Varkenshouderij

Achtergrond 563 x bekeken 19 reacties

Abab: welzijnseis onhaalbaar

De nieuwe welzijnseisen voor de huisvesting van vleesvarkens zijn economisch onhaalbaar voor vleesvarkensbedrijven.

Die conclusie trekt accountantskantoor Abab uit Best. Abab rekende de gevolgen van welzijnseisen voor vleesvarkensbedrijven door. Volgens Abab zal doorvoering van deze eisen leiden tot een forse sanering van gezinsbedrijven en schaalvergroting. Een deel van de productie van vleesvarkens zal waarschijnlijk verschuiven naar landen waar minder zware welzijnseisen gelden. De zeugenhouderij zal de productierechten van de vleesvarkenshouderij overnemen en verder uitbreiden, verwacht Abab.

Belangrijkste knelpunt in de huisvestingseisen voor vleesvarkens is de oppervlakte-eis van één vierkante meter per dier (van 85 tot 110 kilo) en de spleetbreedte van roosters van 18 millimeter. De oppervlakte-eisen zijn zwaarder dan wat de EU-richtlijn voor de huisvesting voorschrijft. Brussel stelt als eis 0,65 vierkante meter.

In Nederland geldt bovendien de eis van een 40 procent dichte vloer. De gehanteerde spleetbreedte tot nu toe ligt in Nederland op 20 millimeter. Vervanging van de roosters is lang niet altijd eenvoudig haalbaar.

Uit berekeningen van Abab blijkt dat alle categorieën vleesvarkensbedrijven bij doorvoering van de investeringen om aan de nieuwe welzijnseisen te voldoen, negatief uitkomen met hun financieringsmarge. De financieringsmarge is het bedrag dat overblijft na het voldoen van alle verplichtingen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    johnvankessel@hetnet.nl

    het is heel simpel met die welzijnseisen en milieueusen. van alle bedrijven in beeld brengen hoe ze er nu uitzien. alles wat vervangen moet worden moet meteen aan de eisen voldoen. Binnen tien jaar zijn dan alle stallen in orde. Door deze harde datums krijgen we nu een grote bouwpiek in varkensland waardoor de kosten hoger liggen en na 2013 hoeft er tien jaar lang niets vervangen of verbouwd worden. Alle bouwbedrijven en stalinrichters kunnen dan uit hun neus gaan eten en personeel ontslaan. De overgang van 15 jaar is gewoon tekort als stallen in de praktijk 30 jaar mee kunnen.

  • no-profile-image

    M

    Wij zijn een gezin met kleine kinderen, financieel zitten we hoog gefinancierd. We hebben nu een mooi bedrijf waar we nog mooi 20 jaar mee vooruit kunnen maar nu met de regelgeving moeten we de zeugen in groepshuisvesting leggen en dus betekend het heel veel investeren daarvoor hebben we de financiële middelen niet voor en dus betekend het om te stoppen met boeren, we komen er financiëel niet uit en hoe moet het nu verder. Wij weten het echt niet meer, we hebben slapenloze nachten.

  • no-profile-image

    knor

    Onzin, knor, dan stop je gewoon meer varkens in een hok. Probleem opgelost

  • no-profile-image

    gert

    Je voldoet aan de welzijnseisen,een half jaar later loop je al weer achter,achter het bureau wil het wel

  • no-profile-image

    Knorretje

    Dat jij al die investeringen nu al gedaan hebt ligt toch aan jezelf. Als je voorop loopt in de markt loop je die risico`s. Dat is in het verleden al zo vaak gebleken.

  • no-profile-image

    knor

    geen onzin knor,alles op 1 vierkante meter met de maximale milieuverg. en amoniak,geen uitbreiding mogelijk,wel hierdoor 80000 euro hogere investering.wil ik dan wel tergestort hebben.

  • no-profile-image

    illegaal

    Dit is geen welzijnseis, maar gewoonweg een keiharde saneringseis onder de kleinere boeren.

  • no-profile-image

    ynit

    mee eens moergestel

  • no-profile-image

    dier

    Interssante discussie van boeren onderling. Het gaat dus alleen over geld en niet over ondernemen, dus vooruitzien. Al jaren is bekend dat de consument afwil van slecht vlees. DOE ER DAN WAT AAN. Jullie bepalen wat er op de markt komt. Laat de consument meer betalen of minder eten. Zorg voor diervriendelijke kwaliteit. Onderscheid je.

