Varkenshouderij

Achtergrond 160 x bekeken

Vervolgstappen NVV tegen Staat

De Nederlandse Vakbond Varkenshouderij (NVV) beraadt zich volgende stappen in de procedure tegen de Nederlandse Staat over de gevolgen van de Wet Herstructurering varkenshouderij (WHV).

Vandaag sprak het gerechtshof in Arnhem in de lopende proefprocedure uit dat in één van de vijf gevallen die aan hem ter beoordeling was voorgelegd er sprake is van buitensporige schade. Van de overige vier gevallen vindt de rechter dat dat niet zo is. I De proefprocedure was bedoeld om meer duidelijkheid te krijgen over de vraag wanneer er sprake is van buitensporige schade.

NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg is aan de ene kant blij dat de rechter zijn eerdere uitspraak dat er sprake zou zijn van buitensporige schade, bevestigt. "Ik ben wel teleurgesteld over de redenering van de rechter in de overige vier gevallen. Die komt er op neer dat hij erkent dat er aanzienlijke schade is, maar niet aanzienlijk genoeg in vergelijking met de schade die andere bedrijven hebben. Met andere woorden, als iedereen maar even zwaar getroffen wordt, mag de staat doen en laten wat hij wil."

Zwanenburg kan nog niet zeggen wat de volgende stap van de vakbond wordt. "We moeten eerst met onze advocaat overleggen."
De NVV-voorzitter is verder verbaasd dat het zo lang moest duren voordat de rechter een uitspraak heeft gedaan. "De mondelinge behandeling was precies een jaar geleden. De uitspraak is vijf keer uitgesteld. Gezien de omvang van dit vonnis, vier kantjes, ben ik verbaasd dat het zo lang moest duren. Dit had op een achternamiddag opgeschreven kunnen worden."

Lees ook: Rechter: geen buitensporige schade door WHV

Of registreer je om te kunnen reageren.