Varkenshouderij

Achtergrond 205 x bekeken 1 reactie

Fokkers moeten niet klagen

Winst en verlies is eerlijk verdeeld tussen mesters en vermeerderaars.

Vette varkens brengen nu ruwweg €1,65 perkilo op, biggen kosten rond €45 in het hok. Dat zijn dan dure vleesvarkens en goedkope biggen, is het eerste wat u waarschijnlijk denkt. Want een opbrengstprijs boven €1,50 is de laatste 10 jaar een hele beste prijs geweest. Daarbij hoort, in gedachten, een minimaal €10 hogere biggenprijs.

Het is dan op het eerste oog ook niet vreemd dat vermeerderaars steen en been klagen dat er iets scheef zit in de verdeling van de verliezen tussen mesters en vermeerderaars.

Tót je aan het rekenen slaat. Bij €1,65 brengen de varkens €150 op. Trek er €45 af voor de big, €70 voor voer (dik €20 meer dan 2 jaar geleden), €10 voor de mest en €15 voor overige kosten. Dan blijft voor rente, aflossing en arbeid niet meer dan €10 over. Oftewel: daar gaat ondanks de hoge vleesprijs en lage biggenprijs nog steeds fors geld bij, vooral door het dure voer.

Verder spitten is dan het devies. De NVV-referentieprijs is de beste maat voor de feitelijk door de mester betaalde biggenprijs. Toegegeven, die heeft het afgelopen jaar wel eens €15 onder en €10 boven de landelijke richtprijs gelegen. Maar gemiddeld over de laatste 52 weken zit er nog geen stuiver tussen deze twee prijzen. Dat betekent simpelweg dat fokkers en mesters het verlies door de weken heen, naar rato van ingezet vermogen en arbeid, eerlijk verdeeld hebben. Het klinkt alleen erg ongewoon, roepprijzen van €1,65 en een biggennotering van rond €40.

Nu horen we vooral vermeerderaars klagen. Nou, helemaal ten onrechte dus. Toegegeven, ze beuren te weinig en draaien verlies. Maar het verlies wordt niet op hun afgewenteld, zoals ze keer op keer hard roepen.
Nee, op basis van de aannames van het landelijk biggenprijzenschema komen ze zelfs heel best weg. Zeker als je bedenkt dat er een gigantisch biggenoverschot is. Een op de drie biggen moet de grens over, en dat gaat met veel moeite. De kop van dit artikel had dus net zo goed kunnen zijn: ‘Oh wat zijn die mesters stil…’

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    harm

    m.a.w. in de producerende sector wordt alleen verlies geleden, de winst verdwijnt in de zakken van de secundaire vermarking .!

Of registreer je om te kunnen reageren.