Varkenshouderij

Achtergrond 254 x bekeken 46 reacties

CDA-jongeren protesteren tegen welzijnseisen varkens

De werkgroep landbouw van het CDJA, de jongerenorganisatie van het CDA, roept minister Gerda Verburg op de geplande welzijnseisen voor vleesvarkens te heroverwegen.

Dierenwelzijn mag niet ten koste van het welzijn van de varkenshouder gaan, stelt het CDJA. "Uit berekeningen van accountancykantoor ABAB en het LEI blijkt het tegenovergestelde", stelt de werkgroep. Volgens die berekeningen komen de marges in de vleesvarkenssector negatief uit door de eisen, die in 2013 van kracht worden. "De consumentenvraag naar meer dierenwelzijn dreigt weer gedragen te worden door de boeren."

Bovendien waarschuwt het CDJA voor oneerlijke concurrentie binnen Europa omdat Nederland extra eisen stelt bovenop de EU-richtlijn.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  @Wipstaartje 28 dec 2009 21:36, wel je weet het nooit. De huidige CDA kamer generatie is niet veel soeps. Plus ik denk dat er in elke partij wel goede en slimme mensen zitten. Vaak is het partij instituut/symbool het probleem. Niet de mens. Kijk Piet Wisse lijkt me nog wel een talent, Happy Boerke moet nog veel leren, die was na 1 aanval al geweken. Daarom dacht ik, nodig ik ze allemaal toch uit in een discussie, ik bedoel dat is voor mij niet zo'n probleem om te handelen. Ik hoop dat de CDJA jongeren iets van mijn wijze worden aangaan trekken. Ze komen nog erg mentaal over, en praten volledig de agri-business belangen na. Ik hoop dat ze eens een project doen, kopen een aadbol (moet lukken vanuit die 2 miljoen euro aan giften), in de winkel, blaast hem op, (die uit de winkel dan), kijkt er een uur of 2 na, draait een beetje rond. En start met denken, praten en schijven, brainstormen. Wel kijken naar de geo-politieke landen op de planeet, waar de ertsen liggen, grondstoffen etc, waar nu nog ijs ligt, maar straks niet meer, (wel aan de andere kant), kijk de magnetische polen gaan om-polen en dat geeft verandering. De planeet wordt iets beter uitgelijnd met onze zon en met de (centrale)zon in de melkweg. De wetenschap snapt de zon niet goed, maar met de zonne vlammen heeft het de meeste invloed op de Planeet. Dan verhogen mijn teams het bewustzijn/frequency spectrum, en zo heb je minder dualiteit, wel pure vrije keuze, maar dat geeft wel verandering.
  Wat uiteindelijk ook vrede op aarde zal brengen, pff duurt een paar duizenden jaren, maar dan heb je ook wat, namelijk meer stabilitiet en einde aan de judge-mental religies. De CDJA jongeren zouden ook, goed moeten kijken naar de history van Nederland, wat de band is met de UK, wat men onder de Britisch Empire verstaat etc. Ook wat andere landen vinden van Nederland, zoals Rusland, de trotse Slavische landen, en ook Azië. Niet de mainstream media berichtgeving maar echt. We zijn supergoed in een aantal dingen, maar ook super arrogant in andere dingen, maar ik zal niet alles verklappen natuurlijk. Nee Wipstaartje, je weet het maar nooit met de toekomst, het kan snel gaan. En die Piet Wisse lijkt me nog niet zo dom. Misschien dat ie nog wel eens een minister wordt, en dan kan die raporteren richting mij. Tja we moeten er toch vanuitgaan dat de CDA toch altijd wel 10 a 15 zetels blijven halen, dus een klein beetje rekening zullen we toch met ze moeten blijven houden. Wel ik zet richting de Pleiaden, de Seven Sisters, tot later in time!

 • no-profile-image

  Patrick

  Geachte Piet, Geen dank hoor, zoals je weet doe ik altijd erg mijn best om mijn punten te maken. Niet om, te winnen, maar soms moet er even gas gegeven worden. Ach en iedereen kan nog leren toch? Waarschijnlijk zullen je oudere broeders en zussen van de CDA jullie nog wel steeds meer gaan leren over de wereld, planeet, geloof, machts postities en corruptie. Verdeel en heerst structuren en tactieken. Dus we gaan het de komende jaren wel zien, CDA als instituut heb ik niet zo echt veel mee, maar er zullen waarschijnlijk altijd talenten rondlopen en die wens ik veel success. Wel is een aanrader, om bij de volgende vergadering een punt in de groep te gooien, deze is, waarom wil de CDA niet veranderen, en als de CDA zegt dat ze wel willen veranderen, maar dan eerst de oplossingen willen zien, is dat dan angst, machtsmisbruik of gewoon menselijk?
  Kijk wil je veranderen, dan beslis je eerst voor verandering, en dan veranderd het, want anders veranderd er iets nooit.
  Kijk van de gentech ben ik er van overtuigt dat het zo werkt, close the gates, wat ook zal gaan gebeuren, en je zorgt maar dat je het oplost, dus zonder die misselijkmakende multinationals die geen toegevoegde waarde hebben, zoals Monsanto, zelfs niet voor boeren, ipv gentech is het wondermiddel voor de toekomst, maar heeft nog niets bewezen, maar des al niet te min gaan we alles modificeren omdat de nieuwste hobby is.
  Gentech hoeft niet, en mag niet ingevoerd worden in de hele wereld. Punt, daar zal geen discussie over mogelijk zijn, die poorten naar de hel gaan gewoon dicht. Als CDA heb je daar aan mee te werken. In 15 jaar zal niemand beroert te zijn om Verburg en consorten voor eeuwig in de cel te smijten, al zal ik het vonnis zelf moeten uitspreken, maar ja we gaan het rustig bezien. Misschien eens leuk om meerdere CDJA jongeren mee te laten doen in de discussie hier, ze kunnen altijd wel iets leren over rentmeesterschap, en over verantwoordelijkheid en dieren welzijn misschien?

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Jij bent geen boer Spotvogel, maar je hebt er wel slapeloze nachten van. En die stomme bijbelzwetsende CDA-jongeren willen welzijnseisen voor vleesvarkens laten verwateren. Wat een zultkoppen!

