Varkenshouderij

Achtergrond 337 x bekeken 2 reacties

Blik in de glazen bol

2009 is koud begonnen, wat gaat het ons verder brengen? Moeilijk te zeggen. Maar de biggen zijn hier in Hongarije nog wel even de kip met de gouden eieren.

Op het moment dat ik deze weblog schrijf, vriest het ‘s nachts tussen de 5 en 10 graden en ligt er her en der een verdwaalde sneeuwvlok. In Roemenië werd al een temperatuur van min 30 bereikt. In ogenschouw nemend dat het kinderachtige gedoe tussen de Russen en Oekraïners ertoe leidt dat er weinig of geen gas wordt geleverd aan Bulgarije, Roemenië, Hongarije, Slowakije en waarschijnlijk nog een stel landen, voel ik medelijden met de burgers die verrekken van de kou. En ook écht sterven van de kou, want dat gebeurt elke winter opnieuw in de voormalige Oostbloklanden. En dat aantal zal door de gascrisis helaas nog hoger komen te liggen. Dat is iets wat wij verwende Nederlanders niet 1-2-3 kunnen voorstellen. Ik hoop dus dat het gasconflict zeer snel wordt opgelost.

Kip met de gouden eieren

Over naar de varkens. De biggenprijzen zijn flink gestegen, goed nieuws voor de zeugenhouders. Handelaren melden een gering aanbod en de biggenexport naar Roemenië schijnt als een trein te lopen. Nu maar hopen dat dat ‘treintje’ niet op gas loopt, want dan kan die plots zomaar tot stilstand komen. Maar alle gekheid op een stokje, de biggenexport naar Roemenie zal tot vlak na de zomer wel goed blijven, want iedere Roemeen wil zijn stal stampvol hebben om over vier maandjes de ‘kip met de gouden eieren’ te slachten.

Subsidie

Elk afgeleverd vleesvarken wordt gesponsord met 30 tot 35 euro subsidie! De door het Productschap Vee en Vlees gepubliceerde cijfers zijn altijd interessant om te bekijken. Het aantal Nederlandse biggen dat naar Hongarije gaat, schommelt tussen de 1.500 en 3.500 per week. Het aantal vleesvarkens dat vanuit Nederland naar Hongarije komt, schommelt de laatste maanden tussen de 3.000 en 5.000, oftewel 15 tot 25 vrachtwagens per week. Week 51 was een topper met bijna 9.500 vleesvarkens richting Hongarije! Dit geeft aan dat het aanbod van vleesvarkens in Hongarije aan de krappe kant is en dat de prijs hier voldoende hoog is om varkens vanuit Nederland richting Hongarije te rijden.
Op diverse webforums wordt gesproken over ‘de Hongaar met de witte Renaults’. Ja, die Hongaar is een Italiaan die Franse Renaults inhuurt om continue met 7 tot 8 auto’s tussen Hongarije en Nederland te pendelen.

Lage voerprijzen

De voerprijzen zijn interessant laag in Hongarije. In combinatie met het door experts verwachte krappe aanbod van varkens in de hele EU, is dat normaal gesproken reden om een goed 2009 te verwachten. Grote vraag is echter wát het effect van de financiële crisis is. Dat is natuurlijk in een glazen bol turen, of koffiedik kijken. En daar brand ik mijn vingertjes niet aan. Ik kijk liever in het koffiefilter, om er nog maar een geintje tegenaan te gooien... 2009 is koud begonnen. Veel meer kunnen we nog niet voorspellen. Tijd voor een warm bakje koffie!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Snap niet wat kinderlijk is aan het gasconflict. Ukraine jankt naar Europa omdat ze afgesloten worden. Maar vergeten wel te vermelden,dat ze niet betalen en dan maar hopen, dat de EU ingrijpt.
  Zou jij toch wel in Hongarije moeten weten.

 • no-profile-image

  Admiraal

  Nou , dat men in varkensland niets afweet van kippenland kan ik goed begrijpen!
  Maar als ik een kip had die gouden eieren kakalt dan zou ik deze toch niet slachten maar in leven houden

Of registreer je om te kunnen reageren.