Varkenshouderij

Achtergrond 359 x bekeken 1 reactie

Slapend Varkensland

Halló! Het is hartje zomer, dus kom uit die winterslaap. Laat die varkensprijzen knallen!

De varkensmarkt is er één van vraag en aanbod. De huidige stijging in varkensprijzen komt door een krap aanbod van varkens, met name in Centraal Europa. Het aanbod zal verder afnemen. Enkele maanden geleden beschreef ik dat in Hongarije en Polen het aantal zeugen met 10 tot 13% was gedaald. Duitsland maakt ook melding van duidelijk minder zeugen, en Roemenië meldt een daling van bijna 17%. Spanje en Denemarken lopen ook klappen op. Tel daarbij de kaalslag in de Italiaanse varkenshouderij, en de stelling van DLV-directeur Paul Bens dat de gemiddelde varkensprijs in 2009 rond de €1,80 zal zijn, is een realistische stelling gedaan door een alom gerespecteerde expert.

Sterke munt maakt import goedkoop

Poolse en Hongaarse slachterijen importeren volop varkens. Er zijn er te weinig én de nationale munten van Polen en Hongarije staan erg sterk ten opzichte van de euro, wat import goedkoper maakt. De Hongaarse slachterijen doen voor de binnenlandse varkens maar mondjesmaat de prijs omhoog, want, zo zeggen ze: “Een grote prijsverhoging heeft geen zin, want er zijn toch geen Hongaarse varkens, dus importeren we maar voor lagere prijs.”

Goedkoop varkens importeren uit Nederland

Nu vraag ik de ‘Nederland Varken BV’ te ontwaken uit de winterslaap óf de airco aan te zetten zodat de hersencellen actiever worden. Jullie staan toch bekend om de handelaarsmentaliteit? (Een beetje prikkelen is leuk.) Er zijn niet genoeg varkens in Europa, een krapte die verder toeneemt. Anders gaan er toch niet wekelijks ruim 40 tot 50 vrachtwagens met (vette) vleesvarkens naar Polen en Hongarije? Met de torenhoge dieselprijzen en op alle autosnelwegen forse tol-tarieven kan dat toch helemaal niet? Transport naar Hongarije kost zo maar €0,15 per kilo levend varken. En hier vertelt men doodleuk: “Goedkoop bijkopen uit Nederland.”

Cargill en Bunge onder vuur

De Europese slachterijen leggen gezamenlijk een deken over de Europese varkenshouders. Het initiatief van de NVV om een eerlijke verdeling van marges in de kolom te bewerkstelligen is prima, maar wordt nu al tegengewerkt door andere schakels. Recent werd Italië getrakteerd op een kartel-onderzoek bij Cargill en Bunge, twee van ‘s werelds grootste grondstoffenhandelaren. Wanneer volgt de slachterijwereld? vraag ik me af.

Bij inkopers moet de knop om

Zodra bij de 20 inkopers van de grote Europese slachterijen en bij de vijf inkopers van de grote Europese supermarktketens de knop omgaat dat er daadwerkelijk sprake is van een tekort aan varkensvlees, zal het mega-verlies van de varkenshouderij langzaam worden ingelopen. Dat is hard en zeer snel nodig, want tussen 2010 en 2013 moeten alle varkensbedrijven hebben geïnvesteerd in een waslijst aan extra regels/eisen. Is het perspectief niet vele malen beter dan de afgelopen jaren, dan volgt er opnieuw een sterke reductie in varkensschnitzels. En doet Paul Bens in 2013 de voorspelling dat de varkensprijs gemiddeld €2,50 zal zijn.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    henk

    Goed verhaal, nu de praktijk nog want de zorgen zijn erg groot

Of registreer je om te kunnen reageren.