Varkenshouderij

Achtergrond 1128 x bekeken 7 reacties

Jan Vogels wint 1000 euro

Zeugenhouder Jan Vogels voorspelde de gemiddelde Vleutennoteriing van 2008 op 0,04 cent nauwkeurig. Hij wint €1.000 euro in de door Boerderij en De Vries & Westermann georganiseerde wedstrijd.

Het gemiddelde van de hoogste Vleutennotering in 2008 is uitgekomen op €1,4925. Zeugenhouder Jan Vogels in Erp (N.Br.) schatte in februari 2008 in dat die op €1,4921 zou uitkomen. Dat is slechts 0,04 cent minder dan de uiteindelijke waarde.
De prijs is vanmiddag cash uitgereikt, zoals vooraf beloofd. Vogels, die zijn bedrijf met 500 zeugen en 3.000 vleesvarkens uitbreidt met 400 zeugen, weet nog niet waar het geld aan te spenderen. ,,We zullen eerst maar eens lekker ervan gaan eten met het gezin''.

Vogels werd op de hielen gezeten door een mester die een gemiddelde prijs van €1,4930 verwachtte. Er was echter maar 1 prijs beschikbaar, voor degene met het kleinste verschil tot de uiteindelijke gemiddelde notering.

Opvallend was ook de waarde die Boerderij-marktredacteur Kees van Dooren indiende. Van Dooren raamde (buiten mededinging) de uiteindelijke hoogste beursnotering op €1,4950 en was daarmee goed voor een vierde plek in de ranglijst.

In totaal hebben 235 personen een prijsverwachting ingestuurd. Daarvan voorspelden er 26, meest niet afkomstig uit de varkenssector, een varkensprijs van €3,74 tot €226,50. Deze extreme voorspellingen van de kiloprijs zijn buiten beschouwing gebleven.
De resterende 209 mensen verwachtten begin 2009 dat de varkensprijs zou uitkomen op €1,45. De vleesvarkenshouders raamden gemiddeld €1,48, mensen met een gesloten bedrijf €1,47, de zeugenhouders gemiddeld €1,44. Nu de notering is uitgekomen op ruim €1,49 is wel duidelijk dat varkenshouders de markt goed aanvoelen.

Ook in 2009 organiseren Boerderij en De Vries & Westermann weer een wedstrijd. Klik op een van de twee logo's hieronder om kans te maken op €250 door de biggenprijs 2009 en de vleesvarkensprijs 2009 goed te voorspellen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Cor

  Hallo, volgens www.agrad.nl is de gemiddelde varkensprijs in 2008 gem. 1,493. Hoe zit dat nu precies?

 • no-profile-image

  boer

  Het gemiddelde van de hoogste Vleutennotering in 2008 is uitgekomen op €1,4725???????
  volgens mijn is dit de laagste beurs notering.?????

 • no-profile-image

  Robert Bodde

  U heeft beiden gelijk. Ik kreeg de prijs van Derk Klein Kranenberg (zie http://www.boerderij.nl/upload/3640106_672_1231925546551-mail.jpg ), € 1,4925. Daarna de Excel tabel geraadpleegd wie er het dichtst bijzat, en Jan Vogels gebeld. De prijs hebben we gistermiddag uitgereikt.
  Ik heb daarna vliegensvlug het stukje tekst getikt zonder de prijzen weer exact op te zoeken (ik kende de verschillen exact, ook nummer 2 en nummer 5). Uit het hoofd haalde ik die 1,4725. Tsja, dom. Fout. Niet vertrouwen op je geheugen dus. Maar zonder twijfel is wel de goede prijs gehanteerd bij het afwerken van een en ander. Goede leer voor de volgende keer.

 • no-profile-image

  deelneemster

  En wat is dit jaar dan de bedoeling? de hoogste of de laagste beurs?
  lijkt me handig om vooraf te weten dan erna de spelregels te veranderen!
  De te voorspellen prijs is het gemiddelde van de 52 noteringen van 'Vleuten' in 2009 voor geslachte varkens. Vleuten noteert een prijsrange. Het gaat hierbij om de hoogste notering.
  Om tot één winnaar te komen, moet dit gemiddelde van de hoogste Vleuten-noteringen tot op vier cijfers achter de komma voorspeld worden. Weten meer mensen de gemiddelde notering zó exact te voorspellen, dan moeten ze de prijs delen.

 • no-profile-image

  wim

  Proficiaat Jan,

  Ben net als jij aan het bouwen, hopelijk voor ons beide dit jaar de prijs n stuk hoger.

 • no-profile-image

  Gertjan

  En nog bedankt vur da pilske gisterenaovond, Jan. Kun de mooi vort iedere studieclub aovond doen vur de rest van het jaor. Krijder ok enne terug van men iedere keer!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Willem van den Akker

  Proficiat, Jan. Kun je voor komend jaar niet alvast de prijs een paar dubbeltjes hoger voorspellen, om zo'n visionair kunnen de slachterijen natuurlijk niet omheen. Groet, Willem.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.