 • no-profile-image

  happy

  Ik ben heel blij met dit bericht. Gelukkig zijn de toekomstige politicie van NL goed op de hoogte blijkbaar. Ze noemen het probleem precies bij de kern van de zaak. Er is gewoon geen geld voor bovenmatige eisen. Ik ben niet tegen welzijn integendeel maar je kunt niet verwachten dat de ondernemers gaan investreren wat vervolgens hun de kop gaat kosten. Helaas denk Patrich daar anders over... Extra welzijn zal betaald moeten worden door de consument uiteindelijjk, desnoods grijpt de overheid in. Maar extra welzijn/milieueisen zitten er gewoon niet in qua financiering uit het bedrijf zelf. Patrick zal eens een lesje econonie moeten volgen. En als hij beetje kennis van zaken heeft dan weet hij dat er geen enkele varken meer bijkomt in NL, er is wel degelijk een grens.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Piet Wisse, inderdaad kwamen er in de middeleeuwen ook al epidemische veeziekten voor, maar vooralsnog hoofdzakelijk bij rundvee en varkens. De totale nederlandse veestapel telde toen hoogstens enkele honderduizenden dieren en zoveel houdt tegenwoordig één boer er al op na. Dat er toen ook relatief veel mensen konden sterven kwam door de slechte levensstandaard, de matige lichamelijke conditie en het ontbreken van enige medicatie. Het is giftig om het soort argumentaties dat jij aanvoert te gaan gebruiken in een land dat werkelijk vergeven is van het gedegenereerde vee. Honderden miljoenen dieren op jaarbasis! Daarmee hebben jullie vaders en grootvaders het toekoemstperspectief voor de komende generaties volledig kapot gemaakt, voorgegaan door louche confessionele politici en aan het schraapgrage handje van de Rabobank. Denk daar maar eens over na!

 • no-profile-image

  happy

  Geeft wel aan waar jij in geloof. Jij geloof meer in een bolletje als mensen, zo triest is het al bij jou. Boeren geven allang aan dat het hen niet uitmaakt hoe scherp de regels zijn , als het maar gelijk is in de EU maar aangezien welzijn in vooral zuidelijke landen geen rol speelt is het voor de NL boeren niet te doen om naar ruimere regels te gaan. Als jij nou gaat lobbyen voor gelijk regels en jij weet het voor elkaar te krijgen krijg je lintje van mij. En dan het einde van de veeindustrie haha dat zijn illusies van je. Hoe ga jij de werld dan voeden in 2050. Er moet twee keer zoveel voedsel komen als nu en het liefst met twee maal zo weinig energie. DE oplossing is dan het verbieden van biologische landbouw en het stimuleren van wat intensievere landbouw. Per kg product is deze namelijk veel zuiniger en efficenter. Misschien moeten we ook maar eens denken aan het toelaten van genlandbouw om zo de productie te kunnen verhogen. Natuurlijk zijn wij hier in NL niet in staat om de wereld te voeden maar gezien de toekomstige ontwikkelingen wat betrft klimaat wordt noordelijk EU het gebied om voedsel te maken. Wat betreft ruimen dieren ben ik het helemaal met je eens dit moet niet meer voorkomen. alleen zolang hier nog clubs (wakkerdier, varkensinnood) zijn die achter de schermen en stiekem aandringen bij de politiek om ruimingen zodat ze de landbouw weer in een kwaad daglicht kunnen zetten en zodus weer propagenda kunnen maken, zal er nog wel geen oplossing zijn waarschijnlijk, hoewel er nu wel bijna een doorbraak is omwille gevacineerd varkensvlees(varkenspest, aujeszky) in de schappen te krijgen mocht het zover komen.

 • no-profile-image

  Patrick

  Happy Boerke 22 dec 2009 11:52, We gaan het allemaal wel zien de komende jaren. De snelheid van de veranderingen in de financiele werelden waren ook ongekend snel, heftig en niet verwacht en gehoopt door hun elite. Dat boeren bereid zijn om te veranderen is een goed teken, maar het probleem zit hem in de hele vastgeroeste keten. Politieke onwil, oude machtsposities, families, bankiers, multinationals, machtsmisbruik en ongekende corruptie is het grootste probleem. Het denken in onmogelijkheden en daarom kiezen voor gentech landbouw is eigenlijk precies wat het probleem is.
  Ik ben benieuwd naar het standpunt van CDJA over gentech. Het oplossen van problemen door het vernietigen van leven is geen optie, het zou niet eens overwogen mogen worden door jongeren is mijn mening. Hoe komen ze toch op die lijjn van denken? Bij geboorte op deze planeet weet ik zeker dat ze niet deze lijn van denken hadden.
  Hoe komen ze aan conclusies om zulke verstrekkende beslissingen en conclusies te maken denk je? Waarom denken Christelijk jongeren partijen op jonge leeftijd al in onmogelijkheden en wereldvernietigende programma's? Programma's waar ze zelf als boer later en nu ook nog een slaaf van zullen zijn?
  En dat ook nog uitdragen en propageren. Waarom denk je waarom de Q koorts uit de hand liep?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dit forum gaat over een cruciaal onderwerp:de jonge generatie CDA-ers is al net zo dom verkokerd bezig als de oude. Gelukig gaat het hele CDA binnenkort ter ziele, maar toch kan het dienstig zijn om nog een poosje verder te discussiëren. Daarom gooi ik de boel maar weer open. Nét zoals een ruilverkavelaar dat doet met pestbosjes!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beslist Dirk, dat is een heel andere discussie! Maar er is wél al vanaf circa 1972 constant voor gewaarschuwd en op matiging aangedrongen door Nauur en Milieu, Miluedefensie en andere kritische organisaties. Nou ja, heeft geen zin om daarover te gaan jeremiëren. Die monsterconcerns waarover jij het hebt (noem er ook maar gerust Hendrix, Nutreco en Intervet bij) hangen als een inktzwarte schaduw over het agrarische toekomstbeeld en bedrijven zoals bijvoorbeeld dat van Bernard Matthews met zijn vreselijke kalkoenenfabrieken zijn daar een afschrikwekkend voorbeeld van. Nou ja, blijf maar dichter bij huis en kijk maar eens wat die Van Bakel uit Vredepeel-Venray op het gebied van melkvee uitvreet tot in Noord Amerika en India. Zulke lieden maken welbewust de hele toekomst kapot want zo moet het dus absoluut niet. Maar als je kijkt waar bedrijven zoals Campina of Danone in de EU de zaak aan het verkloten zijn dan zakt de moed je toch ook gewoon in de schoenen. Ik ben geen boer, maar van zulke dingen kan ik dus slapeloze nachten krijgen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Goh Piet, laat ik nou altijd gedacht hebben dat het CDA staat voor een Wisse Dood! Dat mogen nu weer tienduizenden geiten aan den lijve ondervinden. Zo werf je leden man. Doorgaan!!

