Varkenshouderij

Achtergrond 219 x bekeken 4 reacties

Friesland en de politisering

Natuur en Milieu ziet door de bomen het bos niet meer. In haar gegronde ijver het regenwoud te beschermen, klaagt de organisatie Nederlandse voedingsbedrijven als Vion en Friesland Foods aan.

Deze bedrijven hebben echter actief geen aandeel in de houtkap ten behoeve van sojateelt. In de doorgeslagen ideeën van Natuur en Milieu voert Friesland Foods het vee van de aangesloten leden en koopt zij zelf soja in.

Kennelijk heeft de organisatie nog nooit gehoord van veevoerbedrijven. Het werkelijke probleem is dat Natuur en Milieu stennis maakt als zij haar zin niet krijgt. Vion en Friesland zijn namelijk in internationaal verband op zoek naar een werkelijk duurzame oplossing voor dit milieuvraagstuk, maar dat is niet de weg die Natuur en Milieu voorstaat.

De actie tekent de politisering van de (agrarische) economie. Friesland Foods doet daar zelf aan mee. Het concern heeft, net als vleeswarenfabrikant Zwanenberg, afstand genomen van de film Fitna van PVV-leider Wilders. Dat gebeurt in advertenties in Jordaanse kranten, op initiatief van lokale distributeurs en agenten. Laatstgenoemden hopen zo een boycot waarmee een actiegroep dreigt, te voorkomen.

Afstand nemen van het radicale en ridicule Fitna is geen probleem. Dat is vrije meningsuiting waar Wilders c.s. zich ook op mogen beroepen. Die meningsuiting is niet meer vrij als dit louter gebeurt om financieel verlies te voorkomen. Dat heet zwichten, en gaat veel te ver.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  mityie

  weet U wel dat natuur en milieu org. de schuldige zijn van slopen van de regenwouden ::: WANT elke Ha die we aan landbouw onttrekken kost '4'5 Ha regenwoud;;dus even rekenen ;;monumenten zorg bezit 100.000 ha onttrokken aan landbouw DUS 450.000;;Ha regen woud verwoest ;;en melk verwerkers zwigten voor die gluipers DUS hun producten niet meer kopen !!! ???????

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Stel je zou kunnen samen werken als zuivel en vlees mensen, boeren en de echten natuurboys.Samen afspreken we willen die gentech-soya niet meer voeren en verwerken in onze toetjes.Immers 80 procent is al fout. Geeft allergieën download eens de film ""the future of Food"" en (kost veel levensenergie "schaal van Bovis"") Dat zou gezonder vee en gezondere mensen opleveren en een beter belegde boterham voor alle boeren opleveren ook in de U.S en Brazillië.
  Elk nadeel kan ook een voordeel hebben.
  We zitten met elkaar in een impasse een merk als Friesevlag afbreken is te simpel voor woorden.Omdat onze koeien de resten van de magerine industrie nog kunnen verteren en dat wij als boeren zo dom zijn er ook nog voor te betalen.Goed dat er bio(weide) melk is consumenten hebben immers al een keuze.

 • no-profile-image

  Robert ter Horst

  Zij hebben net weer 5 miljoen gekregen van de Nationale Postcodeloterij dus het moet ook weer op. Bij gebrek aan zinvolle actie dan maar zinloze acties want als het geld niet op is krijgen ze volgend jaar minder. Nogmaals . KOEIEN eten geen soya enkel de restprodukten soyaschroot en soyahullen uit de soyaolie verwerkende industrie.
  Friesland Foods voert geen KOEIEN maar maakt toetjes en kaas van melk van koeien van hun leden die hun koeien geen soya voeren.
  Aan alle weldenkende mensen.
  BOYCOT de nationale postcodeloterij.
  U schrikt van de instanties die uw geld krijgen. Loterijen zijn belastingheffingen voor mensen die niet kunnen rekenen

 • no-profile-image

  A.H. van Engelen

  Ik ben het volkomen eens met de inhoud van dit bericht. Niet alleen Natuur en Milieu maar ook de andere organisaties op dit terrein-o.a. Milieudefensie,Greenpeace etc. - zijn volkomen doorgeslagen. Zoals ik reeds vele malen heb opgemerkt moeten deze organisaties op een of andere wijze "'verboden" worden. Laat ze een baan zoeken en gaan werken voor de kost.

Of registreer je om te kunnen reageren.