Varkenshouderij

Achtergrond 253 x bekeken 7 reacties

‘Landbouwsubsidies vooral naar milieuvervuilende bedrijven’

Europese landbouwsubsidies komen vooral terecht bij bedrijven die natuur en milieu het zwaarst aantasten. Dat concludeert Natuurmonumenten uit een nog niet gepubliceerd onderzoek van Alterra over de verdeling van landbouwsubsidies in Nederland.

Het ministerie van LNV gaf daartoe de opdracht als ondersteuning bij het ontwikkelen van een nieuw systeem voor verdeling van de subsidies.

Uit het onderzoek blijkt dat de bedrijven die de meeste subsidie krijgen akkerbouwers uit de Veenkoloniën, kalverhouders in de Gelderse Vallei en melkveehouders uit Friesland, Gelderland en Overijssel zijn. Dat zijn vooral bedrijven met een hoge veedichtheid en een hoge nitraatuitstoot.

De onderzoekers doen enkele aanbevelingen voor een nieuw subsidiesysteem. De belangrijkste is dat de overheid boeren een tegenprestatie moet vragen voor de subsidie. Daarbij kan gedacht worden aan het ongemoeid laten van perceelranden en maatregelen die het milieu ten goede komen.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Drentse Boer

  Bovendien vervuilt de natuur d.m.v. het verrottingsproces de lucht ook met CO2. Terwijl de boeren de gewassen niet laten verrotten maar verwerken tot voedsel.

 • no-profile-image

  gert

  nederland begint op zimbabwe te lijken,weg met de boeren

 • no-profile-image

  vos

  Wanneer natuurmonumenten gelijk heeft wat landbouwsubsidie betreft moet ze maar ophouden met geld te ontvangen en hun spul verkopen. natuur en milieu is daar zeer bij gebaat om zo schonen te worden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het is natuurlijk belachtelijk en immoreel om vruchtbare landbouwgronden om te zetten in pseudo natuur. Natuurmonumenten die dit nastreeft is indirect verantwoordelijk voor honger in de derde wereld, Het is misschien goed om strafrechtelijke vervolging in te stellen tegen de directeur van natuurmonumenten om zijn decadente gedrag een halt toe te brengen

 • no-profile-image

  gert

  er gaat ook veel subsidie naar natuurmonumenten en SBB met dikbetaalde directeuren,waar dan vaak te weinig geld is voor landsschapsonderhoud

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Natuurmonumenten wil natuurlijk graag in de subsidiepot graaien. Wat anders het doel is van dit onderzoek is mij anders volkomen onduidelijk. Laat de donateurs van natuurmonumenten maar opdraaien voor de dure plannetjes van hun dikbetaalde directeur

 • no-profile-image

  Cesar

  Als niet boer valt het me op dat de reacties hier gericht zijn tegen natuurmonumenten. Alsof die schuld dragen aan de slechte omstandigheden waarin vele boeren verkeren.
  Ik denk dat jullie boeren eens een beetje uit die slachtofferrol moeten kruipen en de hand in eigen boezem steken.
  De landbouwsubsidies van de EU gaan niet naar natuurmonumenten en ook jullie als boeren krijgen maar een fooi. De werkelijke subsidie-opstrijkers zijn de grote multinationals. Lees het volgende artikel in de Elsevier van vrijdag j.l. maar eens via deze link: http://www.elsevier.nl/web/10239133/Sturm-und-Drang/Duitse-rel-om-Europese-landbouwsubsidies.htm

  De meeste boeren stemmen altijd maar slaafs op het CDA, de partij die dit soort subsidies tot de dag van vandaag steeds maar verdedigt. Hoe zou dat toch komen??
  Het verbaast mij in hoge mate dat de grote melkcoöperaties zoals Friesland Frico Domo+Coberco en Campina zich zo langzamerhand zijn gaan gedragen als een soort van autonome multinationals, waar jullie boeren als leden eigenlijk geen snars meer te vertellen hebben.
  Die coöperaties zijn toch ooit door jullie opgericht om een goede melkprijs te garanderen. Die prijs lijkt me nu niet echt geweldig.
  Sla de handen eens echt ineen, zet het onderlinge boerenwantrouwen opzij en kom in actie voor een betere toekomst.
  Laat je niet langer onder nog zwaardere financiele lasten begraven door mooie verhalen van financiele instellingen. Laat je niet voor de gek houden door hun mooie verhalen zoals: "Neem nu die grotere melktank, dan financier je er nog xx-tig koeien bij en is het rendement beter" Ze vertellen je er niet bij dat je de rente ook moet aflossen als het effen wat minder gaat. of wanneer de regeltjes ondertussen worden gewijzigd.
  Die regeltjes wijzigen gebeurt meestal door het gelobby van die grote multinationals. Leg je per ongeluk het loodje, dan kopen ze je voor een prikkie op.
  En nog een ander punt. Continue economische groei bestaat niet in een wereld met een eindige voorraad aan natuur, grondstoffen en andere hulpbronnen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.