Varkenshouderij

Achtergrond 249 x bekeken

Druk weekje

Deze week is het aanpoten, want vroeger dan verwacht komen er zes vrachten biggen.

Op twee kleine mesterijen passen we all in-all out op bedrijfsniveau toe. We doen dit nu 2 jaar, en dit bevalt best goed. We hebben één keer gruwelijk naast de pot gepist, omdat de varkensprijs in elkaar donderde in de weken dat we moesten verkopen. Dat zat zo: in april 2006 besloot een wild zwijn uit Slowakije op vakantie te gaan in de Hongaarse bossen. Slowaakse wilde zwijnen worden geënt tegen varkenspest, en toen een Hongaarse jager dat zwijntje afschoot waren de rapen gaar. De varkensprijs kelderde, en we schoten fors de rode cijfers in.

Voordelen

Toch kiezen we voor het all in-all out-systeem omdat het voordelen heeft qua gezondheid en werkplanning. Het zijn mesterijen met weinig personeel, en dan is het makkelijker om in een keer alle biggen te krijgen en in een korte periode de vleesvarkens af te leveren. Immers, dan schakel je een tweede mannetje in die even meehelpt, in plaats van regelmatig of continu iemand extra nodig te hebben. Qua gezondheid is het ook makkelijker. Je hebt bij opleg een aantal weken waarin intensieve controle en eventuele behandeling nodig is. Daarna loopt het. Ook als ons personeel heen-en-weer loopt tussen stallen met verschillende leeftijden hoeft het niet na te denken. Na aflevering van de varkens reinigen en ontsmetten we het hele bedrijf. We laten de stallen circa 2 weken leegstaan (verlaagt ziektedruk en mooi droog) om daarna nieuwe biggen op te leggen.

Stijging varkensprijs

De korte week met Hemelvaart/Dag van de Arbeid was een aangename verrassing: de varkensprijs ging omhoog. Dit in plaats van de traditionele onzin-verhalen dat een korte slachtweek een lagere prijs rechtvaardigt. Ik had deze stijging pas een week later verwacht, en daarom heb ik direct biggen besteld. Dus moeten alle zeilen worden bijgezet, want het schema is met ruim 1,5 week ingekort. Deze week komen er zes vrachtwagens met in totaal 5.000 Tempo-biggen. Dan liggen de stallen weer goed vol en hoop ik dat de vleesvarkens eind augustus een recordprijs gaan opbrengen. Uit een Excel-bestandje met de opbrengstprijzen van de afgelopen 5 jaar, leidt ik af dat de prijs altijd piekt tussen week 33 en 36.

Positieve prijsverwachting

Ik heb er dit jaar een redelijk goed gevoel bij. Het snelle optreden van de handelaar heeft me waarschijnlijk een aardige duit bespaard (de komende weken gaan de biggenprijzen flink stijgen) én de prijsverwachtingen voor deze zomer zijn positief. Dit wordt ondersteund door twee interessante artikeltjes: in Denemarken is het aantal varkens met 10 procent afgenomen, en in Spanje zelfs met 15 procent. Polen had al een daling van 10 procent gemeld. Dan zijn er toch al drie grote varkenslanden die een forse daling hebben ingezet. Dat betekent dat die prijs toch fors moet pieken deze zomer, of niet?

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.