Varkenshouderij

Achtergrond 1047 x bekeken

Nieuwe kraamstal zegen voor zeug

We hebben nieuwe kraamstallen, een weldaad voor dierenwelzijn en de kwaliteit van de biggen. Wel is er nu ook meer biggenuitval.

Onze nieuwe kraamstallen zijn een zegen voor de zeug en ook de kwaliteit van de biggen is met sprongen vooruitgegaan. Een groot deel van de beerbiggen wordt niet meer gecastreerd. Helaas is de biggenuitval 2 procent gestegen door de royale ruimte voor de zeug.

Frisse lucht bij de neus

Met de nieuwe kraamstal stond één ding bovenaan, geen poespas. Afscheid van de warmtelamp en geen losse onderdelen, borgveren en stelmogelijkheden. Een royaal hok met veel ruimte voor de zeug. Met koeling heb je frisse lucht gelijk bij de neus en jaarrond een ruimtetemperatuur van 22-24 graden. Dit alles werkt naar behoren en de zeug loopt na 3 weken opgewekt haar hok uit en speent kwalitatief goede biggen.

Meer doodliggers

In de oude stal met kleine hokken en boxen was deze kwaliteit een stuk minder. De biggenuitval bleef echter beperkt tot 8-9 procent. Deze komt nu over de eerste 8 maanden 2 procent hoger uit. Waar we voorheen amper doodliggers kenden, gebeurt dit nu vaker. De zeug is veel actiever en heeft volop ruimte. Doordat tegelijkertijd het aantal levend geboren verder gestegen is, worden er per worp nog wel evenveel biggen gespeend. Door het spenen op 3 weken is de worpindex boven de 2,5 gestegen.

Verdoofd castreren is iets tijdelijks

Een flink deel van de biggen blijft beer. Verdoofd castreren zal naar mijn idee van tijdelijke aard zijn. De afzet, dat is cruciaal. Ook in het verleden hebben we beren geleverd. We hadden positieve ervaringen in de stal. Dat het stopte kwam enkel door de beperkingen in afzet. Verder zijn er amper nadelen te noemen. De aantallen zijn tegenwoordig groot genoeg om wekelijks een auto vol te kunnen leveren, een voorwaarde. De kilogrenzen zijn opgerekt tot 90-95 en de onrust in het hok valt reuze mee. Voordelen te over, betere gezondheid (streptokokken), betere voederconversie, minder mest. Juist de zaken waardoor op dit moment onze kostprijs wordt bepaald.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.