Varkenshouderij

Achtergrond 174 x bekeken 2 reacties

(On)betrouwbare partner

Aan de andere kant van de wereld strijden boeren voor hun recht: in Argentinië hebben boeren drie weken lang hun land platgelegd uit protest tegen belastingverhogingen.

De regering in Buenos Aires hoopt met die fiscale maatregel de export te ontmoedigen.
Volgens de overheid hebben de boeren de laatste jaren genoeg geprofiteerd van de stijgende prijzen op de wereldmarkt en daarmee de export. Vlees, soja, graan en andere producten moeten niet geheel naar het buitenland verdwijnen en in het binnenland te duur worden.
De boeren vechten tegen deze inmenging in hun handelsmogelijkheden en daarmee prijsvorming. Dat is hun goed recht. Vindt ook de bevolking, die de boeren steunt en daarmee een van de beweegredenen van de overheid voor de fiscale ingreep ontkracht.
De Argentijnse regering betoont zich niet alleen een onbetrouwbare partner voor de boeren, die de afgelopen jaren met de buitenlandse deviezen er mede voor hebben gezorgd dat het Zuid-Amerikaanse land de financiële crisis te boven is gekomen. Buenos Aires wordt grijpgraag en verzint argumenten. Het legt zelfs de export van rundvlees stil.
Daarmee toont het land ook voor afnemers onbetrouwbaar te zijn. Zeker gezien de opstelling van Buenos Aires in de wereldhandelsbesprekeningen, waarin Argentinië de vrije hand zou moeten krijgen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    DJ

    Alle overheden in de wereld zijn hetzelfde; ze preken over vrijhandel, totdat de boeren eindelijk een paar centen verdienen. Op dat moment grijpen ze in, want de consument zou eens een fatsoenlijke prijs voor z'n dagelijkse eten moeten betalen. De inflatie moet ten koste van de boeren ten alle tijde laag blijven. Des te meer reden om tijdens de WTO onderhandelingenkeihard vast te houden aan de europese landbouwbelangen. Want de PvdA Staatssecretaris van Heemskerk geeft de landbouwbelangen 100% weg voor zogenaamde toezeggingen op industrie en diensten. deze man moet teruggefloten worden; naast aardgas is landbouw zeer positief voor de handelsbalans in Nederland. Het is de kip met de gouden ieieren. Veel te belangrijk om kapot te maken door zo'n politieke onbenul.

  • no-profile-image

    gert

    de grootgrondbezitters hebben de meeste grond in handen,hebben de pacht verdrievoudigd maar de boeren mogen niet profiteren van de hoge prijzen op de wereldmarkt,door een heffing op de export

Of registreer je om te kunnen reageren.