Varkenshouderij

Achtergrond 360 x bekeken

Een blauwe hemel en kleurende gerst

De wintergerst begint al aardig geel te kleuren in Limburg.

Over een week of drie gaat de combine waar­schijnlijk het land al in. Als alles goed loopt, tenminste. Deze gerst is niet getroffen door hagel of hevige regen. Op sommige andere percelen in Limburg leverde hagel en regen wel schade op. Plaatselijk viel tot 26 millimeter regen in de voorbije dagen, weet directeur Rien Gueze van Covas. Tot nu toe staat de oogst er gemiddeld echter nog redelijk voor. Foto Twan Wiermans

Operator Chris Rademaker in een van de kiemkasten van Holland Malt. Foto Harry Tielman

Veehouder Klaas Visscher in het Overijsselse Rouveen schept de grondstoffen op voor het mengen van een speciaal keuringsrantsoen voor de topkoeien, die deze week meedoen op de NRM in Utrecht. Dit rantsoen is samengesteld door mengvoerfabrikant Agrifirm en wordt iedere dag vers aangemaakt. "Met ons voer moeten de koeien op de NRM optimaal tonen. We laten het voer voor de NRM al jaren bij Visscher maken. Wij hebben geen mogelijkheden om het voer op ons bedrijf te mengen", legt Egbert Schreurs van de afdeling Dier van Agrifirm uit. Foto Jacob Melissen

Een Russische dierenarts, op werkbezoek bij de praktijk in Woer­den, bekijkt de voerinstallatie in de nieuwe vleesvarkensstal van Bert en Amy Brak. De ondernemers hielden donderdag een open dag in hun nieuwe stal voor 2.500 vleesvarkens. Brak besloot in 2006 om volledig te focussen op de varkenshouderij. De melkveetak werd afgestoten en de varkenstak, met destijds 600 dieren, uitgebreid. Speerpunten van de ondernemers zijn een lage kostprijs, goed rendement en regelmatig afleveren. De nieuwe stal moet dit werkelijkheid maken. Foto Engel Lameijer

Een groot aantal vrijwilligers gaat, naast bestuursleden van de Hortus Bulborum, op de knieën het zand in om op traditionele wijze bloembollen te rooien. Hortus Bulborum, schatkamer van historische bolgewas­sen in het Noord-Hollandse Limmen, rooit de bollen met de hand in vier dagen tijd. De opbrengsten zijn normaal, meldt het bestuur. De oogst was beter geweest zonder de strenge nachtvorsten van eind maart. Ook heeft de ziekte rhizoctonia flink huisgehouden. Er zijn echter geen complete soor­ten verloren gegaan. Foto Wick Natzijl

Het taxeren van hagelschade in het Limburgse Schimmert. De schade is verzekerbaar. Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.