Varkenshouderij

Achtergrond 341 x bekeken 5 reacties

Terugblik op woelig 2009

Eind december, de deur naar 2010 staat al weer wijd open. Tijd voor een terugblik. Hongarije stond in 2009 in de belangstelling. En de Piétrains halen het niet. Maar er zijn ook andere zaken.

Eind 2008 voorspelden specialisten dat 2009 een jaar met fantastische varkensprijzen zou worden. Eind 2009 moeten we concluderen dat het een ’heel gewoon’ varkensjaar was. Specialisten voorspellen in 2010 ook een ’heel gewoon’ varkensjaar. Nu maar hopen dat ze net zo betrouwbaar zijn als de gemiddelde weerman of weervrouw... dan komt het goed in 2010!

Fermentatie uitbreiden

In 2009 zijn we gestart met fermentatie van kaaswei. Dit gaan we in 2010 voortzetten en uitbreiden naar de fermentatie van eiwitbronnen, om daarmee soja uit het rantsoen te drukken. Dat zou spectaculair zijn.

Piétrain redt het hier niet

Tevens zijn we in september weer terug gegaan naar het afmesten van Duroc-biggen. Een tweede poging om Piétrains af te mesten is opnieuw niet gelukt. De combinatie van transportafstand (17 uur op de auto), de hete zomer en te warme stallen, de extra verplaatsing van de varkens (voor mest- en afmeststallen) en de sobere uitvoering van de stallen, maken het voor een gevoelige big als de Piétrain hier erg moeilijk. Daarmee is het duidelijk dat in onze ’ruwe’ omstandigheden een Piétrain geheel ongewenst is. In 2010 moeten de Durocs weer de ’oude’ groei van 800-plus gram gaan halen, en dit op een goedkoper rantsoen dan de Piétrains.

Hongarije weer in de belangstelling

In 2009 is de belangstelling voor Hongarije weer toegenomen. Naast het feit dat wekelijks tientallen vrachtwagens vol varkens Hongarije weten te vinden, kwam dit jaar ook een aantal bussen met varkenshouders en mensen werkzaam in de aanverwante industrie naar mij toe. Zo kreeg ik bezoek van ZLTO, NAJK, Agrifirm, Isidoris Mengvoeders en Porculum (studenten van Wageningen Universiteit). Deze bezoekers zitten in de verkennende fase, of zijn puur nieuwsgierig naar de varkenshouderij in de ’nieuwe’ EU-landen.

Nederlanders die investeren in Hongarije

Er zijn ook Nederlanders die concreet investeren in Hongarije. Zo zijn enkele mensen bezig met de aankoop van locaties en/of het aanvragen van grote vergunningen. Na de winterperiode starten enkele projecten voor de bouw van tienduizenden vleesvarkensplaatsen. Kortom, een ontwikkeling die aangeeft dat er wel degelijk vertrouwen in Hongarije is.

Gezondheid stelt al het andere in de schaduw

Ook privé is er veel gebeurd. Het veel te jong overlijden van mijn neef Jhonny, de nasleep van de ziekte van mijn vrouw en het mislukken van onze eerste ivf-poging, het drukt je allemaal met het neus op de feiten en het stelt alle andere zaken in de schaduw. Daarom kijk ik uit naar het allerbelangrijkste: een gezond en gelukkig 2010!!! Dat wens ik ook u allen toe. Vol positieve energie starten wij aan 2010. Proost!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Ronald ,

  Dat Petrain het niet haalt in Hongarije is een gegeven die mij al 16 jaar bekend is.
  Kruisingen alhier van een hybride ras met petrain loopt hier wel (van big tot mestvarken) Te goede biggen (zoals de Belgische body bulders) zijn nog een andere ramp om reden veel te zwak voor de grote oversteek naar hier.
  Een gezonde typische Nederlandse snelgroeiende big in combinatie goed voer en 930 gram groei per dag is de bingobig.
  (De Hongaren lusten nu eenmaal geen zware hammen en blijven ook met hun ideen hieromtrend onlogisch.)
  Enkel slaagt er géén enkele Nederlandse big met een normale gezondheidsstatuus erin Hongarije te halen.
  Over wat bedoeld word met het woord ,,normaal'' naar Hongaarse normen ga ik mij niet uitwijzen . Het enige wat ik zie voor de buitenlanders alhier en gelukkig was dit tot nu toe nog niet aan mijn persoonlijk adres maar aan het adres van de meerdere buitenlanders waarvoor ik de,,notullen" (zowel in waarschuwende als waarnemende vorm) wel eens (soms in extremis)verdedig ,dat is dat hoe slechter het gaat met de economie hoe meer men gaat graaien en rooien bij deze. Eigendomsrechten enkele jaren geleden (wettelijk)overgedragen voor onmogelijk veel (te veel) gelden worden nu via een lepe (földhivatal) weg terug geincaseerd . Men weet blijkbaar niet meer van welk hout de pijlen te maken en zo verlengd de titel het ging van graaicultuur over plundercultuur naar buitenlandersrooing.
  Ook voor deze titel staat ,,normaal'' in Hongarije naar Hongaarse normen wel te verstaan ... .
  Maar goed of slecht op het einde van het jaar roept iedereen proost en dat ga ik ook doen!

 • no-profile-image

  josien kapma

  Leuk overzicht Ronald. Ik waardeer je blogs! veel goeds voor 2010!

 • no-profile-image

  Philippe Keirse

  Ronald,
  bedankt voor je interessante blogs in 2009.
  Deze zijn leuk om te lezen, leerrijk, objectief en zonder fustratie geschreven.
  Hopelijk kunnen we in 2010 ook van je kennis en schrijfmanskunst genieten. Hopelijk blijf je in 2010 gespaard van grote tegenslagen, want als je zulke dingen tegen komt weet je pas wat het leven echt betekent.
  All the best !

 • no-profile-image

  Jan

  Ronald, vanaf het Brabantse de beste wensen voor 2010. Ook ik lees met veel plezier jouw blogs, ga zo door.
  Ik heb onze studieclub al getipt, ook een keer naar Hongarije te gaan.
  Doen ze dat niet, kom ik een keer zelf kijken.

 • no-profile-image

  ronald

  Jan, je bent van harte welkom (en de studieclub ook overigens!)

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.