 • no-profile-image

  piet

  Volgens mij moeten de welzijnseisen van protesterende CDA-jongeren met een vrachtwagen vol liksteenstrooizout genomen worden.

 • no-profile-image

  dirk

  Misstanden moeten inderdaad uitgebannen worden Spotvogel,maar telkens de spelregels veranderen tijdens de wedstrijd is nooit eerlijk ofwel dan?Wat allerlei organisaties nu wel goedkeuren wordt doodleuk over enkele jaren tegengewerkt!Zo gaan we natuurlijk niet met elkaar om!Zo ruim je de boeren te snel op en over tig jaar zijn er nog 10 eierproducenten over met elk meer als 3 miljoen dieren.Deze worden dan door een of andere beursgenoteerde multinational overgenomen en dan zijn de rapen pas echt gaar!Dan kunnen de Baxters en Monsantos pas echt hun gang gaan en zal Patrick gentech helemaal over de rooie gaan.Hoeveel entingen zullen de kippetjes dan in hun leven te verwerken krijgen,o nee dat hoef dan helemaal niet meer,want genetisch veranderde dieren worden helemaal niet meer ziek?!Zou het zover komen???Ik hoop van niet.Ik hoop dat er vandaag nog een spoedwet komt die een maximum aantal dieren per bedrijf regelt.Die had er in de 70-er jaren trouwens al moeten komen maar dat is een andere discussie.

 • no-profile-image

  Patrick

  Kijk nu toch eens de CDA jongeren vinden iets. Prima, ik vind ook wel eens iets.
  Maar ze zeggen, ""Dierenwelzijn mag niet ten koste van het welzijn van de varkenshouder gaan, stelt het CDJA"
  Ik mag hopen dat de conclusies, die op zich wel kunnen, wel uit een breder perspectief komen.
  Kan de auteur Margje de Graaff het hele stuk plaatsen, met de hele analyse? Dit zal toch niet alles zijn van de CDJA?
  Als dit alles is zijn het geen jongeren, maar kleuters. Kan de auteur anders mijn vragen stellen aan de CDJA en of ook aan die andere pubers van de CDA als Ormel, Klink, Verburg, van Geel, Astma etc Vraag is, we geven jullie 2 jaar alleen recht in Nederland, geen VVD, SP of milieuclub, en jullie bepalen alle regels en wetten, dus zonder enige tegenstand of wanklank? Iedereen zal jullie aanbidden etc etc. Hoe vult U gezondheids analyse en risico dan uit? Kunnen alle uitbreidings aanvragen dan ook gehonoreerd worden zoals nu? Omdat er nu geen grens is in getallen, wat is de grens in aantallen per diersoort in Nederland dan per gebied, pubers van de CDA? Mogen er dan ook in alle gebieden uitbreidingen gedoogd worden?
  Wanneer wordt de CDA nu eens volwassen?

 • no-profile-image

  Patrick

  @Happy Boerke, Oplossingen en het denken in oplossing is wel belangrijk. Maar of ze voor het oprapen ligt is niet eenvoudig.
  De CDA jongeren brengen dit naar voren omdat zij 1 m3 teveel vinden ivm met andere landen en andere regels. Heeft de CDJA een lobby gestart naar andere politieke organisaties in andere landen om te lobbien voor 1 m3? Vinden zij 0.65m3 voldoende dan? Zo ja, waarom vinden ze dat? Zo nee, wat gaan ze er aan doen om dat te veranderen? Kijk normale jongeren vinden 0.65m3 niet voldoende, dus daarom verwacht ik een bredere anaylase van hen. En normale jongeren denken niet zo, of ze zijn geindoctrineerd. Laat me gokken wat het antwoord van de CDJA is, nee we vinden 0.65 m3 ook niet voldoende, het kan altijd beter, maar we zijn net als onze oudere puberende jongeren in de 2e kamer van de CDA, dus we doen niets, we klagen, we janken en geven iedereen anders de schuld van de slechte prijzen en moeilijke marktomstandigheden. Oplossingen zijn er niet met een mentaltiteit van Vion, van wereldmarkt, gentech en de mentaliteit en gruwelijk CDA beleid nu bij de Q koorts.
  Daar zijn bewuste foute keuzes gemaakt door een manier van denken die gelukkig uit de tijd raakt en binnen 10 a 15 jaar hopelijk niet meer te zien is. Dus helaas ik zie geen oplossingen, wel zie ik einde vee industrie in mijn cristallen bol.

 • no-profile-image

  boer

  Blijft stil op jou reactie HB geeft wel aan dat die sukkels wel schreeuwen maar geen oplossingen bieden. Waardeloos volk dus.....

 • no-profile-image

  happy

  Hey mafkees herkauwer geef je nog eens antwoord op mijn vragen die ik hier eerder stelde of ga je gewoon door met dom zanniken en iedereen de huid vol te schelden.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Happy Boerke, sorry dat ik je even niet meteen antwoord heb gegeven. Fijn dat jij ook inziet dat we het idee uit het hoofd moeten zetten dat wij de hele wereld moeten voeden. Het zal overigens nooit zovér komen dat er in noord-europa substantieel méér voedsel geproduceerd kan worden dan nu al het geval is. Alle groei is namelijk eindig! En zeg nou zelf: de ruimingsscenario's ten behoeve van kouwe saneringen die door Spotvogel, mijzelf en anderen genoemd worden klinken toch heel wat aannemelijker dan jouw indianenstory over Wakker Dier en Varkens in nood die moedwillig vuil spel zouden spelen met de overheid om de biosector in diskrediet te brengen. Zoiets raakt werkelijk kant noch wal.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Een glijer Dirk? Valt wel mee dacht ik. Inderdaad hebben maatschappelijke milieu-, dierwelzijns- en consumentenorganisaties destijds de strijd aangebonden met de diervijandige legbatterijen, zoals dat ook gebeurde tegen kistkalveren, onverdoofd biggensnijden en ga zo maar door. Ik kan mij niet heugen dat er ooit supermarktketens of individuele winkels repressief onder druk zijn gezet. De consument koos door gerichte en duidelijke voorlichting op zeker moment massaal voor scharreleieren en dat bezelgelde het lot van de A4-kippenhouderij. En zo hoort het ook. Je kunt nu wel gaan proclameren dat de kritische organisaties dan wel weer een ander argument zullen gaan aangrijpen, maar zolang er misstanden zijn die op gespannen voet met het dierenwelzijn staan, zal daartegen oppositie gevoerd worden. Ik zie niet wat daaraan mis is. Zeker niet nu er vorige week een nieuwe Dierenwet is aangenomen.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Onderstaande reacties tonen pijnlijk de denkmogelijkheden aan van tegenstanders van het CD(J)A. Als er een andersdenken zijn wordt dat meteen afgedaan met pampers, indoctrinaties en (ken de wereld) zwarte kousen. Zeer goedkoop. Leg mij eens uit waarom de huidige moderne veehouderij indoctrineert, terwijl voorstanders van een 'ouderwetse' veehouderij dat niet zijn. Duik eens in de geschiedenis en lees over miltvuur, mkz, runderpest en pokken. Vergelijk de sterftecijfers van deze ziektes eens met de sterftecijfers anno nu. Kijk dan in de spiegel en schaam u.

