. Dat klinkt vervelend, maar het is de realiteit.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  brabants klootje

  Ik hoop dat dit voorlopig het niveau blijft van de blogs !!

  veel succes

 • no-profile-image

  Hens

  Interessant, de situatie lijkt aardig op de situatie hier in Letland.

 • no-profile-image

  willem kroft

  Sluit me ook helemaal aan bij dit verhaal. De bank van ons heeft bv zijn marge verhoogd naar 5 procent. Hier komt de 4 procent basisrente nog eens bijop. Grootaandeelhouder in de bank is de nederlandse rabo.

 • no-profile-image

  patrick

  Beste Ronald , Wat je schrijft is niet naast de kwestie maar er op ! Ik bekijk de situatie enkel vanuit een andere hoek. Daar ik enige ervaring heb op dit eigenste ogenblik met subsidiedossiers (klanten)die door de aanvragers gekneld zitten rondom de financiering weet ik waarover ik het heb. Op dit eigenste ogenblik is er geen enkele uitweg bestaande om dit land uit het slop te halen en het zal nog lang in het slop zitten zolang de forintwaarde en de hillarisch hoge rente niet kantelt naar beter waarden. Het is voor mij allemaal in zijn geheel een ding van zeggen dat van subsidies eu steun enz zolang de rente niet naar beneden gaat ,de banken vierkant zijn en de forint blijft bestaan is er geen enkele uitweg nogmaals. Een voorbeeld ivm subsidie. Subsidie is mooi Honderd duizend euro aankoop betekend 55.000 subsidie en 45.000 eigen inbreng (ik neem een bekend voorbeeld van een klant ( over die lutele extra % mogelijke subsidie wijk ik niet uit) 1ste : De som van 100.000 euro dient eerst door de aanvrager betaald te worden banken öoverbruggen die 55% maar terug tegen cashkredietrentes van boven de 18%) Met dit betaalbewijs kan de aanvrager 55.000 terugkrijgen van het subsidiebureel , heeft die nog BTW of andere schuld dan word deze nog eerst afgetrokken. die 45000 euro moet hijzelf ophoesten met eiegen kapitaal of met krediet en daar schort het plaatje : 45000 euro > rente van 12 to 18.77 % (in het huidige beste geval want meedere leningen worden aangeboden met rentes tot 45%) Lening op goederen steeds gekopeld aan de CHF of euro munt dus die 25% (in geval de waarde van de forint binnenkort niet op 360 gaat staan !!!) Betekend af te betalen : 45.000 euro kapitaal + waardevermindering 25% word dit 56.250 euro met 12 tot 25% word dat in het beste geval op een lening van 10 jaar een driemaandelijks afbetaling van : minstens 1406 euro kapitaal meer dan 1600 euro intrest Op zijn minst betaal je op tien jaar meer dan 100.000 euro kapitaal en intrest terug . Wat is de waarde van die subsidie ? Nul en nog eens nul , neen nog slehter je gaat nog toesteken. Dus excuseer mij lobien over subsidie en bankondersteuning halen niets uit in een land waar de eerste minster zopas een motie van wantrouwen tegen zichzelf heeft ingediend en waar graaicultuur over gaat in plundercultuur. Mijn visie dan : -investeringenin veehouderij uitstellen -toekomst van de intensive veehouderij voorlopig even wegbergen. En als u mij wil overtuigen ik mis zou zitten kom dan eens met saldoos over de brug met volgende onderbrugging: 1.Voerkost - inlands graan - soja en premix in forint 2. accomodatie onderhoud investeringen (indien met lening ) de af te betalen kost rekenenen en niet de gesubsideerde aankoopkost . 3. Loonkost , medicatiekosten vetrenaire en sanitaire kosten 4. aankoop biggen in forint 5. inkomen in forint als er in forint word betaald. En de genomen marktprijzen natuurlijk Afa nelkul (excl BTW), En naar dat saldo kijkt iedereen uit ik ook !

Of registreer je om te kunnen reageren.