Varkenshouderij

Achtergrond 625 x bekeken 1 reactie

Daglicht in de stal graag

Het project ComfortClass leert dat licht positief uitwerkt op varkens, en daglicht het imago van de sector verbetert. Snel invoeren dus!

Het onderzoek in de ComfortClass stal is afgerond. In vier jaar tijd is er veel kennis opgedaan over dierenwelzijn. Dat is waardevol. Kennis over het welzijn van vleesvarkens was er vier jaar geleden bijna niet. Zo is aangetoond dat met meer ruimte, grotere groepen varkens en stro het welzijn van vleesvarkens is te verbeteren. Dat is natuurlijk geen grote verassing maar het is goed dat nu zwart op wit staat hoe het welzijn te verbeteren is.

Geen meerprijs voor ComfortClass-vlees

Dat dergelijke maatregelen duur, en daardoor lastig toepasbaar zijn is ook een gegeven. Er wordt immers geen meerprijs betaald voor het ‘ComfortClass’ vlees. Consumenten kijken naar smaak, kwaliteit en prijs. Slechts een klein groepje consumenten wil betalen voor meer dierenwelzijn en duurzaamheid. Marktcijfers wijzen uit dat het erg moeilijk is om consumenten te verleiden tot het kopen van dit vlees.

Daglicht werkt beter

Het onderzoek in de ComfortClass heeft echter ook uitgewezen dat er een goedkopere manier is om aan welzijn en imago te werken. Zo is aangetoond dat daglicht in de stal een positief effect heeft op de beleving van werk in een veehouderij van zowel boer als burger. Ofwel, mensen worden een stuk positiever over de sector als ze zien dat de varkens in een stal liggen waar volop daglicht naar binnenkomt. Zelf ervaar ik dat ook. Het is veel prettiger om in een stal rond te lopen waar daglicht naar binnenkomt dan in een stal die word verlicht met een klein beetje kunstlicht.

Of de varkens zelf het daglicht ook waarderen is niet aangetoond. Zeker is dat de dieren behoefte hebben aan licht. Een duidelijke voorkeur voor daglicht hebben ze waarschijnlijk niet. Daglicht is echter een goede manier om zeker te weten dat de dieren dat licht ook krijgen. Er zijn immers genoeg bedrijven die het licht alleen even laten branden tijdens het controleren van de dieren.

Daglicht heeft dus een vriendelijke uitstraling op het publiek. Of het varken daar zelf iets aan heeft is misschien ook nog niet eens zo belangrijk. “Als je iets goed wil verkopen, moet het er ook goed uitzien”, zo vertelden onderzoeker Karel de Greef tijdens de presentatie van de resultaten van de ComfortClass stal. Het zorgen voor daglicht is een eenvoudige manier om aan het imago te werken. Want zijn het niet juist altijd de kleine, donkere stallen die worden getoond door de diverse actiegroepen?

Extra licht kost weinig

Gelukkig zie ik het veld ook steeds meer stallen waar een flinke hoeveelheid daglicht naar binnenvalt. Dat kan door een eenvoudig raam in elke afdeling, een lichtstraat over de gehele lengte van de stal of lichtdoorlatende golfplaten. Dankzij een slimme plaatsing en een goede isolatie hoeft dat niet te leiden tot een al te grote opwarming van de stal. Echt duur is een raam of lichtstraat ook niet. Zodoende is het mogelijk om op een eenvoudige en goedkope manier te werken aan het welzijn van de boer, het varken en de consument.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Zonlicht dood bacteries en andere micro organismen en zou dus heel nuttig kunnen zijn voor de gezondheid. Zonlicht maakt vitamines ook nodig voor de gezondheid. Mensen worden ook gezonder van zonlicht en buitenlucht.

Of registreer je om te kunnen reageren.