Varkenshouderij

Achtergrond 175 x bekeken

Limburgse zeugenhouders verminderen antibioticumgebruik

Het percentage antibiotica van het totale medicijngebruik op zeugenbedrijven is in 2008 ruim 10 procent gedaald ten opzichte van 2007. Dat meldt dierenartsenpraktijk Horst.

Bij de vleesvarkensbedrijven is dit percentage gelijk gebleven over het gehele jaar, maar volgens de praktijk is in de tweede helft van 2008 ook hier een vermindering van 20 procent zichtbaar.

Antibioticum vormde in 2009 ruim een derde deel (36 procent) het medicijnpakket op de zeugenbedrijven. Op de vleesvarkensbedrijven is dit ruim de helft (55 procent). Het vaccinaandeel op de zeugenbedrijven steeg van 28 naar 31 procent.

Bij de praktijk in Horst aangesloten varkensbedrijven melden een absolute daling van de medicijnkosten. Dit wordt deels ook veroorzaakt door een lagere tariefstelling voor de medicijnen. Daar tegenover staat een lichte toename van de investering in het adviesdeel en het laboratoriumonderzoek door vetlab horst.

De gemiddelde veterinaire kosten op deze zeugenbedrijven bedroegen in 2008 € 58 (laagste €15 - hoogste €121) en op de vleesvarkensbedrijven €2.90 (laagste €0.86 - hoogste €8.90).

De dierenartsen geven als verklaring voor deze trendbreuk een verbetering van het management op de bedrijven en de inzet van het Circo-vaccin in de tweede helft van 2008.

Of registreer je om te kunnen reageren.