 • no-profile-image

  dirk

  Beste mensen,interessante discussie hier onder.Iedereen weet de vinger op de zere plekken te leggen,maar oplossingen aandragen zie ik niet echt.Dat is meestal het probleem als het over dergelijke zaken gaat.Ik heb de wijsheid ook niet in pacht maar zie wel in mijn glazen bol dat er binnen nu en pakweg 5 jaar meer gaat veranderen dan nu iemand voor mogelijk houdt!De denkwijze van de echte goede ondernemers die midden in de maatschappij staan -en niet diegene die nog geen krant lezen laat staan internet gebruiken en staand aan de aanrecht hun bammetje erin proppen om zo snel mogelijk de moderne slavernij in te duiken-is toch wel aan het veranderen!Alleen is een andere manier van produceren nog niet rendabel,maar dit gaat wel komen als tenminste de hele economie niet alsnog echt in elkaar klapt.Ik denk dat 8 van de 10 boeren en tuinders niets liever willen dan
  dat ze met minder productie wel een boterham kunnen verdienen!Dan hebben we wel de hulp van de supermarkten nodig.Deze moeten dan de kar maar gaan trekken en zeggen we leggen alleen nog maar producten in onze schappen die volgens een bepaald stramien geproduceerd zijn.Hun hebben de macht,zie de batterij eieren die ze-welliswaar onder dwang cq bedreiging-uit de schappen hebben genomen en vervangen door scharreleieren.Zie het fois gras gebeuren en recent het palingverhaal.Bv door te zeggen dat men vanaf een bepaalde grootte dierhouderij geen producten meer afneemt.Dat de komkommer,paprika en tomaat weer met zijn voeten in de echte grond mag staan ipv opdat vieze substraat!De veranderingen zijn nu al bezig zonder dat iedereen daar nu al resultaat ziet.Neem van mij aan dat het allemaal goedkomt!Wel even een heel ander soort regering nodig en vergeet de vastgeroeste en teveel gekleurde ambtenaren daar vlak onder niet!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Patrick, er komt al enkele dagen geen reactie vanuit agri-nederland op jouw prangende en wijze vragen. Ik denk het antwoord wel te weten. Veel veeboeren zijn van huis uit nogal kerks opgevoed en geindoctrineerd en hebben nooit geleerd om zélf na te denken en een doortimmerde mening te vormen. Ongeacht of ze nu wel of niet meer beleidend zijn, ze leven bijna allemaal vanuit de overtuiging dat de mens overal boven staat, behalve boven de Here God. En dat dit door boosaardige mensen bedachte monstrum ons de alleenheerschappij over de schepping heeft gegeven. Daarom is het zo dat hoe zwaarder en zwarter de religie, des te minder respect er is voor het niet productief geachte leven (i.c .dieren in de vrije natuur) en des te materialistischer er met gehouden dieren wordt omgesprongen. Ook met planten trouwens. Met alle leven! Daarom doet dit kabinet ook niks tegen deze verwording van waarachtige normen en waarden. Want zij zijn in meerderheid met de paplepel vergiftigd door het wanbeeld, dat dieren er zijn om te gebruiken en dat de mens naar eigen willekeur alle leven naar eigen hand mag zetten. Daarom hoort Kerk ook absoluut van Staat gescheiden te worden.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dirk, jammer van een paar uitglijders in jouw bijdrage, maar met dit dooiweer blijft het oppassen geblazen. Er zijn nooit onder dwang of bedreiging kooieieren uit supermarktschappen gehaald. De consument kiest die eieren niet meer en dan koopt de supermarktketen ze niet meer in en zet ze dus ook niet op het schap. Simpel verhaal dacht ik. Wél heeft eiermagnaat De Boed jarenlang kooieieren omgekat tot scharreleieren en zo miljoenen gejat van grootafnemer, detailhandelaar en klant! Maar zovér gaat jouw verhaal weer niet! Dat groente in de grond en niet op substraat hoort te groeien zou gewoon vanzelfsprekend behoren te zijn. Na jarenlange kommer en kwel met Wasserbombes en andere ondeugdelijke kasproducten duurt het wel erg lang voordat die sector lessen uit het verleden trekt. Nét als de varkens- en kippensector, die maar niet willen begrijpen dat de consument water gewoon uit de kraan tapt en daarvoor geen schouderkarbonade of kipfiletje hoeft te gaan kopen. Maar daarover gaat het wat mij betreft allang niet meer. Alle waarde naar zijn geld en veel agri-producten zijn helaas hun geld niet altijd waard. Dat ligt niet per definitie alleen maar aan de boer, maar aan het systeem dat hem oplegt dat er iedere zes weken een "mestronde vleeskuikens" of iedere twee maanden een vrachtwagen varkens geleverd moet worden. Maar de boeren hebben zichzelf wél tot slaaf van dat systeem laten maken.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Beste Patrick en anderen met fatsoenlijk taalgebruik, bedankt voor de mooie discussie. Toch denk ik dat we elkaar nooit zullen begrijpen. Ik als CDJA-jongere, halve boer en econoom geloof wel in veranderingen. Ik geloof in een toekomst met grote bedrijven, een extreme voedselveiligheid, een langzaam groeiend dierwelzijn en in kringlopen van mineralen. Daarin ligt een grote rol voor chemie, technologie en top-ondernemers. De overheid zal hierin een sturende rol hebben door eisen te stellen aan welzijn, natuur en milieu. De grenzen aan wereldmarkten worden bepaald door de interne eisen. Dit is zeker geen achterhaald standpunt, het is slechts een mix van zoals het altijd al in de economie gebeurd en een duurzame wereld. Ik ben te pessimistisch voor jullie standpunt: een wereld waarbij iedereen kiest voor een lagere welvaart. Het is lovenswaardig en ik geloof in ‘jullie’ goede bedoelingen, maar ik geloof niet dat het mogelijk is om het verlangen naar welvaart in armere delen van de wereld te traineren of op te heffen. Dat acht ik ook niet redelijk gezien onze welvaart. Ik geloof dat de wal van duurzaamheid het schip ‘Aarde’ zal keren, misschien met een lichte schade, maar zeker niet met zinken als gevolg.

