Varkenshouderij

Achtergrond 183 x bekeken

Massale stop?

De crisis trekt een spoor van vernieling. Veel bedrijven staan te koop.

In een eerdere weblog schreef ik over de malaise in de varkenssector en de negatieve rol die de grote slachterijen en supermarktketens daarin spelen. Gelukkig heeft ook de EU haar ogen geopend. Ze gaat een diepgaand onderzoek uitvoeren. De NVV heeft het over een mogelijk bezoek van de NMA aan de slachterijen. Deze onderzoeken bieden veel (familie)bedrijven helaas geen soelaas meer, want de crisis heeft haar diepe sporen al achtergelaten. Met vreselijke gevolgen.

Cashproblemen

In Hongarije is het ook crisis. Veel bedrijven hebben zich zover in de schulden gestoken dat het noodlot toeslaat. Zij worden gedwongen hun varkens versneld te verkopen, omdat ze cashproblemen hebben. Ook voer- en medicijnleveranciers bellen met slachterijen om varkens op te laden. Anderen zijn door hun graanreserves, en moeten nu duur graan op de vrije markt kopen. Kortom: crisis.

Kortzichtige banken

Ook zijn er diverse bedrijven die recentelijk de toekenning van de EMVA-subsidies binnen hebben en eieren voor hun geld kiezen. Immers, ze zijn verzopen in hun schulden, en de subsidie vergt nog altijd een inleg van 50 procent eigen geld. Geld wat de meeste bedrijven niet hebben én waar de banken niet altijd even happig op zijn om dat te financieren. De Hongaarse Banken zijn voorzichtig uitgedrukt nogal kortzichtig. Ze hebben ‘vierkante koppen’ en denken niet met de (potentiële) klant mee. Ze zijn alleen met gisteren bezig en willen met 200 procent zekerheid zo veel mogelijk geld verdienen. Dus zit er voor veel varkensbedrijven niets anders op dan te proberen om de subsidie deels ten gelde te maken en hun bedrijf te verkopen. Ik hou me niet bezig met deze projecten, domweg omdat ik er geen zin en tijd voor heb. Een goede kennis van me heeft zich gespecialiseerd in het begeleiden van Hongaarse varkenshouders die hun bedrijf te koop aanbieden.

Crisis biedt ook kansen

De crisis heeft erin geresulteerd dat er dit jaar beduidend minder biggen richting Hongarije en Centraal-Europa worden geëxporteerd. Waar er crisis is, zijn er natuurlijk ook kansen. Zijn er op termijn wel voldoende vleesvarkens in Hongarije? Ook kan ik me voorstellen dat zeugenhouders in Nederland, België en Denemarken de afgelopen tijd regelmatig over hun toekomst hebben nagedacht. Zij gaan gebukt onder een massaal biggenoverschot, dat de komende jaren alleen maar toeneemt. Moeten ze niet zelf ergens die biggen gaan afmesten? Of moet Europa ook zeugen uit de markt nemen, net als varkenshouders dat in Amerika (5 procent) en Canada (10 procent) doen? Ik weet niet wat het beste is...

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.