Varkenshouderij

Achtergrond 449 x bekeken 8 reacties

Biggen nog slecht gevraagd

De biggenhandel zit in een lastige fase. De naderende zomer is gewoonlijk ook niet de beste tijd van het jaar voor deze markt. De vraag in de vrije handel is erg mager. In Zuid-Europa, voornamelijk Spanje, zitten zo veel biggen dat er geen enkele noodzaak is om te importeren. In tegenstelling tot Spanje zit in Oost-Europa wel potentieel, althans is er voldoende stalruimte voorhanden. In de nieuwe EU-lidstaten is nogal wat weerstand tegen het prijsniveau. Voordat een big slachtrijp is gaat er nogal wat geld inzitten, daar ontbreekt het aan. Geleverd exportplek deden gemiddelde koppels biggen hooguit €35. Waarbij moet worden opgemerkt dat er de nodige prijsspreiding is als gevolg van kwaliteit en koppelgrootte.
Veel soepeler loopt de binnenlandse markt en stroom biggen die via een vaste koppeling in Duitsland worden afgezet. Doordat de varkensprijs de laatste 2 maanden bijna verticaal omhoog gaat, zijn mesters bereid meer voor de biggen te betalen. Volgende week is de situatie niet anders. Onder invloed van de duurdere varkens stijgen de biggennoteringen. Kopers op de vrije markt ontkomen er dan niet aan om dieper in de beurs te moeten tasten.

prognose

€1 hoger

Laatste reacties

 • no-profile-image

  knorine

  Wel vreemd verschillende geluiden over de biggenmarkt, de groene belangenbehartiger spreekt van dat de biggen vlot aftezetten zijn.
  En eerlijk gezegt de rest lijkt meer op stemming makerij

 • no-profile-image

  jozef

  De groene belangenbehartiger heeft een vermeerderaar aan de top, ( M.L.) die heeft belang bij een hogere biggenprijs.
  Jammer dat de nvv-notering op deze manier ongeloofwaardig aan het worden is....

 • no-profile-image

  menm

  Jozef, toch alleen maar goed dat de NVV prijs wel flink door stijgt, dan zal de rest vanzelf volgen. Iemand moet het heft in handen houden,als het aan de VION ligt gaat er vandaag nog van de prijs af in plaats van erbij.

 • no-profile-image

  Exporteur

  Denk je nu echt dat de hele Europese biggenmarkt de NVV prijs zal volgen? Het is in ieders belang dat de biggenprijs stijgt en dat er geld verdient wordt in de sector, maar op dit moment is de export een behoorlijk moeilijk verhaal:in Italië en vooral Spanje is de varkensmarkt dramatisch slecht en in Oost-Europa ontbreekt geld en voer. Ik ben er echter van overtuigd dat de biggenmarkt duidelijk verbetert op het moment dat het eerste graan van het land komt.
  Echter dat de biggen momenteel vlot af te zetten zijn in het buitenland is klinkklare onzin.

 • no-profile-image

  menm

  Toch weer 2 keiharde EUROOTJES er bij,nu nog 20 en heel het jaar vasthouden want dat is hard nodig.

 • no-profile-image

  Boer Harms

  Als ik naar de landelijke richtprijs kijk (eerlijke verdeling winst/verlies vermeerderaar en vleesvarkenshouder) dan zijn de biggenprijzen pas de laatste 2 weken te goedkoop tov de vleesvarkensprijzen bijv week 23 is de richtprijs 45 euro en de nvv prijs 47 euro.
  De richtprijs is incl. toeslagen van de biggen en de vleesvarkens en geldt voor een big van 25 kg.

 • no-profile-image

  knorine

  Beste men de exporteur, u bent te partijdig naar uw eigen toe. Het lijkt er vaak op de exporteurs de prijzen naar beneden schreeuwen om zo zijn eigen zak te vullen. U blijft wel bestaan hoor maar wij moeten er voor knokken.

 • no-profile-image

  jozef

  Richtprijs heeft niets met vraag en aanbod te maken... Het zat er een keer aan te komen dat de biggenmarkt vast ging lopen. dat is nu gebeurt.
  We moeten collectief speenbiggen uit de markt gaan halen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.