 • no-profile-image

  dirk

  Oeps ook een glijer van Spotvogel deze keer,maarja ik ben dezer dagen net als velen nogal vergevingsgezind!De supermarkt is WEL onder dwang gezet door enkele organisaties!Dwang wil nog niet zeggen met de dood bedreigd als je denkt dat ik dat bedoelde!Elke super die nog wel batterij eieren zou hebben willen verkopen liet dat wel uit het hoofd want ze zouden in de media levend gevild worden door enkele maatschappelijke organisaties.Dus de consument heeft NOOIT de keuze in de schappen gehad tussen scharrel of batterij ei!Niet dat ik er wakker van lig trouwens.Alleen gaan de kippen nu defenitief binnenkort uit de legbatterij verdwijnen en zal de scharrelsector het opnieuw door diezelfde maatschappelijke organisaties op hun dak krijgen dat er eigenlijk nog steeds niets goeds is wat ze doen!Nu wordt de sector weer het stofprobleem aangepraat en dat ze in hun
  eigen uitwerpselen staan.Kortom een verhaal zonder einde!Zo gauw als de schappen leger raken zal er ook daar misschien anders gedacht worden.

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  Wee degeen die door zijn denken, twijfel zaait aan wal en schip, niets kan deze val nog keren, zéker niet een halve kip! (Forum Romanum Imperii Domitiani Declamatore Decimus Iunius Iuvenalis, Anno Domini 2009)

