Varkenshouderij

Achtergrond 232 x bekeken 9 reacties

Jacht Veluwe kost al 2800 zwijnen het leven

Sinds de opening van het jachtseizoen op 1 juli zijn meer dan 2800 wilde zwijnen op de Veluwe doodgeschoten. De jacht op wilde zwijnen in de regio ligt daarmee op koers. Dat melden jagers en de Faunabeheereenheid Veluwe.

Op de Veluwe liepen eind juni zesduizend wilde zwijnen rond. De provincie Gelderland wil dat aantal terug brengen naar achthonderd stuks en stond de jacht op 5200 zwijnen toe. Daarvan moeten 3100 dieren al in de eerste twee maanden van het jachtseizoen worden afgeschoten. De traditionele jachtmethode met lokvoer werkt dan erg goed omdat er weinig eikels en beukenootjes op de grond liggen.

De jagers hebben naar eigen zeggen alles in het werk moeten stellen om het door Gelderland bepaalde afschot van wilde zwijnen in juli en augustus te halen. De methode met lokvoer heeft goed gewerkt, stellen de jagers. De verwachting is dat het lokvoer de komende maanden minder effectief wordt omdat het natuurlijke voedsel steeds talrijker wordt.

Dierenorganisaties zijn fel gekant tegen de zwijnenjacht en stellen dat er op de Veluwe genoeg leefruimte is voor duizenden zwijnen. De Faunabscherming tekende vorig jaar succesvol beroep aan tegen de omstreden drukjacht op zwijnen. Die jachtvorm is dit jaar niet nodig, denken jagers.

Alleen in de Kroondomeinen rond paleis Het Loo bij Apeldoorn, zijn nog geen zwijnen geschoten. Daar klinken de eerste schoten pas in september.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hendrikus

  het aantal van 800 da er moet overblijven is nog teveel,ik zou zeggen van 400,is beter voor de gehele wildstand

 • no-profile-image

  pffffffffff

  Ik schrik best van die aantallen.
  Als ze er zoveel af kunnen schieten moet het bestand wel uit de klauwen zijn gelopen.
  En wat wil die Groene Khmer nou ?
  Zij zorgen ook niet voor het wild.
  Natuur genoeg in de wereld.
  Maar dat zien ze natuurlijk niet in hun (gekraakte) pandje in de randstad.
  Hallo, de aarde is niet alleen de randstad met de veluwe als achtertuin

 • no-profile-image

  Karel

  En is er dan niemand die op het idee komt om deze jacht te commercialiseren?
  Het zijn ook echte ambtenaren daar op de Veluwe en in het ministerie van landbouw en in de tweede kamer.
  Ik stel voor het wel te commercialiseren. Elk wild zwijn dat een jager schiet, gezeten op een paard uiteraard, levert natuurmonumenten € 500 op. Het dier geslacht en voor € 2 per kg geslacht gewicht verkocht aan de liefhebber.
  Het is een recreatieve bezigheid met goede inkomsten. Je kunt dat aankleden met verblijf in een tipi, barbecue feestje voor de jager en zijn begeleiders of familie. Niet zo dramatisch doen over de wilde zwijnen. Het is bovendien een milieuvriendelijke oplossing voor die jagers. Ze hoeven niet de wereld over te vliegen om voor veel geld daar jachttrofeën te schieten. Nee lekker in de achtertuin in Nederland. Alweer een milieverpestend vliegtuig dat aan de grond kan blijven staan, geen onnodige brandstof verspilling. Zo je leest, het levert alleen maar voordelen op. En natuurmonumenten is weer wat minder afhankelijk van de staatskas.
  Innovatie van de jacht in Nederland. Oei, dat kost misschien subsidie omdat door een ingewikkeld bureau te laten berekenen. Nou ja, het geld blijft in Nederland nietwaar.

 • no-profile-image

  Riet

  Dat was zulk geflipt figuur, uit Oss?? Het feest is echt over als je er een paar wilde zwijnen voor je auto krijgt. Hou toch op, blijf met je smerige woorden van de site!!

 • no-profile-image

  Tom

  Het is toch schandalig dat er zoveel wilde zwijnen zaten. Er had veel eerder ingegrepen moeten worden. Waarom moeten er zoveel schades aangericht worden voor dat men ingrijpt. Democratie is goed, maar als het nuchtere verstand ontbreekt, ga je er aan kapot. Er lopen wat geflipte figuren rond. Hun onzin kost een vermogen!! Daar moet maar is hard in gegrepen worden, er zijn zoveel mensen die het slecht hebben, dus maar amper rond komen en dan zomaar een hoop geld verkwansellen!!

 • no-profile-image

  gait

  die dieren/milieu activisten weten toch ook echt niet waar zo over lullen he, ze vernaggelen deze hele site die voor boeren bestemt is!!!

  Er zijn gewoon teveel zwijnen, hierdoor word het eco systeem aangetast en sterven andere dieren die voeding missen bijvoorbeeld. Maar die dieren die verhongeren zijn volgens mij niet genoemd door de mensjes van wakker dier en shit.

  En wat als die mensen zelf daar rijden of er wonen? en ze elke avond tussen de zwijnen door moeten rijden om niet een dodelijk ongeluk te krijgen? of dat hun eigen tuin of akker overhoop word gehaald? is dat dan leuk? nee, oftewel, skieten die deerns.

 • no-profile-image

  hertog jan

  En nu nog 2800 milieu en dieren activisten afknallen. Dan zijn we echt gooed bezig. Enkele sukkels zoals ikzelf daarbij verhoogt het genot van het tableau. Als we dat nog eens meemaken wordt het echt feest in dit land, vooral als ik nog een paar koeien mag neuken.

 • no-profile-image

  Jager

  Met zo'n nachtkijker gaat het machtig mooi man. Elk schot is raak. Jammer dat ik telkens een nieuwe patroon in de kamer moet schuiven, zo'n automaat is nog mooier tatatatatatatatatatat.....een heel roedel op z'n gat.
  en dat rijmt ook nog.

 • no-profile-image

  HERTOG JAN

  En nu nog 2800 jagers afknallen. Dan zijn we echt gooed bezig. Enkele belangrijke regeringslui daarbij verhoogt het genot van het tableau. Als we dat nog eens meemaken wordt het echt feest in dit land.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.