Varkenshouderij

Achtergrond 571 x bekeken 5 reacties

Btw-fraude verpest varkensmarkt

Meer en meer vrachtwagens met levende varkens en varkensvlees gaan richting Centraal-Europa. Wel jammer dat ‘ondernemers’ de varkensprijs verpesten met btw-constructies.

De Oost-Europese markt noem ik liever Centraal-Europa. Immers, Polen, Hongarije, Roemenië of Kroatië kun je moeilijk Oost-Europa noemen, als je op de Europese landkaart kijkt (zie foto). En richting dat Centraal-Europa gaan dit jaar erg veel biggen, varkens en varkensvlees.

Hongarije importeerde record-aantal vleesvarkens

Tot twee jaar geleden was Hongarije qua varkens een exporterend land, maar tegenwoordig is het een importland. In week 39 is een record gevestigd: Hongarije importeerde meer dan 10.000 vleesvarkens uit Nederland. Wauw... Dat zijn meer dan 50 auto’s vanuit Nederland! Het viel ook al wel op de laatste maanden, hoeveel veewagens er op de Hongaarse snelwegen rijden. Want behalve die 50 autos vleesvarkens karren er ook nog eens een 10.000 tot 20.000 Nederlandse biggen naar Hongarije. Deels om daar te blijven, maar voornamelijk op doorreis naar Kroatië en Roemenië. Al met al zijn dat een 75 tot 100 auto’s per week.

Centraal-Europa erg belangrijke afzetmarkt geworden

Dat Centraal-Europa erg belangrijk is voor de Nederlandse varkenshouderij, is natuurlijk al langer bekend. Als je de exportcijfers over 2009 eens grofweg bekijkt, is te zien dat circa 30-35 procent van de biggen naar Centraal-Europa gaat. Duitsland vraagt 50 procent van de biggen. Centraal Europa is daarmee een erg belangrijke afzetmarkt, en heeft in een paar jaar tijd Italië, Frankrijk en Spanje doen vergeten.

Blij met import van biggen

Dat er import en export van dieren is, is een gevolg van de vrije Europese markt. Als mester in Hongarije zijn we blij met de import van biggen; anders hadden we hier een onmogelijke situatie. Het transport van slachtdieren (lees: vleesvarkens) over lange afstand is weer een discussie in de EU. Ook deze keer lijkt het erop dat de voorstellen tot maximalisering van de reistijd van acht of tien uur het niet te halen. Dat is democratie en politiek, dus daar waag ik me niet aan een oordeel.

Btw-constructies bij invoer vleesvarkens

Wat mij momenteel wél erg steekt, is dat de import van vleesvarkens naar Hongarije interessant is vanwege btw-constructies. Hongaarse slachterijen kopen vanuit de EU levende varkens via een derde bedrijfje, waarlangs de btw loopt. Dat ‘btw-bedrijfje’ ploft dan na een enige tijd. Op deze wijze voorkomen deze ondernemers de afdracht van 25 procent btw op de aankoop van varkens(vlees).

Misselijkmakend en ten koste van varkensprijzen

Je kunt zeggen van die ondernemers btw-constructies hanteren: ‘dat is slim van ze, als de wet dit blijkbaar niet voorkomen kan’. Maar Ik vind het gewoon misselijkmakend. Dit is alleen voor een kleine groep mensen interessant, maar het gaat wél ten koste van de varkensprijzen voor de boer! Zowel hier ter plekke als in Nederland, omdat dit soort constructies de marktprijs verlaagt. Jammer, in deze toch al niet opperbeste tijden.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Ronald ,
  Wat die BW betreft zou ik er een andere insinuatie aan toegvoegen !

  1. De BTW op import uit Nederland hoeft niet gestort te worden aldaar.
  Als natuurlijk bedrijfjes alhier importeur spelen en doorverkopen aan een ander bedrijfje alhier Btw ophemelen en dat dan laten ploffen is de zaak rond !!
  Wat ik echter de laatste dagen na intern beraad op hogere niveaus moet concluderen is dat deze door u opgehemelde constructie welliswaar opgebouwd zoals hierboven ,Hongarije in de eerstkomende maanden naar een positie brengt die nog slechter is dan het moment van de IMF steun.
  Langs alle kanten hoor je politici indirect al waarschuwingen uitstralen.
  DE BTW kassas zijn totaal prut en eerlijke handelskosten voor bv meststoffen gemaakt in het voorjaar zijn kosten waar de btw nog niet is teruggeven tegen de oogst in het najaar.
  Wie kan met zulke situaties nog vlot handelen alhier ? ... Niemand.
  Dus die BTWfraude zal niet enkel vat hebben op de varkensprijzen ze zal dat hebben op de ganse economie.
  plundercultuur is dat .
  Iedereen steelt van iedereen dag na dag en wie het niet doet word de verliezer !
  Zal eerstdaags eens een blog afleveren met titel <>die daar direct op aanleunt.

 • no-profile-image

  knor

  Prima Weblog Ronald !!!!!!!!!

 • no-profile-image

  boerin

  Dat gesleep met dieren, om BTW te ontduiken , gaat gigantisch ten koste van dierwelzijn en milieu en het imago van boeren. WEER zo'n beschamende vertoning. Maar het schept werkgelegenheid dus de Overheid sluit de ogen en schuift nog wat geld naar de dierenactivisten.

 • no-profile-image

  kermit de kikker

  roland goed weblog. het gaat over de varkens ga zo door nu nog over voer en dan komt het goed.Hoe zit dat met de fermentatie?

 • no-profile-image

  p.o. verweij

  goed gezien, maar niemand doet iets om deze firma's aan te pakken. Ook onze landbouwattache in Boedapest, Jelle Landstra is niet vooruit te branden. Wellicht erk voor mevr. Kroes of 2e Kamer.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.