Varkenshouderij

Achtergrond 282 x bekeken 4 reacties

Lessen van André Rieu

André Rieu liet me nadenken over het vermarkten van mijn vleesvarkens.

In Graz (O.) hebben we een concert van de ’Langharige Limburger’, alias Andé Rieu, bezocht. Deze omschrijving bedoel ik absoluut niet denigrerend. Rieu is immers een topartiest, in binnen- en buitenland. De show was super, een echte aanrader. Vorig jaar waren we ook al bij concert, van Madonna die trad op in Wenen. Als varkenshouder heb ik van beide concerten veel geleerd. Ik betrapte mezelf erop dat het me in feite geen bal uitmaakt wat de tickets en randzaken als drank en eten voor zo’n festijn kosten. Beide topartiesten, met elk een totaal andere genre en publiek, gaven me een prachtige avond en een schitterende ervaring. Beide sterren zetten een uniek product weg tegen een zeer winstgevende prijs. En last but not least... beide topartiesten hebben de business in eigen hand. Hun aanpak en succes gaven mij stof tot nadenken, en enkele leermomenten.

Oneerlijke winstmarges in de vleeskolom

Zolang wij aan de ’laatste tiet van het uier’ liggen en volledig afhankelijk zijn van andere schakels, zullen we zoveel verdienen als de andere schakels dat toelaten. De discussie over de oneerlijk verdeelde winstmarges in de productiekolom wordt flink aangezwengeld door Johnny Hogenkamp. Lof voor deze man! Hij steekt tenminste zijn nek uit en probeert via een positieve insteek uit de impasse te komen.

Supermarkten geven marges niet zomaar weg

Het zal tijd nodig hebben, immers de slachterijen en inkopers van supermarkten hebben het voor het zeggen én verdienen hun geld. Dus die zullen niet zonder slag of stoot hun marges weggeven. Bovendien hebben de supermarkten een erg scherpe inkoopprijs nodig om het vlees in de stuntverkoop te gooien, dé kans om zich van de concurrent te onderscheiden.

Uniek product aanbieden

Daarom denk ik voor onze eigen onderneming na over een snellere uitweg door een uniek(er) product aan te bieden. Net als Madonna en André dat doen. Makkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik ook wel! Maar niks doen levert ook niks extra op, en dag in dag uit alleen maar klagen maakt je ook niet vrolijker (en niet rijker!). Dus ideeën bedenken, nog eens afwegen, doorrekenen, en dan afstrepen of oppakken.

Kleinschalige vleesverkoop

De situatie in Hongarije is anders dan in Nederland, en biedt daarom wellicht extra kansjes. Vele mensen leven in kleine dorpen en onder omstandigheden zoals die in Nederland 40-50 jaar geleden normaal waren. Vele mensen hadden hier hun eigen varken, maar stoppen daar geleidelijk aan mee. Er is interesse in het kopen van ’grovere delen’, zoals deelstukken of halve karkassen. Dáár liggen wellicht kansen in de vorm van (kleinschalige) verkoop van karkassen of vleespakketen aan de lokale bevolking.

Ook kop, staart en poten kan je hier verkopen

In onze regio zijn erg weinig varkensbedrijven, dus het is een totaal andere situatie dan in Nederland. De in Nederland onverkoopbare varkensdelen als vet, staart, kop en poten zijn hier wél bruikbaar. Wellicht snijdt het mes zo aan twee kanten: de binding tussen het dorp en onze onderneming wordt verhoogd, én de nettowinst op het mesten van een varken nemen toe. Ik ben benieuwd naar uw reacties.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  eric verstappen

  Super Ronald. Ik zit nu enkele maanden in Alberta en ervaar hetzelfde. In Nederland heb ik voor mijn eigen schapoenbedrijfje een afzet van vlees opgezet en ben daat goed mee gevaren. Nu moet het eigenlijk in het groot en markt.klantgericht gedaan worden. Hier probeer ik meerdere boeren bij elkaar te krijgen om wat van de grond te krijgen. dan merkl je wel dat boeren toch vaak onbetrouwbaar zijn. van de 10 mensen die ik gereageerd hebben zijn er 3 die min of meer onvoorwaardelijk mee willen doen. Ik viond dat prima, maar wel jammer. misschien eens kijken op de site van Farmers of north america. www.NFA.ca Dit heb ik net bekenen en een dergelijke strucuur zou kunnen werken. gr eric

 • no-profile-image

  Willem van den Akker

  Een mogelijkheid misschien omdat in Hongarije de mensen nog niet helemaal verwend zijn aan de makkelijke stukjes in de supermarkt en zelf nog wat kennen van het verwerken van een varken. Zelf heb ik ook wel eens met dit soort idee-en rondgelopen. Heb er echter hier in Nl. toch wel verschillende een buil aan zien vallen.
  Voor Nederland zie ik als enige mogelijkheid Vion volop de kans te geven om marktmacht te organiseren en voor de varkenshouder een manier te vinden dat de winst die hier uit voortvloeit bij ons te krijgen. Ik vind het altijd jammer dat de cooperatie Dumeco opgeheven is. Die had als onafhankelijke producentenorganisatie moeten blijven bestaan om Vion te kunnnen dwingen een goede prijs te betalen. Uit zichzelf zullen ze dat nooit doen. Ik hoop van je wedervaren van je retailavontuur nog te lezen. Groet.

 • no-profile-image

  Boer

  Hier in alberta verdienen mensen geld als water en slagen er in om altijd platzak te zijn. Ik heb altijd varkens prive verkocht maar omdat het hier zo dun bevolkt is zijn de aantallen altijd beperkt gebleven. Mensen geven liever 30 dollar per week uit voor 15 weken dan dat ze 250 dollar uitgeven in een keer en dan voor 15 weken onder de pannen zijn. Soms krijg je het probleem dat de slager je opbeld omdat zijn koeler te vol zit doordat bepaalde mensen hun varken niet ophalen omdat ze daarvoor volgende week pas genoeg geld hebben. Als je de enige varkensboer in de regio bent zijn er zeker mogelijkheden. Dan moet je poolsen of er interesse is en hoeveel en of er een slager is die eventueel het slachten wil doen etc. Een samenwerkingsverband met de slager behoord tot de mogelijkheden. De slager kan de bestellingen opnemen en klanten kunnen er met cash of creditcard betalen. Als je zelf telkens achter de centen aan moet vangen ben je er heel snel klaar mee. succes

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Ik heb ook al lang een klant voor triticale een kleine maalderij die meel klaarmaakt voor klijne bakkerijen HET probleem vind ik je kan er nooit van af als jij wil en het gaat altijd bij mondjes maat op tijd stippen die je niet altijd goed uitkomen al;s je gewoon aan de groothandel cq slachterijen ben je veel minder tijd kwijt en je bent vaak meer in de mogelijkheid om je prijswijs te beschermen op de beurs

Of registreer je om te kunnen reageren.