Varkenshouderij

Achtergrond 173 x bekeken

Biggenmarkt is een lastig verhaal

De Nederlandse biggennoteringen stegen afgelopen weken een aantal euro’s. Die stijging is zeer zeker niet gebaseerd op de vrije markt in Zuid- en Oost-Europa. Met uitzondering van Italië, waar wel wat belangstelling is voor grote koppels biggen, is de vraag uit de Zuid-Europese landen bijzonder slecht. Deze week daalde de Spaanse Zamora-notering €1 tot €20 voor een big van 20 kg. Dat zegt genoeg over de Spaanse markt: die is slecht.
In Oost-Europa zit best wel wat vraag. Zodra het echter op de prijs aankomt, laten kopers zich niets opdringen. Het biggenaanbod in heel Europa is zodanig dat er geen sprake is van een vraagmarkt, en dat voelen kopers heus wel aan.
Geholpen door de gestegen varkensprijs in de afgelopen maand vinden biggen die via een vaste koppeling in Nederland of Duitsland worden verkocht wel soepel hun bestemming. In beide landen leggen varkenshouders zonder morren biggen op.
volgende week is de rek even uit de biggenprijs. De niet onbelangrijke vrije markt laat geen stijging toe. Het ligt daarom voor de hand dat de noteringen onveranderd blijven.

prognose

gelijk

Of registreer je om te kunnen reageren.