Varkenshouderij

Achtergrond 450 x bekeken 11 reacties

Doemdenkers, doordrammers en dromers.

Wanneer het over de toekomst gaat, kennen we onder boeren grofweg drie extremen: doemdenkers, doordrammers en dromers.

Ik zie drie typen agrarische ondernemers, als je kijkt naar de manier waarop ze met zichzelf en de toekomst bezig zijn.
Doemdenkers schoppen overal tegenaan, genieten kortstondig van ongenuanceerde uitlatingen en stappen ontevreden in bed. Doordrammers zorgen dat ze voorop lopen en hebben amper tijd om te slapen. Het zijn finalisten, die als het moet elke collega uitschakelen en alleen overblijven. Dromers voorzien een andere, betere toekomst, filosoferen de hele dag over iets wat er niet is, maar gaan tevreden naar bed.

Lekker anoniem gal spuwen

Doemdenkers vind je ondermeer op forums, hier kunnen ze anoniem hun gal spuwen. Waarop maakt hen niet zoveel uit, als ze maar anderen kunnen beschadigen. Uiteindelijk doen ze dat alleen ter compensatie van eigen falen. Ze zijn een zegen voor internetsites, het aantal hits neemt sterk toe. Het is het een kleine groep die een andere kleine groep, namelijk de dierextremisten, aan zijn zijde vindt. Jarenlang kunnen deze twee extremen elkaar ‘vermaken’.

Soms ziekelijke drang tot uitbreiden

Doordrammers treden niet op de voorgrond, maar iedereen kent ze van naam. Ze zijn bezeten door een verslavende uitbreidingskick, die soms ziekelijke vormen aanneemt. Ze verwachten de toekomst van hun bedrijf veilig te stellen door continu de wedstrijd te spelen, zonder rust. Met hoge kwantumtoeslagen in de opbrengst en eveneens hoge kwantumkortingen in de kosten verwachten ze de concurrerende collega’s van de weg te drukken.

Een eind weg filosoferen

Dromers denken ooit nog hun geluk te vinden in idealen. Het maakt daarbij niet uit of ze 20, 40 of 60 jaar zijn. Morgen wordt een betere dag verwacht dan vandaag. Het liefst filosoferen ze over ongrijpbare zaken. Anderen weten ze haarfijn te vertellen dat de redding nabij is. Kerst is voor hen de mooiste periode van het jaar. Wat dit jaar niet gelukt is, gaat volgend jaar zeker lukken…

Denkende dromer of doordrammende doener

Alle drie zijn extreme hokjes waar gelukkig maar kleine groepen varkenshouders precies in vallen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Fred Reefman

  Ik dacht dat de domste boeren altijd de dikste aardappelen hadden... Of hebben de domste boeren de laagste melkprijzen....?

  De oplossing is simpel.

  Richt een melkbank op. Die verkoopt de melk aan de coop en fabrieken. Uiteraard tegen een vaste prijs per jaar. Laten we zeggen 45ct p liter. Wat niet verkocht wordt voor die prijs gaat de giertank in of wordt verpoederd en opgeslagen voor betere tijden. Alles blijft in handen van de boertjes en de coop en fabrieken moeten gewoon de prijs betalen die de boer nodig heeft.

  makkelijk toch ?

  mvg fred Reefman
  Een lachende kaashandelaar.

 • no-profile-image

  juup

  Fred , je hebt gelijk !
  Met de varkens t zelfde

  Een inseminatie stop inlassen voor 3 weken , 2 maal /jaar

  Beter enkele weken niks verdien , dan 10 maanden onder kostprijs werken

  nvv , Veva , boerenbond , WERK AAN DE WINKEL

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Johnny je doet aan drie extreme tegelijk. doemdenkend dromen aan het daardrammen. Waarom kun je niet extreem gelukkig zijn met wat je hebt? Ach ja, Johnny wanneer leer je om tegen beter weten in voor het goede te gaan, inplaats van met de wolven mee te huilen? Als je dacht dat ik niet weet waar over ik praat heb je het mis. Mijn kokosnoot is in het ziekenhuis nagekeken en goed bevonden.

 • no-profile-image

  Tom

  Geen van die denkers wil ik zijn, ik denk liever als die kaasboer. Nuchter en rustig kunnen slapen, weten dat je alle verplichtingen kunnen voldoen, en nog zekerheid voor de toekomst! Daar heeft een voedsel producent toch recht op! Gezamelijk je product verkopen en niet de prijs laten bepalen door handelaren of cooperatie. Een redelijke prijs en anders doordraaien. Het is onderhand wel goed, voorniets werken en de graaiers de prijs laten betalen!! Jonny, ik ben graag een realistisch denker, ik wil niet uitgemolken worden en geen slaaf van de maatschappij zijn!

 • no-profile-image

  Piet

  Johnny, je weet precies te vertellen en te beschrijven (in negatieve zin) welke soorten boeren je hebt. Bij welke categorie hoor jij nu

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Ben net als Piet belangstellend tot wat voor groep Johnny hoort. Kom op Johnny, wees eens een kerel, geef eens antwoord.

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  Als je even op z'n site kijkt dan vind je het antwoord: ....zelf zit ik het kortst bij een denkende dromer, welke echter wel snel resultaat wil boeken. Lukt dat niet, dan ligt een toekomst als doordrammende doener in het verschiet. In ieder geval geen doemdenker scenario, dan bestaat er in het leven ook nog iets anders dan varkenshouderij.....

 • no-profile-image

  Johnny Hogenkamp

  Bedankt Ryan. Hetzelfde eindstukje was ook toegevoegd aan de weblog, maar is door de redactie niet geplaatst.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Zolang de redactie stukken weg laat kan ik het ook niet lezen. Als het niet gelezen stuk later als nog geplaatst wordt kan ik alleen maar overnieuw lezen. Maar in de meeste gevallen is het kwaad al geschied.

 • no-profile-image

  goede boer

  Ik mis nog een categorie boeren in het rijtje van extremen. De "realisten". Boeren met een realistische kijk op de toekomst. En naar mijn idee hebben realistische boeren heel wat meer in hun mars dan doemdehkers, doordrammers en dromers samen. En gemakshalve reken ik me zelf maar tot die realistische boeren.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Een leuk verhaaltje van Johnny. Te extreem nuchter om om er wat mee te kunnen doen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.