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Patrick, het CDA kun jij echt niet veranderen hoor. Die club moet gewoon verboden en opgeheven worden. Scheiding van kerk en staat weet je niet weet je wel? En CDJA-jongeren iets léren? Bijbrengen bedoel je? Nou, ik wens je erg veel succes.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Piet, dit zijn wel even andere problemen dan met de vroegere veeziekten. Die waren inderdaad van alle tijden, men ruimde een paar honderd dieren, mikte die in een kuil, ongebluste kalk erop, zand, leem, klei of veen erover en dat was het dan. Dat soort plekken kenden wij vroeger als 'pestbosjes'. Totdat in ruilverkavelingsverband vanaf de jaren '50 onnozele cultuurbarbaren erin zijn gaan graven en (eeuwenlang muterende) kiemen aan het daglicht brachten. Zonder dat iemand het kon zien! Hoe vaak horen we tegenwoordig niet dat er ineens een 'nieuw virus' is ontdekt. Maar virussen zijn van alle tijden. Onze technologie is er pas amper een eeuw. Gebruik dus je hersens en wuif niet alles zomaar weg. En geloof me nou eens: LNV maakt gebruik van ziektekiemen om saneringen door te voeren en speelt daarmee met vuur. Want als er ooit een onbeheersbare mutant ontstaat dan zijn de rapen pas écht gaar. Daarom hameren spotvogel, ondergetekende en enkele anderen er zo op om deze toestanden op een deugdelijke wijze in een nieuw kader te laten plaatsen. Maar dan moet er wél eerst een platform ontstaan dat bereid is om aan een bétere toekomst te werken. en dat mis ik voorlopig nog helemaal. Sterker: de bereidheid daartoe is zelfs vér te zoeken.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Sorry hoor, maar geloof je ook in ufo's? Je hebt iets te veel films gezien. Als je een lesje virologie gehad hebt wist je beter. Virussen muteren altijd, daarom onstaan telkens nieuwe virussen. Virussen zijn echter levende cellen nodig om langdurig te overleven. Die zijn niet onder de grond te vinden. Daarom zitten in de pestbosjes geen virussen. Wel zijn op verschillende plaatsen miltvuurbacteriën uit kadavers gevonden. Miltvuur is ook na lange tijd onder de grond gevaarlijk en dodelijk. Waarschijnlijk zijn dat de pestbosjes uit je jeugd. Met je onderstaande stuk heb je vooral je onkunde en fantasie getoond.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Piet Wisse, de kern is zeker dat we allemaal geboren zijn en leven. Bewust of onbewust is daar toch een grote mate van zelfbeschikking in verweven van hoe een leven er dan uit gaat zien. Niet eens vanuit het oordelen, maar vanuit het kiezen. Ik denk niet dat het getuigd van een beperkte geest als je je eigen ethiek weergeeft in woorden of daden. Wel houdt dat in dat andere ideeën of richtingen dan anders zijn, omdat je vanuit het kiezen kijkt en denkt, ipv vanuit het oordelen van anderen, wat misschien hetzelfde lijkt maar niet is. Dat je geschiedenis beschrijft als fases of evolutie is natuurlijk altijd zo. Want geen enkele toekomst staat vast, omdat die gemaakt wordt door de keuzes van vandaag. Wel wil ik graag wijzen op bewustwording van de laatse 50 jaar waar je wel een duidelijke trend in ziet, in besef van de wereld, technologie, samenhang en wetenschap. Als je wilt discusieren over nu en de toekomst is dat altijd heel belangrijk en is, en moet dat altijd mogelijk zijn in alle lagen van de bevolking. Ook kan een discussie met zware of moeilijkere woorden gevoerd worden, ook kan je daar rechtlijnig in zijn en geen openingen in geven. Wel is het een feit dat beslissingen en keuzes de toekomst vormgeven, hoe anders zou het anders kunnen zijn? Dus keuzes maken, en zeker landurige beleidslijnen hebben en maken, geven richting aan de mensheid en de planeet. Wel het volgende verhaaltje zal ik toch aan de hand van voorbeelden moeten doen, dus neem CDA wel weer als vb, omdat dat voor mij het beste en ook elvensechte vb is, maar neem niet alles persoonlijk, en evenzo happy boerke ook niet, maar het leent zich uitstekend voor voorbeelden namelijk, etc etc, Heb je de prima en redelijke bijdrage bekenen van Happy Boerke op 22 dec 2009 11:52. Ik probeer te begrijpen hoe hij denkt en wat zijn leerschool is geweest, hij is een jongere en misschien wel een jongere van de CDJA, allemaal prima. Wel, wat lees ik dan, meer produceren, en grotere bedrijven, liberalisering, verbieden biologische landbouw, en gentech doorvoeren in de wereld. Prima zeg ik zonder oordeel. Dat levert ook een toekomst op, misschien ook een levensvatbare toekomst. Maar hoe komt een jongere hier bij? Hoe komt hij aan deze oordelen? Dit zijn lijnen van denken die zeer discutabel zijn.
  Op dit moment zie ik mijn lijnen van denken in richtingen van. Mensheid gaat verantwoordelijkheid nemen voor de planeet en haar zelf. Dat houd in, men wordt bewust van het leven en haar verbanden, en denkt als ik geen schone lucht heb heb ik een probleem, als mijn water op is heb ik niets meer. Met gaat beter naar voedsel kijken, ontwikkeld voedsel en kijkt naar mogelijkheden en alternatieven. Men gaat minder vlees eten op wereldschaal, niet omdat het moet, maar omdat het lichaam dat gewoon niet nodig heeft. Meer verantwoordleijkheid en bewustwording van alles wat leeft dus. Mensen stimuleren elkaar in bewustwording en de politiek zal objectief dat stimuleren ook. Gentech doorvoeren vind ik discutabel. Het huidige graan en oogst was goed, waarom die angst dat het volgend jaar niet zo is, of dat het niet gewoon bij gestuurd kan worden door monitoring, ipv wat men nu wil alle graan gaan modificeren naar gentech. Ik zie grote problemen met gentech, problemen in marktmacht, multinationals, voedsel zekerheid en voedsel veiligheid en gezondheidsrisico op celniveau voor levende wezens. En we kunnen best zonder gentech is mijn idee. Wel, je zegt dat mensen hebben een hogere welvaart op de planeet gekregen, mm, ik zie 1 miljard mensen die op de planeet leven in armoede. Neemt niet weg dat ik of anderen niet in overvloed moeten leven, nee zeker niet. Waarom zou ik die keuze niet maken voor mij zelf, maximale overvloed? Maar vormgeven van een planeet vraagt betere structuren en andere verhoudingen, zonder de angst dat je je eigen positie of overvloed weg geeft of opzij zet. Mijn analyse is dat het vooral komt door geo politeike oorlogs voering uit het verleden , en ook de huidge nog steeds, kolonisatie en onderdrukking van landen. Dat gebeurd nog steeds, maar ik zie het minder worden, het respectvolle China wordt sterker en andere landen worden ook bewuster, wat door velen weer als een bedreiging gezien wordt. CDA en CDJA jongeren mogen zelf denken, discusieren, maar men snapt niet dat hun mentaliteit van denken, in vooruit denken en tijdslijnen nu juist het probeem is. Wel, geen probleem, maar een andere keuze als wat anderen maken. Dat zoiets de CDA en CDJA als een probleem ziet als vb, en zegt dat anderen niet willen luisteren naar hun standpunten en niet openstaan voor hun ideeën, is nu juist de omgekeerde wereld, gelukkig maar. Ik heb de CDA of de CDJA nog geen trendbreuk zien maken met hun oorspronkelijke denken in tijdslijnen, en dat terwijl de hele wereld snel of sneller veranderd. Dus als het aan hun ligt, wordt het chloorkippen invoeren in Europa, gentech markten vrij en open gooien in de hele wereld, libelarisering en globalisering in de hele wereld, (wat recht van de sterkste is ), huidge 3e wereld landen overspoelen met producten die ze niet nodig hebben. Zodat hun eigen markt niet kan bestaan of groeien. Wel ontwikkelingshulp geven onder strenge voorwaarden van multinationals, voor eigen belang. Meer dieren houden op keinere ruimtes in grotere gebouwen. Risicos wegdenken met wishfull thinking, gezondheids risicos op papier gewoon doorkrassen of verwijderen, levende dier/wezens transporten naar china. Al die dingen zullen duidelijke invulling geven en hebben aan de hele planeet. Levensvatbaar volgens de CDA misschien , dodelijk en vernietigend volgens anderen. Ik bedoel waar wil je over discusiëren als een partij niet door heeft dat de wereld veranderd, maar ze zelf niet willen veranderen. Die verandering als fout bestempeld en dan gaat zeggen dat anderen niet luisteren of willen luisteren, terwijl ze zelf de trein missen? Waarschijnlijk zul je of anderen zeggen dat ik rechtlijnig denk, halsstarrig ben en niet open sta voor andere meningen, extremistisch in mijn opvattingen ben? Wel, zou het zo zijn, of zou het niet zo zijn? Misschien ben ik de tijd wel ver vooruit?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Piet, zeur niet. Bij dat graven in 'pestbosjes' schrijf ik niet over virussen maar over "kiemen" die aan het daglicht gebracht worden. Dat kunnen virale maar evengoed (of misschien beter) bacteriële kiemen zijn. In zo'n klein stukkie tekst kun je niet alles kwijt helaas. Jouw naamgenoot uit Vinkeveen wees me er op dat er zo'n pestbosje was in de polder bij Oukoop en dat schijnt weggegraven te zijn voor de verbreding van de A2. Rijkswaterstaat doet vast geen viraal of bacteriologisch bodemonderzoek. Ik zal ook Zwalker er eens naar vragen, want die woont toevallig in Nieuwer Ter Aar. Dat ligt daar ook vlak bij. En wat ik noem over die Mkz in januari 1983 aan het Wrakkenpad onder Creil in de Noordoostpolder, waarvan het infectiemateriaal niet (zoals toen meteen werd gesuggereerd door een CDI-medewerker) door wilde ganzen uit de DDR was meegebracht, maar als zogenaamde 'proef' door hemzelf en/of collegae was uitgezet! Dat heeft absoluut niks met ufo's te maken, maar alles met louche gerotzooi! En daarover doet Spotvogel dus ook heel wat boekjes open. Take it or leave it. En dan nog wat wizz kid. Hoeveel levende cellen denk je dat er gegenereerd worden door alle organismen die leven in ondergrondse kadaverdumpplaatsen (gewervelden, weekdieren, insecten). Is daar ooit onderzoek naar gedaan? Ik weet nog een mooi proefproject: de vuilnisbelt in de Linnerstruiken in Midden Limburg waar Veerman in mei 2003 miljoenen dooie kippen en kalkoenen liet begraven wegens overbelasting bij Rendac! Ik heb daar Oostlander een tijd terug in een forum nog naar gevraagd, want die woont in Ool en dat ligt daar vlakbij. Maar misschien heeft hij wel griep!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Patrick en Piet, de discussie komt nu wel in een heel fundamenteel stadium en ik hoop dat iedereen het nog kan volgen. De kern is, dat we nu met ons allen wel moeten inzien wat decennialang werd doodgezwegen en slechts door kleine groepjes verlichte geesten werd onderkent: alle groei is eindig en de grenzen van de verantwoorde groei zijn reeds tientallen jaren geleden gepasseerd en worden nog dagelijks verder met voeten getreden. In de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw heerstte er een wereldwijde crisis die hele bevolkingsgroepen naar de rand van de bestaansmogelijkheden dreef en waarbij honderdduizenden het leven lieten door structurele ondervoeding. Niet allen in wat we nu de Derde Wereld noemen, maar ook hier in Europa! Thans is er een 'crisis' waarin mensen het al een hele opoffering vinden als ze een jaartje geen fonkelnieuwe auto aanschaffen, niet direct de nieuwste flatscreen thuisbioscoop laten installeren of één van de talloze korte vakanties schrappen. Toen na de Tweede Wereldoorlog de Nederlandse landbouw uit het slop getrokken moest worden, ontwikkelde Sicco Mansholt daarvoor een wederopbouwplan dat uitging van ongebreidelde groei. Hijzelf ontdekte al snel dat dit onafwendbaar zou gaan leiden tot gigantische regionale en mondiale problemen, die zijn politieke en agrarische achterban echter absoluut niet onder ogen wenste te zien. Vele jaren lang poogde Mansholt het tij te keren, maar telkenmale liep hij tegen de blinde zwelbastmentaliteit op, die hardnekkig ervan uit bleef gaan dat zelfs matiging van de groei al achteruitgang was. Dat eindeloze groeisyndroom werd door alle politieke partijen aangehangen en financieel vorm gegeven door de Boerenleenbank, later de Rabobank. Al vanaf het einde van de jaren zestig werd er door kritische buitenparlementaire organisaties in de maatschappij gewezen op de loodzware hypotheken die het landbouwbeleid legde op natuur, milieu, leefbaarheid en toekomstperspectieven voor de destijds dertien miljoen Nederlanders. Maar nota's zoals "Bio-industrie: Na ons de strondvloed" en "Bio-industrie: Augiasstal in natuur en landschap" van de Stichting Natuur en Milieu werden achteloos door bestuurders, bankiers en landbouwvoorlieden in de prullenmand geworpen. Het zou hun tijd wel duren! Want alle politieke macht op het platteland was gebundeld in het listig gevormde CDA en de agrarische kapitaalmarkt was volledig in handen van de Rabobank. Lekker overzichtelijk. En volkomen desastreus! Ik raad iedereen aan om dit kerstweekend te benutten door de discussieserie van de VPRO "Beter dan God" uit 1987 eens te googelen, te bekijken en te beluisteren. Dat bespaard mij een heel verhaal en dan hoort iedereen het eens van anderen dan van mensen zoals Patrick, Piet en ondergetekende. maar onthoud s.v.p. wel dit: de geschiedenis valt niet meer terug te draaien en 'gisteren' komt nooit weerom. Maar wij- en zéker de jonge generaties- kunnen het tij keren en ervoor zorgen dat er ook 'overmorgen' nog een toekomst voor mens, dier en ons aller aarde zal zijn.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Spotvogel en Patrick, volgens mij komen we nu bij de kern van de ethiek, en de maatstaven van de mens. Ik proef bij Patrick dat hij geboren is, en leeft met, een kristalzuivere ethiek. Dat is geen gentech en geen dieren doden als voedsel voor de mens. Alle andere ideeën worden omschreven als boosaardig en wereldvernietigend. Het getuigd van een beperkte geest om je eigen ethiek als ware te zien. Eind vorige eeuw moest de mens zich voor het eerst over de eigen leefomgeving bekommeren, omdat we met steeds meer mensen op deze aarde rondlopen met een steeds hogere welvaart. Voor die tijd heeft de mens altijd geleefd in een streven naar meer, meer en nog meer. Meer zekerheid van voedsel, meer vervoer en meer warmte in de huizen. Nu zijn we op een moment gekomen dat er keuzes gemaakt moeten worden. De mensheid wil doorgroeien in welvaart, dat staat vast, ook al zouden jullie en ik dat niet willen. Daarom zal in de toekomst de productie van voedsel en andere grondstoffen omhoog moeten. Dit kan door intensievere veehouderij en gentechnologie in planten. Hier moet een fatsoenlijke discussie over mogelijk zijn, zonder gelijk de deur in het slot te gooien met zware termen als wereldvernietiging. Er zijn nadelen te noemen van genoemde oplossingen voor het voedselprobleem, maar de voordelen zijn te omvangrijk om deze af te serveren. Komop zeg, ondanks de groei in de veehouderijsector is het welzijn alleen maar toegenomen sinds de jaren 70.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Beste Patrick. Kortom: Jij heb gekozen voor verandering en daarom ga je veranderen. Pas op, dit zorgt voor idiote keuzes. Geloof in evolutie, niet in revolutie. Dat laatste heeft de wereld alleen nog maar ellende gebracht. Het CDA gaat voor een realistisch duurzame ontwikkeling, de fanatieke milieulobby voor idiote idiologie.

