Varkenshouderij

Achtergrond 292 x bekeken

Duitse prijs omlaag, Nederlandse omhoog

Nu de artikel-status in aantocht is, kun je zien aankomen wat er met de prijs van fokmateriaal gaat gebeuren. In Duitsland wordt het flink goedkoper, in Nederland een beetje duurder.

Met de artikel 10-status aanstaande zal de Duitse varkensgrens vervagen en treedt er onherroepelijk een prijsnivellering op. In Duitsland noteren zowel biggen als varkens tot 10 euro hoger, fokgelten worden er 50 tot 60 euro duurder betaald.

Deze week heb ik de Duitse prijslijsten er nog eens op nagezien. Hypor noteert voor een dekrijpe gelt 50 euro en Topigs 60 euro hoger dan hier in Nederland. Omgeslagen per verkochte big is dit minder dan één euro, maar het is de moeite waard. Goede biggen noteren 10 euro op Niedersachsen exclusief 7 procent BTW, vandaag is dat 62 euro en daarmee 27 euro boven DPP.

Overspoeld met Durocs

Met slachtvarkens verandert er weinig volgend jaar, deze mogen ook nu zonder strenge eisen naar de oosterburen. Er zijn echter slechts 200 vermeerderaars die al jaren de A-status hebben en daarnaast bloedtappen om vervolgens hun biggen te exporteren. Fokmateriaal gaat mondjesmaat de grens over. Dit gaat straks veranderen, het gaat met biggen niet alleen nog om Piétrain-biggen. Sinds de Denen het land met Duroc-biggen overspoeld hebben, hebben de Duitsers ook deze genetica leren waarderen.

Groot prijsverschil

Ook Nederlandse fokbiggen en fokgelten zullen straks in grotere aantallen Duitsland intrekken, het prijsverschil is immers groot. Dit zal echter niet zo blijven. De prijzen gaan nivelleren, zowel van de biggen als van fokmateriaal. Duitse prijzen zullen iets gaan dalen, onze prijzen zullen stijgen.

Mestafzet

Daarna is het wachten op openstelling van de grens voor onverpakte mest. Voor in een varken verpakte mest is nu al geen belemmering. En mestafzet, zo weten we, kost in Duitsland weinig tot niets.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.