Varkenshouderij

Achtergrond 337 x bekeken 3 reacties

De beurswaarde

Gerommel op de varkensbeurs Utrecht. Kan de bond van handelaren deze eenzijdig stopzetten of zet de beurscommissie zijn treffen in Montfoort door?

Veel belangrijker dan een eventuele stopzetting is de waarde van de notering. Voor levende varkens is die zeer hoog, voor geslachte varkens gemiddeld en voor biggen zeer laag.

Montfoort

Een aantal keren ben ik er geweest op vrijdagavond, in Montfoort. Uiterst gezellig, maar geen afspiegeling van de varkenssector en een lage opkomst. De totstandkoming van de notering stamt uit de jaren zestig, zeventig met veel tamtam en toneelspel. Ik vergeet nooit weer de bekende biggenexporteur die tot tranen toe de biggenprijzen onderuit wist te praten in de microfoonrondgang. Knap gedaan door overigens een aimabele persoonlijkheid, zoals de meeste handelaren zijn.

Biggen

Aan de biggennotering zou niets verloren gaan. Het is de prijs voor de absolute onderkant van de biggenmarkt. In 2007 en 2008 lag deze afgerond €11 onder NVV-niveau en in 2009 tot heden zelfs €12,40 lager, al gecorrigeerd voor gewicht. Met €35,60 gemiddeld tot en met week 40 is ze bovendien bijna gelijk aan Vion (€ 35,58) en DPP (€ 36,61).

Geslacht

De geslacht-notering weerspiegelt goed de markt van slachtvarkens. De grootste waarde ligt in het feit dat ze al op vrijdag bekend is voor de week erop volgend. De NVV doet dit de laatste jaren ook op vrijdagmiddag en zit in dezelfde orde van grootte. Over 2007 respectievelijk €1,28 en €1,29, over 2008 €1,49 en €1,50 en dit jaar is het €1,39 en €1,41. Met beide noteringen kunnen varkenshouders goed uit de voeten, al geef ik persoonlijk de voorkeur aan een producentenprijs.

Levend

De notering voor levende varkens is zonder meer de belangrijkste voor levende varkens, zoals de UniFar-notering dit in korte tijd voor zeugen is geworden. Wie transparantie in de varkensketen nastreeft, moet toegeven dat levende noteringen de schoonheidsprijs verdienen. Discussie over inslachting, classificatie en beïnvloeding door slachterijen is nauwelijks mogelijk. Wanneer de Utrechtse beurs de komende tijd aan waarde inboet, is het zeker dat voor deze notering een sterke vervanger komt.

De belangrijkste noteringen en ontwikkelingen van de afgelopen jaren vindt u op onze marktpagina op de website.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Meindert van den Hengel

  Uiteraard heeft dhr.Hogenkamp recht op zijn eigen taxatie van de Varkens Beurs maar toch ter verduidelijking een aantal opmerkingen.De varkensbeurs is in de jaren 50 ontstaan op de Utrechtse varkensmarkt als simpel overzicht van de daadwerkelijk gedane handel in slachtvarkens die dag.De prijs is geevalueerd tot wat het is nu.Soms belangrijk,soms minder van tel.Het is ook nooit de pretentie geweest om een afspiegeling van de complete varkenswereld te zijn.Het is een verwachtings prijs op basis van de meningen die leven in de varkenshandel.
  En die prijszetting heeft zich langer dan iedere andere notering bewezen als de meest consistente en betrouwbaar geachte graadmeter.Over het niveau van de prijzen kan altijd worden gediscusseerd maar het is duidelijk dat de tendensen die de VarkensBeurs weergeeft sinds jaar en dag de varkenshandel van de komende week
  goed neerzet.

 • no-profile-image

  Laatste

  Die de beurs lief is, treffen we vanavond in Montfoort.

 • no-profile-image

  jonge

  Geachte heer Hogenkamp...........zelfs ik kan vrijdagmiddag rond een uur of 3 bekend maken wat de varkensprijzen de volgende week in Nederland gaan doen...in feite kan elke varkenshouder dat die op de hoogte is van de duitse varekensprijs, want de Nederlandse slachterijen zijn zeer trouwe volgers gebleken de afgelopen jaren!

Of registreer je om te kunnen reageren.