Varkenshouderij

Achtergrond 588 x bekeken 17 reacties

Magere rookworst blijkt moddervet

Magere rookworsten zijn moddervet. "Na de gewone rookworst en braadworst zijn ze het de vetste veel gegeten vleesproducten. Vetter dan hamburgers, gehaktballen en karbonades'', stelt de Consumentenbond na onderzoek van 22 verschillende rookworsten.

Het onderzoek is gepubliceerd in de Gezondgids. De worsten mogen toch mager heten omdat voor de kwalificatie 'mager' andere regels gelden dan voor 'light'. Een lightproduct moet 30 procent minder vet of suiker bevatten dan het origineel om als light door het leven te mogen, vlees mag zich mager noemen als er maximaal 20 procent vet in zit. "De term mager is sowieso bedenkelijk voor een stuk vlees dat voor een vijfde uit vet bestaat.'' Van alle geteste rookworsten bleek de bekendste worst van Nederland ook de vetste: de verse worst van de HEMA.

De Gezondgids constateerde dat verschillende magere worsten op de verpakking claimen dat ze minstens 30 procent minder vet bevatten dan de gewone variant. "Dat klopt niet. Bij alle geteste worsten bleek het verschil kleiner.'' Dat bleek vooral te komen omdat de vetpercentages op de gewone worsten nota bene naar boven worden afgerond tot het mooie ronde getal van 30 procent.

De term rookworst is inmiddels ook een misplaatst begrip geworden. Alleen de verse worst van Albert Heijn is echt gerookt. De rest dankt hun 'rooksmaak' aan rookaroma dat in de vorm van poeder of vloeistof aan de worst wordt toegevoegd.

De gemiddelde Nederlander eet jaarlijks zo'n 860 gram rookworst, de magere en vettere variant.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  eet meer

  Das vervelend dat vegas langer leven, moeten ze zich nog langer storen aan het feit dat ze toch nooit wat bereiken.

 • no-profile-image

  DHR. M. waayenberg

  Wat een onzin zeg zon artikel!!
  Ik trek me hier nou echt niets van aan.
  Vanavond heerlijke Hema rookworsten eten!!!
  En moddervet ben ik toch al

 • no-profile-image

  Dokter B. C. Wellens

  Van vlees ga je dood. Eet een lijk, dan wordt u er zelf ook een ! Schandalig dat die rotzooi nog steeds verkocht mag worden. Vlees wat vol met de grootste rommel zit. Kanker krijg je ervan. En hart en vaatziekten. En dan al die anti-biothica en groeihormonen in vlees...gadver!!! Blijf maar liever gezond mensen. Vlees is niet alleen moord op dieren, maar je gaat er zelf ook dood aan.

 • no-profile-image

  Volksgezondheid

  Zeer misleidend is de reactie van ene Dr. W.G. Kramer. Misleidend, omdat Dr. W.G. Kramer te Amsterdam al jaren geleden uit het ambt is gezet vanwege misleiding, oplichting en het aan de lopende band stellen van foutieve diagnoses. Misleidend zoals de hele vlees- en zuivel-industrie al jaren is. Consumenten bedonderen, liegen en bedriegen dat is zowat alles wat ze nog kunnen. Om de feiten nog eens even goed te tonen: 1.) vlees is wel degelijk schadelijk voor de gezondheid. 2.) vegetariers en veganisten leven gezonder en langer dan vlees-eters 3.) voor de soja van vegetariers en veganisten wordt geen illegale houtkap gepleegd. 4.) voor de soja waarmee vee gevoerd wordt, wordt WEL illegale houtkap gepleegd. Dus beste Dr. Kramer, gaat u maar weer snel terug naar uw afgesloten cel in de kliniek. Uw weekend-verlof zit er al weer op. Morgen begint uw therapie weer. En leer nou eens, beste Kramertje dat jij de titel "dr" helemaal niet meer mag gebruiken!
  Leest u ondertussen maar eens goed wat hier staat: http://www.milieudefensie.nl/landbouw/visie/bioindustrie

 • no-profile-image

  peuzel verder aan

  Ach, al die zogenaamde dierenvrienden zijn hetzelfde. Naast hun uitkering proberen ze toch nog wat bij te verdienen in de plaatselijke shoarma tent(hebben ze ook nog eens gratis te eten). Kunnen ze tenminste een laptopje kopen om wat onzin uit te kramen. Je neemt die lui toch al lang niet meer serieus zeker me hun onzinnige geschreeuw.

