Varkenshouderij

Achtergrond 319 x bekeken

Te weinig monitoring IKB Nederland Varkens

IKB Nederland Varkens, het IKB-systeem van De Groene Belangenbehartiger, heeft in 2007 niet voldaan aan de monitoringsplicht in het kader van de zelfcontroleregeling.

Dat bleek tijdens de PVV-bestuursvergadering gisteren in Den Haag. De IKB-systeembeheerders zijn verplicht 5 procent van de bedrijven die zijn aangesloten bij het systeem te bemonsteren en te controleren op het gebruik van verboden stoffen. Het gaat daarbij om urine, water en voermonsters.

Bij IKB Nederland Varkens (IKB NV) zijn 1.800 varkensbedrijven aangesloten. In 2007 werden op 39 bedrijven (2,2 procent) in totaal 290 monsternames verricht. Het concurrerende IKB Varken 2007 (7.610 aangesloten bedrijven) van het Controle Bureau Dierlijke sector voldeed vorig jaar wel aan de verplichte monitoringseis.

LTO-voorzitter Annechien ten Have wijst op het ongelijke speelveld dat op deze manier dreigt te ontstaan. IKB NV maakte veel minder kosten voor monitoring in 2007. Zij vindt dat er eerder inzicht moet komen over de stand van zaken voor wat betreft de monitoring. Het liefst zou zij een maandelijkse rapportage zien.

Siem Korver (Vion) benadrukt de gevaren die een onvolledige monitoring met zich meebrengt. "We zijn verplicht onszelf serieus te nemen. Dat geldt richting overheid, maar ook afzetmarkten."

Volgens Ton Kroes, secretaris van het college van deskundigen van IKB NV, is de achterstand bij de monitoring ontstaan doordat het bemonsterings- en analyseschema voor 2007 te laat bekend was. Vervolgens moesten offertes worden opgevraag bij laboratoria. "Wij konden pas in augustus van start", aldus Kroes.

Hij wijst er verder op dat er bij IKB NV veel grote bedrijven zijn aangesloten. De organisatie wil op deze bedrijven meer dan de verplichte vijf monsters nemen. "Wij hebben de situatie netjes gemeld en we zijn bezig om een inhaalslag te maken. Begin volgend jaar zijn we bij", zegt Kroes.

Of registreer je om te kunnen reageren.