Varkenshouderij

Achtergrond 175 x bekeken

Snelle opsporing ziekenhuisbacterie met DNA-profiel

Het maken van DNA-profielen is een betrouwbare methode om binnen een dag vast te stellen of aangetroffen MRSA-bacteriën bij een 'uitbraakstam' horen. Dat stelt arts-onderzoeker Risma Ikawaty op grond van eigen onderzoek.

Andere methodes kosten drie dagen tot een week. Patiënten moeten die tijd worden geïsoleerd. Ikawaty, die op 10 maart promoveert aan de Universiteit Utrecht, raadt ziekenhuizen aan om MRSA via DNA-profielen te onderzoeken.

Als een MRSA-bacterie wordt aangetroffen willen artsen zo snel mogelijk weten of het om een gevaarlijke, snel verspreidende stam gaat. Ikawaty maakte van honderden MRSA-bacteriën DNA-profielen en vergeleek de resultaten met de bestaande typeringsmethoden. Volgens de onderzoekster is de nieuwe aanpak sneller, goedkoper en objectiever.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.