Varkenshouderij

Achtergrond 189 x bekeken 1 reactie

2009: jaar van de doelen

Lekker werken met goede mensen is erg belangrijk. Maar je moet om goed te draaien ook scherpe bedrijfsdoelen stellen, en die toetsen. Dé trend voor 2009.

Met inmiddels drie kerstvieringen achter de rug, wordt wel duidelijk dat 2008 erop zit. Halverwege dit jaar hebben we de bouw succesvol afgerond. Het tweede halfjaar is wat tegengevallen. De verdubbeling van de zeugenstapel heeft meer impact dan gedacht. Alle goede ingrediënten hebben we wel in huis, maar het ontbreekt nog aan regie.

Plezier in leven en werken

We mogen ons gelukkig prijzen met prima medewerkers en adviseurs. Allen zijn van goede wil en hebben het beste met elkaar en ons bedrijf voor. Er wordt niet op een uur meer of minder gekeken en het humeur onderling is beter dan ooit. Dit is voor mij erg belangrijk: lol in werken en goedgemutste mensen om me heen. Niemand vraagt op het eind van het leven hoe hard je gewerkt hebt. Wel of je een beetje plezierig, samen met anderen, geleefd hebt.

Mensen maken het verschil

Terug naar de regie: hierin ben ik zoekende. Mijn eigen vakmanschap in de stal is van een gemiddeld niveau, anderen zijn hierin veel beter. Ik zorg wel voor goede stallen en geweldige genetica. Elke voerfabriek kán goed voer produceren en elke veterinair beschikt over hetzelfde pakket geneesmiddelen. Het is uiteindelijk het team van mensen dat het rendement bepaalt!

Garanties op resultaat

Zoals eerder gesteld gaf een externe dierenarts onlangs haarfijn aan waar verbeteringen mogelijk zijn. Veel belangrijker, hij kon garanties bieden voor zichtbaar resultaat op korte termijn. Deze garanties worden door weinig mensen geboden. De aanpak van de dierenarts werpt inmiddels vruchten af. We waren met al onze goede mensen duidelijk het spoor kwijt.

Onderschrijven doelstellingen

Iedereen denkt bij garanties aan geld, maar daar gaat het hier niet om. Wanneer afgesproken doelstellingen keer op keer niet uitkomen, moeten we na verloop van tijd elkaar recht in de ogen kunnen kijken. Een uiterste consequentie is afscheid nemen. Van nieuwkomers kan je een garantie vragen door middel van specifieke doelstellingen. Niemand is uit op een kortstondige relatie, dus iedereen zal zo de gezamenlijke doelstellingen wel drie keer opnieuw overdenken voordat hij of zij ze ook onderschrijft.

Einde vrijblijvendheid

2009 is net begonnen. Een nieuw jaar, een nieuwe kans. Teambesprekingen raken in de varkenshouderij steeds meer ingeburgerd. Die doelstellingen waarover ik het had, worden van die besprekingen een standaardonderdeel. Neem daarbij als ondernemer ook de laatste stap: specifieke doelen en die ook toetsen. Anders blijft het een vrijblijvend en oeverloos gepraat. En de vrijblijvendheid, die is voorbij.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Veehouder

    Wanneer je als laatst me specifieke doelen kom aan zetten heeft toetsen ook geen zin. Eerder wezen met je doelen komen zoals wat mag de ander van je verwachten, om vervolgens te laten merken wat je van de ander verwacht. Dit meenemen in haalbare doelen te stellen zoals waar vandaan vertrek je als uitgangspunt en waar uit te komen. Dan kun je beter resultaat halen met controleren.

Of registreer je om te kunnen reageren.