Varkenshouderij

Achtergrond 325 x bekeken

Aansturing is alles op grote bedrijven

Ik genoot laatst van een presentatie van iemand die in Rusland een bedrijf met 45.000 zeugen aanstuurt. Alles komt dan aan op hoe je leiding geeft.

Deze week hoorde ik een fascinerende presentatie. Het jonge bedrijf Agrisyst legt zich toe op de aansturing van grote varkensbedrijven met veel personeel. Het wordt geleid door Hans Jubbega, Marc Cox en John Williams. Alledrie hebben ze ruimschoots ervaring op heel grote bedrijven, hoofdzakelijk in het buitenland. John Williams vertelde boeiend hoe hij als Engelse jongen varkenshokken uitmestte en de opzienbarende conclusie trok dat daar geen toekomst in zat.

Topbedrijf met 27 grootgebrachte biggen

Na omzwervingen in onder meer de VS en de Filipijnen kwam hij in Rusland terecht en leidt daar nu 26 units met gezamenlijk 45.000 zeugen. Uitsluitend met Russische medewerkers zorgt hij dat deze bedrijven prestaties van formaat leveren. De beste unit brengt 27 biggen groot. Met wekelijkse rapportages houdt hij zicht op het functioneren en stuurt waar nodig bij.

Managementprogramma’s zijn te laat

De filosofie van Williams is helder en uiterst eenvoudig. Hij screent de bedrijven (met een audit) op de punten die goed lopen. In overzichtelijke diagrammen en met een soort wijzerplaten zet hij de scores uiteen. Daarnaast beschikt hij over relevante cijfers als aantal dekkingen, worpen en productiegetallen. Agrisyst geeft niet af op de huidige managementprogramma’s, maar stelt wel dat deze ongeschikt zijn om tijdig bij te kunnen sturen. Hiervoor moeten wekelijks veel meer relevante gegevens beschikbaar zijn. Via protocollen wordt op de bedrijven continu aan verbetering gewerkt.

Ondernemer en bedrijfsleider zijn sturend

Alles is aansturing bij grote varkensbedrijven, dat is de kern van het betoog. Verwijzingen naar matig presterende werknemers wijzen de heren resoluut van de hand. De oorzaak ligt volgens hen bij de leidinggevende. Mensen willen in principe allen goed hun werk doen, de ondernemer of bedrijfsleider heeft de taak om ervoor te zorgen dat het ook daadwerkelijk functioneert.
Voor een zaaltje met Nederlandse ondernemers is dit enigszins confronterend, maar wel de werkelijkheid. Door uit te gaan van het goede in mensen en het goede in de bedrijfsvoering is verbetering te bewerkstelligen. Iemand die in zijn stal 70 procent goed scoort, wil ervoor gaan dat dit 80 procent wordt. Wanneer dezelfde persoon door de leidinggevende alleen maar geconfronteerd wordt met de 30 procent zaken die niet optimaal verlopen, wordt hij of zij passief en teleurgesteld.

Huidige aanpak in sector heeft zijn tijd gehad

Mijn eigen plan voor verbeterd teamwork op varkensbedrijven sluit goed aan bij de presentatie. Waar Agrisyst zich richt op grote internationale varkensbedrijven met vele duizenden zeugen, richt ik mij juist op bedrijven van 300 tot 3.000 zeugen. De huidige wijze van begeleiding van varkensbedrijven heeft 20 jaar uitermate goed gefunctioneerd, maar is op zijn eind. Nederland is uniek met zijn vorm van begeleiding, die veelal gekoppeld is aan het toeleverende bedrijfsleven.
Overboord gooien van het goede zou zonde zijn, maar de efficiëntiegraad kent een score van hooguit 60 procent. De uitdaging ligt er in deze op 80 procent of meer te krijgen.

Nieuw ‘totaalplan’ is nodig

Initiatief is niet van de individuele toeleverancier te verwachten, noch van individuele varkenshouders. Een totaalplan over wat samenwerking tussen, maar vooral over de partijen heen behelst, kan Nederland nog vooruit helpen. Met om de hoek de bedrijven met 3.000 tot 30.000 zeugen die ook technisch goed gaan presteren, is blijvend onderscheidend vermogen voor het ‘kleine’ Nederland noodzakelijk.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.