Varkenshouderij

Achtergrond 188 x bekeken

Kunstmest onderuit door dure energie

De recordhoge energieprijzen resulteerden deze week in forse koersdalingen voor energie-intensieve bedrijven.

In de agribusiness was vooral de kunstmestindustrie de klos, maar ook de producenten van gewasbeschermingsmiddelen zagen hun beurswaarde flink dalen.

Het grootste verlies in de AgD-beursindex kwam echter op naam van het Amerikaanse vleesconcern Smithfield Foods. De beurswaarde van dit concern kelderde deze week naar het laagste niveau in vijf jaar.

Dinsdag verloor het bedrijf ruim 12 procent van zijn waarde nadat bekend werd dat bijna 5 procent van de aandelen aan een Chinees bedrijf worden verkocht. Beleggers zien daarin het bewijs dat de vleesverwerker naarstig op zoek is naar geld om de stijgende voer- en rentekosten het hoofd te bieden.

Ook Yara en Case New Holland verloren meer dan 10 procent van hun beurswaarde. Toch is er tussen deze twee concerns een groot verschil. Case New Holland noteert sinds begin dit jaar een verlies van ruim 55 procent op de beurs, terwijl kunstmestproducent Yara in een half jaar ruim 55 procent meer waard is geworden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.