Varkenshouderij

Achtergrond 240 x bekeken 3 reacties

Is de biggenmarkt goed, of slecht?

Er is veel verschil van mening over de biggenmarkt. De waarheid ligt ergens in het midden.

Deze week kreeg ik acht reacties op mijn marktanalyse van de biggen. Er ontsproot zich een boeiende discussie op Boerderij.nl. Woensdagmiddag werd ik zelfs gebeld door een zeugenhouder uit, ik meen, Vlierden (N.-Br.) die mij vroeg de biggenmarkt positiever af te schilderen. Geweldig, kom maar op, ik sta voor ieder inhoudelijke discussie open. En de Boerderij-site leent zich bij uitstek voor commentaar. Iedereen kan reageren. Het zou helemaal geweldig zijn als het anonieme eraf ging zodat er niet wordt geëindigd met ‘Knorinne uit Knorreland’. Dat hoeft toch niet. Als je een goede visie hebt, kun je daar toch gerust je naam aan verbinden?

Terug naar de feiten

De NVV is positief, de export loopt als een trein. Als belangenbehartiger probeer je het maximale uit de markt te halen voor je leden en onderbouwt dat met een positieve boodschap. De boodschap van de handel is iets genuanceerder. Inderdaad, de verkoop via vaste koppelingen loopt best. Maar op de vrije markt is het tobben.
Als je het marktbericht goed leest, heeft de commissie zelfs overwogen met twee prijzen te komen, een voor vrije markt, en een andere voor de vaste koppelingen. Je moet je voorstellen: als een handelaar meer moet betalen en dat in de vrije markt niet terug krijgt, kost dat geld. Bij boeren hoef je niet aan te komen met het verzoek €2 van de toeslag af te doen. Meer dan de helft van de zeugenhouders heeft een regeling getroffen met zijn financier om de huidige crisis te overleven. Die hebben ieder dubbeltje hard nodig.

De markt is niet geweldig

Samenvattend moet je volgens mij concluderen dat de biggen de laatste maand alleen maar duurder werden omdat de varkensprijs flink steeg. Varkenshouders in Nederland en Duitsland ‘gunnen’ hun collega-fokkers een deel van de extra opbrengst. Dat is geen markt. Elders in Europa ontbreekt de vraag en dus de noodzaak om flink meer te betalen voor een vracht biggen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  knorine

  Beste Kees, ben blij dat je de biggenprijs al stukken positiever beschrijft! Je was echt te negatief en daarom de titel de waarheid in het midden is een goede oplossing.
  Mijn naam knorine, als ik mijn echte naam opgaf wist je nog niet wie ik was en vele met jou ook niet, trouwens ik moet toch altijd mijn e-mail opgeven dus zo anoniem is het niet. Je kan altijd contact opnemen.
  Vrije markt is geen afspiegeling voor de biggenprijs omdat dit een klein gedeelte betreft en zo alleen de toeslagen verhoogt worden met vaste relaties.
  Ik ben blij dat de mesters zo sociaal zijn en ons een hogere biggenprijs gunnen ten koste van.. anders om komt ook iederjaar voor en wij zijn dan ook sociaal.
  En mijn laatste opmerking, de NVV: de groene belangenbehartiger bestaat niet alleen uit fokkers.

  Tot slot het is volstrekt niet de bedoeling om de vleesvarkens houderij nu negatief neer te zetten.
  Laten we samen knokken voor meer geld voor ons product, we hebben elkaar hard nodig.

 • no-profile-image

  Meindert van den Hengel

  Het zal altijd de vrije markt zijn,hoe klein
  die soms ook is,die de prijs van een product bepaald.Daar zij talloze voorbeelden bij andere agrarische producten.Dus praten oven elkaar wat gunnen als fokker of mester houd geen stand.er zij gewoon teveel biggen in
  Nederland;die vinden hun weg wel maar
  zo gauw het ergens wat tegen zit qua prijs vorming, dan wordt dat vertaald in
  prijs druk in alle prijsklassen.Gewoon
  economie.

 • no-profile-image

  anoniem

  In Nederland wordt de biggenprijs bepaald door een aantal biggen exporteurs. Wanneer de export goed loopt dan gaat de notering met een hoog tempo omhoog, maar wanneer er weinig vraag is daalt deze weer te hard. Dit is niet redelijk voor de normale koppeling tussen vermeerderaar en mester. De notering hoort een richtlijn te zijn voor de koppeling tussen vermeerderaars en mesters geen richtlijn die mee gaat met de vraag en aanbod waar handelaren mee van doen hebben.
  Wanneer we naar de Duitse notering kijken is deze veel stabieler, wekelijks gaat deze slechts met 1 euro omhoog of omlaag.
  Wanneer in de toekomst nog meer Nederlandse biggen worden geexporteerd zal er toch een stabielere notering moeten komen.
  HOE DENKEN JULLIE HIEROVER??

Of registreer je om te kunnen reageren.