Varkenshouderij

Achtergrond 243 x bekeken 4 reacties

Rijdende rechter

De stap van de Zutphense rechter om zich zelf ter plekke op de hoogte te stellen van de gang van zaken bij het laden en transporteren van vleesvarkens is opmerkelijk en bemoedigend voor de varkenshandelssector.

Zoals bekend klaagt de varkenshandel de laatste tijd over de zeer strikte uitleg van VWA en AID van de richtlijn voor veetransport. Die richtlijn schrijft voor dat wrakke dieren; zogenoemd zorgvee, niet meer vervoerd mogen worden, maar op de boerderij geëuthanaseerd moeten worden. De controverse van de laatste tijd gaat over de vraag wanneer een dier te wrak is voor vervoer.

De VWA hanteert volgens de handel wel zeer strakke richtlijnen. Een dier hoeft maar iets af te wijken, of de keuringsmedewerker keurt het dier af en de veetransporteur krijgt een boete. De zaak zorgt voor des te meer onrust omdat transporteurs die drie keer een boete krijgen voor het transporteren van in de ogen van VWA en AID wrak vee hun erkenning kwijt raken. De opstelling van de VWA en AID valt ook niet los te zien van alle ophef in de media over het functioneren van deze diensten.

De Zutphense rechter geeft aan oog te hebben voor de argumenten van de veehandel en de boeren. Hij wil wel eens zien hoe of het is gesteld met de veetransporten. Pas daarna zal hij zijn oordeel uitspreken.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet

  Helaas is onze rechtspraak in NL redelijk links georienteerd. We zullen van te voren maar aangeven dat chauffers en handelaren een slechte jeugd hebben gehad.
  Ik hoop dat die rechter een praktijk man is. Uit bovenstaand kunt u opmaken dat ik weinig vertrouwen heb in deze aktie.

 • no-profile-image

  DJ

  Hopelijk is deze rechter ook een van de wijzen uit het oosten.

 • no-profile-image

  steven

  heel positief dat een niet sector- gebonden persoon gaat kijken naar de veetransporten. ik hoop dat hij onaangekondigd en heel vaak aanwezig zal zijn. hopelijk is het een rechter met een hart en kijkt hij de dieren in de ogen en zal hij het schreeuwen van de biggen niet snel vergeten.

 • no-profile-image

  J. Francken

  Hoe is het mogelijk dat in ons land een dier dat bestemd is voor de humane consumptie en dan ook nog in een tijd dat we de mond vol hebben over een voedseltekort in de wereld, bij ook maar de geringste afwijking als afval moet worden af gevoerd. En dat ook nog met de nodige kosten.
  Helaas zitten we als varkenshouderij ook nog eens in een periode waarin de financiële situatie ook nog eens tegen werkt. Eigenlijk kunnen we het ons niet veroorloven om goed consumptievlees weg te gooien.

  Hoe vreemd als we hier tegenover een hond of een poes, voor mijn part een eend langs de weg zien liggen. Even niet opgelet en onder een auto gekomen. Twee poten gebroken, rug kapot en toch opladen en meegeven met de dierenambulance. Waarom deze dieren niet ter plaatse af maken, of met een mooi woord EUTHANASEREN?

  Het is raar gesteld in Nederland, maar van enige gelijkheid zie ik niet veel meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.