  • no-profile-image

    overgevoelig en gek

    Goeie zaak, groepshuisvesting. Ook goed dat Kom uit de Goot het terechtvindt dat de roosters en de oppervlakte aangepast moet worden, ik hoop dat ie invloed heeft in de branche. Je mag als boer ook meer doen dan je aan voorgeschreven regeltjes houden, dan ben je echt creatief ondernemer. Dat moeten de stallenbouwers ook zijn als ze na 2013 niks meer te doen hebben volgens John Brabant.

  • no-profile-image

    Ton

    Dit is een goede zaak van ABAB, eerst met twee benen op de grond. Alleen dingen doen die echt goed zijn voor de dieren en boer en milieu. Ik denk als je 10% doet van wat er allemaal aan onzin verkondigd wordt. Dus alleen de echte goede dingen er uit pakt, het welzijn zeer goed is! Als je de economie nog verder de grond in wil boren moeten ze zo doorgaan!!!! Doe wat echt moet en goed is en laat onzin weg!!! Luister zeker niet naar die actievisten, die hebben maar een doel, alles kapot!

  • no-profile-image

    kom

    Tijdens een bijeenkomst in Uden deze week bleek dat 70% van de aanwezige varkenshouders (modern, jong, ondernemend) nu al klaar is voor 2013. Deze groep moet je niet afstraffen. Oppervlakte en spleetbreedte roosters, daar wordt straks echt nog wel aan getornd, ook terecht. Emissievermindering en groepshuisvesting is voor de meeste varkenshouders al lang gemeengoed.

  • no-profile-image

    brabant

    De regeling is al zeer lang bekend. Degene die netjes geinvesteerd hebben moeten nu niet worden afgestraft door afwachtende boeren. Gelijke moninken gelijke kappen. Dus knorretje vlakbij Deurne ik hoop toch echt dat jij ook verplicht wordt te investeren, eerlijk duurt het langst.

  • no-profile-image

    loek

    Allemaal niks doen maar dan ook allemaal niks doen tot dat alle kosten die gemaakt moeten worden ook daadwerkelijk extra betaald gaan worden bovenop de varkensprijs. We hebben ons al lang genoeg voor de gek laten houden door die niks toevoegende en alles verwoestende ambtenaren. Ook de NVV ligt al jaren te slapen of als ze wakker zijnverkopen ze telefoons en energie. Stelletje sukkels.

  • no-profile-image

    knor

    ik heb de afgelopen tijd flink geinvesteerd om aan de nieuwe eisen te voldoen,wanneer dit dan niet door gaat wil ik wel mijn geld terug want dat zou anders toch gewoon rechtsongelijkheid zijn.m.a.w er is geen weg terug.

  • no-profile-image

    john

    dus heeft abab de oude boeren die toch gaan stoppen. Het wordt tijd dat abab moderniseert anders kunnen ze sluiten

  • no-profile-image

    boertje

    eindelijk eens de waarheid en dat van een ondernemeing onderdeel van zlto waar blijf de grote zlto nu actie actie eindelijk eens eits goeds van abab
    het is zo stil onder de varkens boeren waarom !!!!! Ja als de boer niet klacht is het pas echt slecht .... en de varkens boeren je hoort ze niet !!!!! En ja er word overal gebouwt maar allemaal verplaatsers of met een constructie gefinansiert dat echt niet gezond is

  • no-profile-image

    vleesvarkenshouder

    eric en frank, dit is natuutlijk geen onverwacht bericht. maar durf nu eens als groot kantoor met deze resultaten de belangenbehartigers te benaderen en collega-accountants en zo als een front op te trekken naar het ministerie, en er hard voor gaan dat het gewoon weg nergens op berust. deze welzijns-eisen dragen niet bij aan het toekomstige rendement, dus het moet alleen maar getakkeld worden.
    laat maar eens zien dit je invloed hebt, en hart hebt voor de sector.
    veel succes.

  • no-profile-image

    frank

    Vleesvarkenshouder in Moergestel, ik kan je gerust stellen. Dit gezamenlijke initiatief gaat op korte termijn komen. Samen met andere marktpartijen gaan wij aktie ondernemen. Hierin heeft de sector een gezamenlijk belang. Wordt vervolgd.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.