Varkenshouderij

Achtergrond 338 x bekeken 1 reactie

Redeneer als melkveehouder

Investeren in quotum niet renderend. maar dat is niet per se een reden om het te laten.

Wie zijn stal niet helemaal vol heeft en eraan denkt om voor het volgend jaar quotum te kopen, moet zich eerst maar eens achter de oren krabben. Maar weinig boeren verdienen onder de huidige omstandigheden het voor de extra melk benodigde voer en de extra mestafzetkosten terug. Nog minder boeren verdienen ook de koe terug die de melk produceert. En helemaal piepklein is de groep die met de extra melk ook nog de extra arbeid en andere kosten terugverdient.

Kortom, bijna altijd wordt aan aangekocht quotum eerder verloren dan verdiend. Zo scheef is de verhouding tussen melkprijs en quotumprijs, dat je je eerder kunt afvragen of het niet verstandiger is nu quotum te verkopen dan om het bij te kopen. Bedrijven met een volle stal kunnen hun extra quotum per april beter verkopen dan het volmelken. (Volmelken zal ook niet altijd meevallen; stalbezetting kent een optimum; op een gegeven moment neemt bij meer koeien in de stal de melkproductie niet meer toe.)

Het is wel aardig om te zien dat de Nederlandse melkveehouderij er met de verruiming en vetcorrectie net zoveel melk bij krijgt als in 2008 aan quotum is verhandeld. De quotumprijs zal daarom wel dalen.

Toch blijft de vraag: hoe moet je groeiplannen realiseren als quotum kopen bedrijfseconomisch niet uitkan? Hoe moet je groot genoeg worden of te blijven om te kunnen overleven? Het antwoord is: door te vertrouwen op je eigen gezonde verstand. Door strategisch te blijven redeneren en niet louter bedrijfseconomisch.

Grond- en quotumgebonden gezinsbedrijven zijn een heel eind gekomen met het criterium: kan ik de uitbreiding betalen of niet? Er kan wel een ‘Nieuwe Realiteit’ zijn, maar daarin geldt dit criterium nog steeds. Wie in de melkveehouderij te strak bedrijfseconomisch rekent, komt alleen maar uit op de vervelende conclusie dat stoppen met melken en beleggen in grond de betere optie is. De bedrijfseconomische bril is hier te beperkt.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  klomp

  L.S.
  Ben er van overtuigd... er zijn heel veel verstandige Boeren.
  Maar ook heel veel onverstandige Boeren.
  Technische perfectie is niet hetzelfde als economische perfect Boeren.
  Veel van die laatste groep laat zich teveel leiden door de voorlichting

Of registreer je om te kunnen reageren.