 • no-profile-image

  Oplaat

  Te triest voor woorden als je de reacties van die veehouders ziet.... Je ziet dat ze met elke reactie weer hun eigen ongelijk aantonen. Lachwekkend en triest tegelijkertijd. Maar ja het gezegde `dom boertje`laat zich weer aardig gelden.

 • no-profile-image

  koetje

  Morgen eten we stampot boerekool met je raad het al: een lekkere vette unox
  rookworst!!!!!!!!!!!Jammie jammie dat wordt smullen zeg.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Laat die docter toch maar kletsen. Je kan wel 10 keer docter heten maar je bent dan nog geen arts. Daardoor weet docter ook niet dat vlees eten geen hart en vaatziekte kan veroorzaken. Negeren die bal gehakt

 • no-profile-image

  Rob

  wat n goede dokter ben jij zeg!!!

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Zelde ip gebruiken onder andere namen deugt ook niet.
  Je verhaal is zelfs misleidend, zie mijn vorige bericht

 • no-profile-image

  Docter w.g. Kramer

  Over leugens gesproken, volksgezondheid.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Het is met die vega's net als met de echte kerkstreken geen tv wel antenne geen proefdieren wel behandeling van medicijnen als het nodig is! Dus ze zullen wel lekker smullen van het malse vlees als ze alleen zijn. hahaha

 • no-profile-image

  Docter W.g. kramer

  Vlees en dan vooral vet is goed voor de gezondheid en weerstand. Mensen eten te weinig goede voedingsstoffen, kijk maar naar de mensen die geen vlees eten, grijs grauw en zeer vatbaar voor ziektes en allerlei rare aandoeningen. Soja is gewoonweg geen goede vervanger voor vlees en soja zorgt voor illegale kap om soja te verbouwen voor vegatariers, maar dat is een andere discussie.

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Dokter B.C.wellens allias hijgend hertje,

  hormonen zijn al lang verboden!
  Antibiothica vlees mag je niet leveren, zijn wachttijden.
  Dus hijgertje, je krijgt je zin niet op de eerlijke manier, nu ga je op de wel bekende manier van Wakker Dier(allias Volkert G) aan de slag, halve waarheden verspreiden, waar je gevoel van de burger speelt.
  Het is niet bewezen waar kanker van komt, behalve sommige bekende. Kan ook van het alternatieve soja komen.

  Redactie AGD gaat ie nog eens op ip nummer controleren?

 • no-profile-image

  docter in de

  Even over dat stukje van die leugachtige milieusoldaatjes. 1 Illegale kap is een leugen, onder tussen is bewezen dat dit een kolder verhaal is. 2 natuurlijk is NL de grootste importeur, wat er niet bij vermeld wordt is de export vanuit NL 3 op varkens en kippenvlees zit geen subsidie 4 varkens krijgen soja schroot en schilfers, dat uit de humane consumptie komt omdat de vegas geen troep willen eten. In feite zorgen vegas voor een deel voor het varkensvoer. 5 tuurlijk is er voor VLEESvervangers minder soja nodig, deze troep eet toch bijna niemand meer........

 • no-profile-image

  jonge ondernemer

  alle Vega's gaan tegen de bouw van hun lichaam in. Je lichaam is erop gebouwd deze prachtige voeding met hun essentiele voedingstoffen te verwerken. En soja voor de veevoeding is voor 80% een bijproduct van de door mensen gecompenseerde soja.

 • no-profile-image

  waarom

  Lijden hoort bij het leven (door mens en dier) Dood hoort bij het leven !!! Ik zou ook een wereld zonder leed willen, maar het is een utopie. Wees goed voor jezelf en je naasten. En verwijt een ander niets zolang je de oorzaak niet weet.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.