Varkenshouderij

Achtergrond 274 x bekeken 5 reacties

Licht aan eind van de tunnel?

Gloort er dan eindelijk licht aan het eind van de tunnel ? Of is dit slechts schijn?

Na een scherpe daling van de varkensprijzen de afgelopen 2 weken, was er deze week een prijsstijging. ’Marktexperts’ geloven dat de prijs de komende 2 maanden verder stijgt, wellicht tot €1,90 per kilo geslacht-gewicht. Er is/komt blijkbaar een tekort aan varkens doordat in diverse landen het aantal zeugen/varkens sterk is afgenomen. Echter, de opbrengstprijs blijft altijd koffiedik kijken.

Fors lagere graanprijzen

Wat belangrijker is, is dat het erop lijkt dat de voerkosten de komende maanden dalen. Ondanks heftige speculaties en grote schommelingen op de graanmarkt, ziet het ernaar uit dat in Hongarije de graanprijzen flink lager zijn dan vorig jaar. Ten eerste is er een overvloed aan voergraan, de regen van de laatste dagen zal het aandeel voertarwe verder opstuwen.
Ten tweede kampt Hongarije met een zeer sterke munt. Dit betekent dat export sterk wordt bemoeilijkt. Dat is voor ons, Hongaarse varkenshouders, een voordeel. Hoe minder export, hoe groter het graanoverschot en hoe lager de prijs hier is.
Ten derde is de stijging van de dieselprijs een enorme aderlating voor de export. Immers, de bereikbaarheid van Hongarije met grote schepen is erg moeilijk. Dus moet graan per vrachtwagen naar het westen. Dat is met dieselprijzen van €1,45 een dure aangelegenheid. Direct af combine wordt nu €120 tot €140 per ton gerst of tarwe betaald. Transport naar West-Europa kost zomaar €55 tot €60 per ton. Dat is daarmee nu niet interessant.

Slechte prijsverwachting soja

De korrelmais en zonnebloemen staan er tot nu toe erg goed bij. Vorig jaar was er een totale misoogst, met torenhoge prijzen tot gevolg. Daarentegen zijn de prijsverwachtingen voor soja ’beangstigend’. Een offerte voor een jaarcontract oktober 2008-oktober 2009 gaf een prijs van 95 forint per kilo soja-44 geleverd thuis (circa €400 per ton). Mijn huidige contract was nog voor 78,5 forint, maar dit loopt af in oktober. Gelukkig hebben we als alternatief voor de soja de beschikking over biergist.

Hoopvolle vooruitzichten

Als mesters hadden we een giga-slecht jaar 2007 en een matige eerste helft 2008. We hebben minimaal 1 jaar zeer goede prijzen nodig om het verlies te compenseren. De vooruitzichten bieden wat hoop, er gloort dus licht aan het einde van de tunnel. Echter, varkenshouders weten dat één zwaluw nog géén zomer maakt. Maar dit weekend verwacht men hier temperaturen van 37 graden, dus steek aan die barbecues!!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  edward bakker

  Ronald de soya prijs de je daar betaald
  zit kort bij de onze vrijdag kon ik $589
  krijgen dus ongeveer 386 euro
  doe daar een beetje handelswinst
  en transport op dan kom je ook op zo'n
  410 euro

 • no-profile-image

  Klaas

  Ronald omdat het technisch niet lukt te reageren op:"Kwaad kersen eten met de maffia" doe ik dit even via deze weblog. Zoals jij de gang van zaken beschrijft, doet mij denken aan de alom geprezen vrije marktwerking en dan sta je met een niet houdbaar artikel met de rug tegen de muur!

 • no-profile-image

  Patrick

  Beste Claas ,

  Gelijk heb je maar in een land als Hongarije een EU land waar nergens zoveel winkelwagentjes zijn /inwoner als hier , is er toch wel wat meer aan de hand met die vrije markt .
  Grote winkelketens maken er misbruik van en gaan dominerende factoren invoeren die enkel en alleen hun winst verhoogt en het verlies van de producent naar den top brengt .
  Verder haalt men met deze wijze de economie en aanhangende koopkracht er verder onderuit.
  Momenteel (véél te laat)is de minister van Economische zakens ertussendeide gekomen( ivm de watermeloenen )en had daar weinig te blaffen.
  Als antwoord gaven ze als de Hongaar kibbelt men wel een Griekse boer gaat afpersen. en men niet afstapt van een eigen winst beoordeling .
  Resultaat boer krijgt 35 huf/kg verkoopprijs in bv Tesco is 145 huf/kg .
  Zolang europa niets doet aan de negatieve gevolgen (die de gehele EU economie ondermijnen) van die vrije markt zal het blijven bergaf gaan met alles.
  Dat in een land waar momenteel minder zeugen zijn als koeien en dit laatste wilde ik er ook nog even niet bij vergeten.
  MVG,

 • no-profile-image

  Klaas

  Patrick, ik begrijp dat het noodzaak voor Europa is om alles aan de vrije markt over te laten. Maar door jouw reactie is mijn vertrouwen in een goede afloop voor de producenten er niet beter op geworden. Wat kunnen we er aan doen. Stoppen met produceren lijkt mij geen optie. Of zijn wij boeren te voorspelbaar en rekenen ze op: En de boer hij ploegde voort.

 • no-profile-image

  Patrick

  Klaas ,

  Wat kan men daar aan doen ?:

  Een kwota op supermarkten ( x vierkante meter supermarktontwikkeling/ inwonersaantaal / vierkante kilometer .

  Bij inplantingen deze holdings een goodwill-overeenkomst laten tekenen dat 75% van bepaalde producten uit het binnenland moet komen .

  Meer comtrole van Europa op groeperingen .maw
  Als bv Case en NH samengingen moest Europa zijn goedkeuring geven .
  In de wereld van bv slachtintegraties is alles vrij zodoende Vion-Tönies-danske .. -Smithfield zowat een monopolie aan het veroveren zijn in Europa >> En dat kan ??
  Die 4 worden door deze hypermarkets aanzien als een fuky ding dat leuk is om te prostitueren .
  Datzelfde geld ook voor die verenigde melkerijholdings (Friesland foods -...
  En als je als boer van die cyclus een brood moet verdienen dan vrees ik dat het tijd word om daarover eens na te denken.
  Ik vrees enkel nog altijd een ding dat is de dag dat de winstmarges(bij Vion-Tönies ...) omslaaan in verliesmarges om reden die hypermarkets het einde niet kennen van het fukyfun bij hun leveranciers .
  Tot zover deze cyclus .

  Wat mij tevens nog meest verontrust is dat aantal winkelkarretjes / inwoner , die volgens mij alhier binnen de 5 jaar nog gaat verdubbelen .
  Je hebt hier al zoveel hypermarkets langs een hoofdweg als bv boerderijen aan die hoofdweg in Middenmeer en als je weet dat er plannen bestaan ( Aldi 4fillial./week Cora(louis Delhaize B.) plant er terug enkele en Tesco gaat er ook tegenaangaan zodoende (in de buurt van Budapest bedoeld Dunakeszi )de ene Tesco op de duur de concurent zal worden van zen buur die ook tesco noemt .
  Ik vrees dat op termijn bepaalde overnames zullen gebeuren door(niet Europese) indringers die er nu nog niet bijhoren maar straks via een omweg er zullen staan .
  En wat er dan zal gebeuren , daar ga ik geen voorspellingen over doen .

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.