Varkenshouderij

Achtergrond 173 x bekeken 1 reactie

Saldo varkenshouders daalt fors

Het saldo van een gemiddelde vleesvarkenshouder met 1.500 dieren daalde in het derde kwartasal van dit jaar met bijna 7.000 euro naar 27.243 euro. De lagere voerkosten compenseren de lagere opbrengst van vleesvarkens en de hogere aankoopkosten van biggen niet. Dat blijkt uit berekeningen van het onderzoeksinstituut LEI.
De gemiddelde Vion-varkensprijs ligt dit jaar tot nu toe op € 1,34 per kilo geslacht gewicht. Dat gemiddelde lag in dezelfde periode vorig jaar op € 1,47 per kilo. De gemiddelde DPP-biggenprijs ligt dit jaar tot en met vorige week bijna vier euro hoger met € 35,55 per stuk dan vorig jaar in dezelfde periode. De gemiddelde LEI-prijs van varkensbrok bedraagt in de eerste tien maanden van dit jaar € 21,53 per 100 kilo. Over dezelfde periode vorig jaar moesten vleesvarkenshouders gemiddeld nog € 27,22 per 100 kilo betalen voor varkensbrok.
Het saldo van vleesvarkenshouders ligt dit jaar tot en met september op 35.224 euro. In de eerste negen maanden van vorig jaar bedoerg het saldo 51.920 euro. Met het saldo kunnen vleesvarkenshouders dit jaar hun variabele kosten en een deel van hun vaste kosten dekken. Het inkomen uit hun bedrijf zal negatief zijn volgens het LEI.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Leuk deze cijfes, maar kan iemand mij aangeven waar de breakeven punten liggen voor de veschillende stappen in de productie. m.a.w hoeveel kost vlees per kg als we alleen de variabele kosten nemen ,wat als we variabel + vaste kosten (rente afschr. onderhoud etc.) en wat moet 1 kg vlees opbrengen om deze kosten + loon ondernemer op tafel te krijgen?
    Als ik dit weet, heb ik als leek een idee hoeveel "subsidie" de varkens houder geeft aan de consument per kg vlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.