Varkenshouderij

Achtergrond 417 x bekeken

Voorspellingen varkensprijs

Prijzen voorspellen is geen kunst. Het is net als met stoplichten: die springen vanzelf een keer op groen. Daar hoef je geen geheime kennis voor te hebben.

Vion-topman Daan van Doorn voorspelde dat de varkensprijzen ooit wel een keer weer gaan stijgen. Ik sloeg er steil van achterover en met mij vele lezers. De man is geniaal: ooit gaan de prijzen stijgen. Het lijkt me duidelijk dat het medium Char er vanaf nu een geduchte concurrent bij heeft.

Toch was niet iedereen blij met de Vion-voorspelling. Een varkenshouder waar ik was, voelde zich ‘genaaid’. Hij had gedacht: eindelijk! Eindelijk zou hij uit de misère zijn. Want de rek was er wel zo’n beetje uit. Investeringen waren al uitgesteld, zijn huishouding draaide op het noodaggregaat. Extraatjes zaten er al een hele tijd niet meer in, maar het begon nu echt pijnlijk te worden. Hoe basic kun je leven? vroeg hij zich af.

En dan lezen dat de prijzen gaan stijgen. Nee, niet nu, maar ooit een keer. Dat is een dooddoener waar ik er nog wel een paar van ken. Achter de wolken schijnt de zon en als je een heuvel gaat bestijgen, zul je het straks weer makkelijk krijgen. Allemaal prietpraat. Blabla waar je nu niks aan hebt. Op dit moment is het alle zeilen bijzetten, de broekriem aanhalen en op een houtje bijten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.