Varkenshouderij

Achtergrond 531 x bekeken

Doek beschermt bieten tegen vorst

Coöperatie CSV Covas heeft vandaag een demonstratie gehouden over het afdekken van bietenhopen.

Omdat de bietencampagne van de Suiker Unie tot ver in januari duurt, moeten bieten worden beschermd tegen vorst. Het gedemonstreerde doek heeft in het midden een net met kleine gaatjes, zegt John Schoonbroodt, hoofd van de agrarische dienst van de coöperatie. "Het vocht kan weg door het middenstuk. Er ontstaat geen condens in de hoop. De teler kan het doek laten liggen. Bovendien kunnen de bieten nog wat drogen zodat minder grond mee gaat naar de fabriek. Het doek geeft bescherming tot min 10 graden." Foto Lé Giessen

Ongeveer anderhalf jaar is regen van betekenis uitgebleven in het gebied bij de zeewering bij Harlingen (Friesland). De grasmat op de zeewering van het Wetterskip Fryslân lijdt daar behoorlijk onder. Tjette Bergsma van de afdeling Zeedefensie van het waterschap zorgt voor een extra kunsmestgift op de zeedijk. Hij hoopt dat de grasmat daarmee nog een extra impuls krijgt. De graszode op de dijk krijgt drie keer per jaar een mestgift. Maaien en bemesten zijn naast begrazing door schapen een methode van dijkbeheer. Foto Alex de Haan

Het nieuwe I&R-systeem is alleen verplicht voor landen met meer dan 600.000 schapen en geiten. Foto Alex de Haan

Een leegstaande boerderij tegenover de plaats waar mogelijk een groot varkensbedrijf zal verrijzen is getooid met allerlei protestleuzen tegen de komst van het megabedrijf. De gemoederen in het Overijsselse Vroomshoop lopen hoog op tegen vestiging van nieuwe intensieve bedrijven in het landbouwontwikkelingsgebied (LOG). Pogingen om het LOG om te zetten in een verwevingsgebied faalden. Nu wordt gepoogd om in het bestemmingsplan voor het landbouwontwikkelingsgebied op te laten nemen dat nieuwvestiging niet is toegestaan. Foto Ries van Wendel de Joode

Bezoekers bekijken de aardappelrassen van Van Rijn-KWS in Emmeloord. Het pootaardappelbedrijf toont 185 rassen, waaronder vijf nieuwe. Foto Axipress

Vollegrondsgroenteteler Marcel Heijmans uit het Limburgse Kessel oogst bloemkolen voor de verkoop aan huis. "De oogst is goed dit jaar", zegt Heijmans, die ongeveer een kwart hectare bloemkool heeft voor de verkoop aan huis. Daarnaast heeft hij ook ongeveer net zoveel broccoli. "Een mooi product om erbij te hebben." Heijmans' hoofdteelt is prei, waarvan hij 15 hectare heeft. Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.