 • no-profile-image

  Jager

  Goh, wipstaart, heb je de kerst overleeft? Ik de feestdagen maar verschillende bunny's gedeeld, maar daar zat jij dus niet tussen?

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Ik overleef iedere jager, zéker als hij van zichzelf vindt dat hij kan springen! Dat bevestigd wat Ani Jacht zegt: prostaatboys en viagraridders. Daar zie ik er dagelijks heel wat van hier op het kasteel. Toedeloe!

 • no-profile-image

  anti

  Jinge cda-ers????????????? De rillingen lopen me over het lijf. De nieuwe generatie zwarte kousen-familie. Moeten we het daar van hebben in de toekomst???????? Stop dit christelijk gevaar. Stem geen CDA. De dood loert op U.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Ach herkauwer, en als we ze lieten leven waren we dadenloos. Dit soort trieste gevallen doe je altijd fout. Zo gaat dat in 2009. Vijftig jaar terug had niemand de ziekte opgemerkt bij de mens. Toen stierven we bij bosjes aan alle gruwelijke dierziektes van toen. Lang leve de traditionele veehouderij!

 • no-profile-image

  Patrick

  @Happy Boerke, jongeren hebben de toekomst, maar deze jongeren zijn, geindoctrineerd en klaargestoomd door de industrie, sorry CDA. Dat kan je gelijk zien aan dit artikel. Maar laten ze mij eens een 10 of 30 jaar visie geven, ik ben heel benieuwd of ze dat kunnen, en als ze dat kunnen hoe ze het zien. Water, wereld beeld, continenten, voedsel, gentech alles wil ik dan zien. Misschien verrassen ze mij, maar ben bang dat ze dezelfde pampers om hebben als die pupers van de CDA in de kamer en regering hebben.
  Geef die CDA jongeren een rugzak/backpack, stuur ze de wereld rond, laat ze bergen beklimmen en haal ze uit die plaatsgebonden geloofsinstituten, sorry gelovige industriële dieren moordenaars instituten. Dan kijken we daarna of de pampers af kunnen.

