Varkenshouderij

Achtergrond 240 x bekeken 5 reacties

NVV wil geld van periferie voor procedure

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders doet een beroep op de toeleverende en afnemende bedrijven van de varkenssector om bij te dragen in de kosten die de vakbond maakt voor de procedure tegen de Wet herstructurering varkenshouderij (whv).

Dat meldt voorzitter Wyno Zwanenburg van de vakbond. Het landelijk bestuur van de vakbond vergaderde gisteravond over de vraag hoe de NVV verder wil in deze juridische procedure die al loopt sinds eind jaren '90.

Het bestuur wil in principe verder met deze procedure omdat het de jongste uitspraak van het Arnhemse gerechtshof zeer onbevredigend vindt. "De rechter spreekt in feite met zo veel woorden uit dat het afnemen van productierechten mag, als iedereen maar even veel schade leidt", aldus Zwanenburg. Het is op dit moment nog niet duidelijk hoe de vakbond verder gaat met de procedure. Zwanenburg: "We hebben daarover overleg met onze advocaat. Trouwens ook de staat kan nog in cassatie gaan tegen het vonnis."

Tot nu toe heeft de whv-procedure de NVV al bijna 360.000 euro gekost. Dat bedrag werd destijds eind jaren '90 voor de helft bijeengebracht door de leden (400.000 gulden) en de andere helft door de voerindustrie. "Het geld is nog niet helemaal op, maar de bodem van de schatkist is wel in zicht", aldus Zwanenburg.

Zwanenburg heeft er volop vertrouwen in dat zijn organisatie niet tevergeefs een beroep zal doen op de dienstverlenende bedrijven voor de varkenshouderij. "Ik kan me niet voorstellen dat men niet het belang van deze procedure ook voor hun eigen sectoren in zal zien. Een inkrimping zoals destijds is toegepast had ook een enorme weerslag op de perifere sectoren. Onze procedure heeft tot nu toe ook al resultaten gehad. We hebben destijds bereikt dat de generieke korting terug werd gebracht tot 10 procent. Er werd eerst uitgegaan van een korting van 25 procent. De overheid heeft onder invloed van onze procedure ook niet meer het lef gehad om in de pluimveehouderij op de zelfde manier te werk te gaan als in de varkenshouderij."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  varkenshouder

  theo mijn lidnaatschap krijg je niet weer ik sponser nog liever de biljartclub in mariemheem over dat verhaal van de geur richtlijn laat ik dan maar te wensen over die wet is er zins 17 nov er toch al door maar dat wist je al natuurlijk
  wees als nvv dan maar eens een keertje
  transparant inkomen via varkenshouders,sponsers,voerfabrieken,dgb energie,ikb,telepork enz.ik zie ze niet
  terug op jullie website
  trek open dat kas boek en laat zien waar de bodem is van de schatkist
  zet de uitgaven er ook even bij

 • no-profile-image

  nvv moet het weer doen,

  Laat LTO leden ook maar eens over de brug komen. Dankzij de NVV hebben jullie al 15 procent teruggekregen.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  dit is een sigaar uit eigen doos
  de varkenshouder gaat gewoon nog meer
  geld voor hun produkten betalen
  en o ja wat doet de nvv goed werk
  krijgen ze een uitnodiging van de gem. hardenberg omtrent de wet geur richtlijn
  komen ze niet opdagen nog erger ze melden zich af de pvn en lto en nog meer belangen hebbende partijen
  waren er wel
  blijf vooral veel geld steken in den haag
  inplaats van samen werken
  daarom bin ik geen nvv lid meer

 • no-profile-image

  Henk

  Ik snap je commentaar niet.. Wees blij dat je in een gemeente woont waar de politiek wel willend is qua varkenshouderij.. Ik merk in je commentaar meer oud zeer op over de NVV dan over dit artikel.. Waarom onrust stoken?? Wees eerlijk.. Zet je naam onder je artikel en zoek contact.. Dit is anoniem veilig commentaar geven.. Dus.. Waardeloos...

 • no-profile-image

  Theo

  Wat heeft dat nu met de WHV procedure te maken varkenshouder uit Hardenberg?

  De NVV in de regio Salland waar Hardenberg onder valt is een actieve regio zeker ook op regionaal niveau.

  Dat de NVV vertegenwoordiger verstek liet gaan op het gemeentelijke overleg had te maken met een begrafenis die niet helemaal gepland was...

  De NVV had de verordening uitvoerig bestudeerd en geconstateerd dat deze er goed uitzag. Daarna is er gecommuniceerd met de NVP en de gemeente waarin onze mening duidelijk is gemaakt.

  Als jij vind dat we daar hadden moeten zijn dan had je het toch kunnen melden en zelf je verantwoordelijkheid kunnen nemen?

  Ik weet niet wie jij bent maar zou graag willen dat je contact opneemt met de regiobestuurders want als er één partij is die opkomt voor de belangen van de varkenshouders dan is het de NVV!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.