 • no-profile-image

  knor knor

  Best wel zielig al die reacties. Maar nu even naar de realiteit! Als wij als maatschappij (met onze idealen, bla, bla, bla, zolang het maar niet in mijn tuin is en mijn portemonnee niet treft) in Nederland democratisch besluiten dat varkens 1 m2 per dier moeten hebben, in plaats van 0,65 m2 in landen om ons heen, dan is dat zp. Maar dan moeten we de varkenshouders hier niet eenzijdig de lasten van laten dragen. Daarom een oplossing. Het LEI rekent uit dat deze aanscherping van welzijnsregels de sector 5 tot 10 cent kg vlees kost. Om geen vervalste concurrentie te krijgen, sluiten we de grenzen voor al het vlees van varkens, die minder ruimte hebben gehad dan 1 m2. Dat is stap 1! Dit is dan helaas voor AH, Lidl en Aldi, die nu de grootste marges graaien.
  Door verwerking komt slechts 50 -75 % van het geslachte vlees ook daadwerkelijk op het bord bij de consument terecht. Dan is het zo dat ongeveer 60-70 % van het geproduceerde vlees de grens over gaat. Dit betekent dat er op ieder kilo vlees in de Nederlandse winkel een heffing komt van € 0,30 tot € 0,35. Dit gaat in de pot voor varkenshouders en zij krijgen de meerkosten, waar de maatschappij de sector mee opzadelt en wat niet aan de andere kant van de grens geldt, vergoedt. En dat is dit stap 2! De idealen met de mond van de consument worden ingewilligd en de varkenshouder krijgt betaald voor zijn extra investeringen / inspanningen.
  Kortom, als je dingen eist/vraagt, moet je ook de gevolgen accepteren. En niet altijd voor een dubbeltje op eerste rij willen zitten.
  En dan even reagerend naar het CDJA: doorzetten jongens, hierdoor krijg ik weer meer vertrouwen in de toekomst. En naar LEI en ABAB: compliment voor jullie inzet en heldere berekeningen, dit is waar de sector om roept. Nu kunnen de politiek, LTO en NVV tot actie overgaan.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Ach, veel mensen zullen de toekomst misschien wat zwart inzien. Maar is het veel anders dan de opschaling van kruideniers naar supermarktketens? En een hoge hypotheek? Als je maar meer winst draait als de rente, is dat geen onoverkomelijk probleem.

 • no-profile-image

  Boer

  De jonge rentmeesters in de bocht... Dat geloof je toch niet.... bij veel andere politieke partijen is de jongerentak nét een tikkie vooruitstrevender dan de kamerfractie. CDJA is net zo'n kortetermijndenkers-club als het CDA.

  Als de CDJA de nederlandse boeren van de toekomst wil steunen, zouden ze júist inzetten op schaalverkleining. Het is in Nederland gewoon onhaalbaar om te denken dat we tot in lengte van dagen meemoeten in de internationale concurrentiestrijd! Nederland zou zich juist moeten concentreren op kwaliteitsproducten (milieu, dierenwelzijn, boeren) die voor een eerlijke prijs over de toonbank gaan. Daar zijn de boeren mee geholpen!

  Ik begrijp ook wel dat de Nederlandse boer in een economische realiteit zit, en niet van de een op andere dag extensieve, grondgebonden bioboer is, maar waar hier voor wordt gepleit is meer van het zelfde en de boer wordt uiteindelijk de pineut.

  CDJA zou zich meer met de kansen en bedreigingen van de Nederlandse sector op de lange termijn bezig moeten houden, in plaats van dit pappen en nathouden. Op deze manier wordt met kortetermijn redeneringen namelijk het problematische systeem in stand gehouden.

  In deze tijden van Q-koorts, voedselcrisis, bossenkap, klimaatsverandering en een almaar groeiende mestoverschot, zou je zeggen dat de jonge honden van het CDA het licht zien en streven naar een transitie in de Nederlandse agrarische sector, maar nee, het voert gewoon het program van de grote broers in de tweede kamer uit.

  Boeren zouden er echt beter van worden als we kiezen voor een ander systeem. Christelijke idealen? No way! Opkomen voor de boeren? Echt niet!

 • no-profile-image

  herkauwer

  JONG VERSJTEERD (spreek uit: VERSTIERD) IS OUD GEDAAN! Daarom moet het hele CDA ook meteen de kliko in!

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Herkauwer, natuurlijk was de weerstand een eeuw terug minder goed als nu. Maar het vee wat destijds rondliep kwam veelvuldig in contact met mensen, evenals de huidige kleinschalige biologische bedrijven. De grote bedrijven van nu, met name kippen en varkens, kunnen de ziektedruk echter extreem laag houden met sluizen etc. Dit zorgt ervoor dat steeds meer ziekten uitgebannen worden, maar ook dat steeds meer ziekten als ramp worden gezien. Nu waart E. coli nog vrij rond, maar als deze ziekte uitgebannen zou worden, wordt het als ramp gezien als deze uitbreekt. Zie hier: een zelfgecreeert luxeprobleem, dankzij de grootschalige veehouderij. En een kapotgemaakt toekomstig perspectief?! Als er geen schaalvergroting was geweest dacht ik geen seconde aan overname. Nu kan ik tenminste fatsoenlijk mijn boterham verdienen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Piet, ik help je hopen dat zo'n toekoemstperspectief echt realistisch blijft en ik gun het jou en alle jongeren van harte. Maar mijn generatie en de voorgaande hebben er wel een loodzware hypotheek op gelegd.

 • no-profile-image

  happy

  Ach alleen maar loze kreten hier, zolas we kunnen verwachten van lui zonder verstand van zaken. Kom dan eens met een goed onderbouw plan waarom NL boeren moeten veranderen. Laten we simpel beginnen. Meer ruimte vergt enorme investeringen. De NL boer moet naar 1 m3 terwijl de EU boer maar 0.65 m3 nodig heeft. Hoe gaan we ervoor zorgen dan de NL toch investeerd en ook zijn geld terug kan verdienen zonder dat de Supers het dan goedkopere vlees uit het buitenland haalt ? Graag practische oplossingen en geen dom gezeur

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Als de CDA jongeren zich ook eens met welzijnseisen van paarden, koeien en herten willen bezighouden dan heb ik hier een goede link voor hen: WWW.OOSTVAARDERSPLASSEN-STERFTE.NL

Laad alle reacties (42)

Of registreer je om te kunnen reageren.